Osijek
STUDENTSKO TRŽIŠTE RADA

Financijski pokazatelji kao 2019., no poslova je manje
Objavljeno 7. prosinca, 2021.
U prosincu se studenti najviše zapošljavaju u velikim trgovačkim centrima

Turistička sezona, koja je nadmašila sva očekivanja, kao i otvaranje terasa ugostiteljskih objekata u ožujku pozitivno su utjecali na studentsko tržište rada čiji su se financijski pokazatelji u 2021. godini, kada govorimo o zapošljavanju preko Studentskog servisa Studentskog centra u Osijeku, izjednačili s rekordnom pretpandemijskom 2019. godinom.



Iako izvrsni, financijski pokazatelji sami po sebi ne daju realnu sliku studentskog tržišta rada. Kako nam je pojasnio Tihomir Milinović, rukovoditelj Studentskog servisa, oni su odraz povećanja prihoda zbog povećanja minimalne satnice, koja ove godine iznosi 26,56 kuna, dok je na tržištu nerijetko i puno veća, no ne i veće potražnje za studentima od strane poslodavaca.

Sezona i blagdani


- Radio je ipak manji broj studenata nego rekordne 2019. godine, izdano je manje ugovora za obavljanje studentskih poslova, ali je financijski efekt zbog povećanja satnice isti - pojašnjava Milinović, koji ipak ima razloga za zadovoljstvo.

- S obzirom na trenutnu situaciju, ipak smo zadovoljni, dobro se nosimo s krizom, kao i cijelo gospodarstvo, prilagodili smo se radu u uvjetima pandemije. U odnosu prema onom prvotnom šoku kada je sve stalo, danas ipak postoji potražnja za studentima. Ona je konstantna tijekom cijele godine kod velikog broja poslodavaca koji permanentno zapošljavaju studente i čije službe rade tijekom cijele godine. Najčešće su to pozivni centri gdje studenti cijele godine rade istim intenzitetom, jer nema onog periodičnog povećanja ili smanjenja potrebe za radnom snagom ovisno o tome koje je doba godine - dodaje Milinović.

Kada je riječ o poslovima koji se vežu za određeni dio kalendarske godine, najveća potražnja za studentima očekivano je trajala tijekom ljetnih mjeseci.

- Često poslodavci tijekom ljeta koriste studente zbog povećanja opsega posla. To je najviše izraženo u uslužnim djelatnostima, najčešće u ugostiteljstvu, kada se otvore terase restorana i kafića, što je ove godine s obzirom na mjere bilo još više izraženo - ističe Milinović.

Dodaje da je sezona bila vrlo dobra, studenti su u velikom broju radili u jadranskim turističkim odredištima. Iako je krenula nešto kasnije nego prethodnih godina, to nije puno utjecalo na studente, jer oni ionako na sezonski rad na Jadranu najčešće odlaze u srpnju i kolovozu, a upravo je tada sezona dobila i najveći zamah.

Prosinac je, ističe Milinović, mjesec kada se studenti najviše zapošljavaju u uslužnim djelatnostima, najčešće u velikim trgovačkim centrima gdje dolazi do povećanja opsega posla. Traže se ne samo jednostavniji poslovi, već i oni klasični trgovački, poput rada na blagajnama.

- Povratne informacije poslodavaca jako su dobre, gotovo da nema zamjerki na njihov rad. Nisu to zahtjevni poslovi, ali su vrlo odgovorni, bitni su brzina i spretnost. Trenutno imamo i nekoliko oglasa gdje se traže studenti za rad na adventskom sajmu, no to opet ovisi o situaciji, o tome koliko će takvih prodajnih mjesta u konačnici raditi. Vidimo da je u Zagrebu smanjeno za 30 posto u usporedbi s prethodnim godinama - oprezan je u prognozama rukovoditelj Studentskog servisa.

Posla ima za sve


Vjeruje, međutim, da svaki student koji želi raditi u konačnici pronađe svoj posao i da svaki posao pronađe svog studenta.

- Svi studenti zainteresirani za rad preko velikog broja oglasa na našoj stranici sigurno mogu pronaći posao koji im odgovara. Za poslove konobara i trgovaca potrebno je poznavanje rada na fiskalnoj blagajni i neke druge vještine, no sve je više oglasa gdje poslodavci ne traže iskustvo, već ponajprije želju za radom i učenjem na radnom mjestu - ističe Milinović te otkriva još jedan razlog zbog kojeg su poslodavci spremni zaposliti radnike bez iskustva.

- To je također odraz činjenice da na tržištu rada općenito nedostaje radne snage koja bi u nekim normalnim okolnostima obavljala poslove koje danas popunjavaju studenti - objašnjava Milinović.

Zbog toga je, dodaje, studentska satnica spontano rasla i iznad propisane minimalne, tako da u Osijeku postoje primjeri gdje je bila jednaka onoj na Jadranu.

Inače, studenti i nakon što diplomiraju imaju pravo još neko vrijeme raditi preko Studentskog servisa.

- To je neka vrsta prilagodbe tržištu rada, onima koji su diplomirali omogućuje se da još najmanje tri mjeseca rade preko Studentskog servisa. Ako je diplomirala njezinim početkom, osoba može raditi preko Studentskog servisa sve do kraja akademske godine.



Ivan Alilović
Povećanje minimalne satnice na 29,30 kN
- Za 2021. godinu minimalna studentska satnica iznosi 26,56 kn, a od iduće će biti osjetno uvećana, nakon što je Uredbom Vlade RH donesena odluka o minimalnoj netoplaći za 2022. godinu čiji je brutoiznos 4.687,50 kuna. Sukladno sa Zakonom o obavljanju studentskih poslova, jasno je razrađen način formiranja minimalne studentske naknade za obavljanje studentskog posla. Da bi se na neki način realno pratilo stanje u gospodarstvu, svake godine kada Vlada donese minimalnu plaću za iduću godinu, njezin se brutoiznos dijeli sa 160, koliki je pretpostavljeni broj sati rada studenata. Za sljedeću će godinu prema tom izračunu minimalna studentska satnica iznositi 29,30 kuna - najavljuje Milinović.

Većinu smo posodavaca već izvijestili o tome i oni su nam odgovorili da će imati minimalnu satnica u iznosu od 29,50 ili 30 kuna, međutim, često satnice, ovisno o zahtjevnosti posla i situaciji, rastu i do 35 i 40 kuna. Od studenoga 2018. godine, otkako se primjenjuje taj način formiranja satnice, ovo je njezin najveći postotni skok - dodaje Tihimir Milinović.

pozivni centri
PERMANENTNO ZAPOŠLJAVAJU STUDENTE

Najčitanije iz rubrike