Novosti
U HRVATSKOJ KOD DVIJE OSOBE POTVRĐEN NOVI SOJ

Ako se omikron nastavi širiti, ponovno će rasti broj oboljelih
Objavljeno 7. prosinca, 2021.
Zaraženi sojem omikron nisu bili izvan zemlje, nego na skupu gdje je bilo stranaca

Hrvatska je od ponedjeljka u društvu gotovo polovine europskih zemalja u kojima su potvrđeni oboljeli od najnovijeg soja koronavirusa, nazvanog omikron. O tome je izvijestio ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak navevši kako je riječ o dvije osobe koje nemaju težak oblik bolesti te da su svi njihovi kontakti pod nadzorom. "Hrvatska je jedna od prvih u svijetu, a prva među članicama EU-a, koja je poduzela mjere za usporavanje dolaska omikrona u zemlju", tvrdi Capak.



Izvor zaraze sojem omikron u oboljelih nije bilo moguće sa sigurnošću utvrditi jer nisu bili izvan Hrvatske, kazao je voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Bernard Kaić, no postoji velika mogućnost da su se zarazili na poslovnom skupu na kojem su bili nekoliko dana prije pojave prvih simptoma, a gdje je bilo i stranaca. Sudionici tog skupa su kontakti, a postoji mogućnost i da je netko od njih bio izvor. Svi kontakti pozvani su na testiranje, a već ga je obavilo njih 13. Brzo smo identificirali zaražene pa se omikron ne bi trebao dalje širiti. Obojica zaraženih su cijepljena, no zna se da i kod drugih varijanti cijepljene osobe mogu oboljeti, objasnio je Kaić, dodavši da iz zemalja koje imaju više iskustva s omikronom imaju podatke kako je zaštita od razvoja srednje teških i teških oblika bolesti u cijepljenih 90 posto. Simptomi su slični simptomima gripe. Kaić smatra kako bi bilo jako dobro kada bi se pokazalo da je omikron zarazniji, ali s blažim simptomima te upozorava da docjepljivanje trećem dozom ima smisla. Nije siguran hoće li se razviti cjepivo prilagođeno novom soju, jer se to nije radilo ni za delta-soj, kao što ne može predvidjeti hoće li se zbog novog soja pojaviti novi val pandemije.

Voditeljica Službe za mikrobiologiju Ljiljana Žmak kazala je da je brzom analizom pokazano kako je soj otkriven u Hrvatskoj najsličniji soju omikron dokazanom u Bocvani.

Komentirajući epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, Krunoslav Capak je konstatirao da pada i broj hospitaliziranih i onih na respiratoru. "I kod broja preminulih blagi je pad. Ako se pokaže da se omikron brže širi, za očekivati je da će broj novooboljelih rasti", kazao je Capak.

Predviđanja epidemiologa da je vrhunac četvrtog vala pandemije koronavirusa prošao i da slijedi pad broja novooboljelih, čine se točnima, a što potvrđuju i brojke koje je u ponedjeljak objavio Nacionalni stožer civilne zaštite. Naime, dok je prošlog tjedna udio novopozitivnih u broju testiranih uzoraka bio i viši od 40 posto, taj se postotak u Hrvatskoj sada kreće oko 27 posto.

U Hrvatskoj je zabilježeno 728 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, od ukupno testiranih 2732. Umrla je 51 osoba, a ukupan broj aktivnih slučajeva je 25.567, među njima su 2444 pacijenta na bolničkom liječenju. Od njih je na respiratoru 326 pacijenata, a u samoizolaciji su trenutno 23.453 osobe. Upitan je li mjera proširene uporabe COVID potvrde dala rezultate, Capak je odgovorio da one pružaju sigurnost i smanjuju broj zaraženih. "1,7 posto osoba koje su se testirale je pozitivno i one onda nisu dalje širile virus. Je li pad broja rezultat primjene COVID potvrda, vidjet ćemo za nekoliko tjedana", poručio je, naglasivši kako za sada nema postrožavanja mjera. Potvrdio je također da interes za cijepljenje trećom dozom jako raste, dnevno više od deset tisuća ljudi cijepi se trećom dozom, a interes za prvu dozu slabi.

Najavio je i da uskoro stižu preporuke za cijepljenje djece od pet godina. "Oko 15. prosinca cjepivo za djecu trebalo bi doći u Hrvatsku", najavio je Capak. Na pitanje o testiranju cijepljenih i necijepljenih zaposlenika u bolnicama kazao je da se sve usklađuje i da bi se u to trebalo krenuti za tjedan dana. "Postoje situacije kada je potrebno i cijepljene testirati, no to sigurno neće biti uobičajena praksa", zaključio je Capak.


Tomislav Prusina
pad
MANJI UDIO ZARAŽENIH MEĐU TESTIRANIMA

MANJE ZARAŽENIH
Za razliku od vikenda, kada je u subotu udio novooboljelih od koronavirusa u odnosu prema broju obrađenih uzoraka iznosio 39 posto, a u nedjelju 35 posto, u ponedjeljak je na području Osječko-baranjske županije taj udio iznosio samo osam posto. Prema podatcima Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije među obrađenih 225 uzoraka samo 18 pokazalo je pozitivan nalaz na koronavirus. Preminula je jedna osoba, u dobi od 73 godine iz Osijeka. Na bolničkom liječenju trenutačno je 139 osoba, i to 104 u osječkom KBC-u i 35 u Općoj županijskoj bolnici Našice, a u Respiracijskom centru je 26 pacijenata.

2444

pacijenta trenuto su na bolničkom liječenju zbog koronavirusa

51

osoba je u 24 sata preminula u Hrvatskoj od COVID-a ili s njim

15.

prosinca očekuje se u Hrvatskoj cjepivo za djecu

Možda ste propustili...

IZBORNA ŠUTNJA SRIJEDE U 19 SATI

GONG prijavio DIP-u kršenje izborne šutnje

POSAO ZA OSJEČKE KOMUNALNE REDARE

Kazne za izborne plakate na javnim površinama

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije