Novosti
PORUKA HRVATSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE

Cijepljenje je čin ljubavi prema bližnjemu, zajednica ima pravo zahtijevati odgovorno ponašanje
Objavljeno 6. prosinca, 2021.

Iz Komisije Hrvatske biskupske konferencije "Iustitia et pax" u ponedjeljak su poručili kako pandemija zahtijeva odgovornost i osobnu žrtvu, no i odricanje od određenih sloboda, pa preporučuju cijepljenje kao čin ljubavi prema bližnjemu. "Nitko nije mogao predvidjeti ovakvu situaciju te nas je pandemija sve zatekla nespremne i često dovodi u koliziju temeljne vrednote i stečene osobne slobode. Sve to od nas zahtijeva veliku odgovornost i razboritost, ali i žrtvu ljubavi prema bližnjemu, sve do odricanja od određenih osobnih sloboda", priopćio je predsjednik Komisije i nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić.



Hranić je istaknuo kako ne čudi što istovremeno dolazi i do društvenih prijepora, različitih stavova, ali i podjela u društvu koje dovode do nepovjerenja u institucije, znanost te jednih u druge, što pak otvara prostor pseudoznanstvenom govoru i teorijama zavjere. Komisija HBK-a je zato, u svjetlu sve veće zabrinutosti vjernika i građana, uputila svoja promišljanja u sedam točaka kako bi se prevladale određene društvene napetosti. Govoreći o podjelama u društvu, napominju kako se razlikujemo u pristupu rješavanju ove krize - jedni cijepljenjem u središte stavljaju drugoga te ističu da nitko ne smije biti sebičan i misliti samo na sebe, drugi naglašavaju da cijepljenje ne smijemo promatrati kao jedino sredstvo, ali ima i onih koji "jednostrano i ničim potkrijepljeno osporavaju pandemiju te su širenjem straha pridonijeli stvaranju podjela u društvu". "Mnogi od njih pritom nisu skrivali svoju crkvenost te su tako naštetili ne samo sebi i svojim bližnjima nego i ugledu Crkve", ističu u Komisiji HBK-a.

Vezano za nepovredivost osobne savjesti i društvenu odgovornost, navode kako čovjek ima pravo djelovati po savjesti, da cijepljenje u načelu nije moralna obveza i mora biti dobrovoljno, ali ističu i kako se ne smije dopustiti da savjest postane slijepa.

Iz HBK-a navode da zajednica ima pravo zahtijevati odgovorno ponašanje te ima pravo učiniti i pravno obveznim neke dužnosti i obveze građana. Ističu kako je savjest dijaloška te su ljudi u vremenu pandemije pozvani skrbiti se jedni o drugima, a u tom duhu moraju prihvatiti evanđeoski poziv pape Franje koji je u više prigoda istaknuo da je cijepljenje čin ljubavi. Stoga u Komisiji smatraju potrebno nadići moralne dvojbe te podsjećaju kako je Kongregacija za nauk vjere jasno navela kako su sva odobrena cjepiva moralno prihvatljiva. Podsjećaju i na važnost prevencije te pridržavanja epidemioloških mjera, među koje se ubrajaju i cijepljenje i testiranje. "Koliko god one bile teške i zahtijevaju osobnu žrtvu, pozvani smo ih provoditi radi općeg dobra, jer svako pravo prati i određena moralna dužnost", naglašavaju iz HBK-a. H/D.Pav.
PRIHVATITI SVRHOVITOST COVID POTVRDE
Iako se u priopćenju Komisije "Iustitia et pax" navodi kako COVID potvrde ne bi trebale postati oblik indirektne prisile na cijepljenje, u priopćenju objavljenom nakon sastanka premijera Andreja Plenkoviča sa članovima Stalnog vijeća HBK navodi se kako valja prihvatiti i obvezu testiranja za one koji nisu cijepljeni ili preboljeli COVID-19, uključujući i svrhovitost potvrde kao sredstva koje smanjuje rizik obolijevanja i prenošenja virusa. Vlada i HBK su zajedno pozvali građane i vjernike da daju svoj doprinos u prevladavanju zdravstvene krize, ponajprije cijepljenjem, te odgovornim ponašanjem i poštivanjem epidemioloških mjera.

Možda ste propustili...