Regija
SVETKOVINA SV. BARBARE

Vlč. Škvorc: Vrijeme mučeništva nije daleko iza nas!
Objavljeno 5. prosinca, 2021.
SLADOJEVCI - Svetkovina svete Barbare proslavljena je svečanim misnim slavljem u sladojevačkoj župnoj crkvi posvećenoj toj djevici i mučenici, koje je predvodio vlč. Stjepan Škvorc, župnik Župe svete Marije Magdalene u Sopju. Sudjelovali su dekan Slatinskoga dekanata preč. Dragan Hrgić, sladojevački župnik vlč Darijo Šimić i ostali župnici Slatinskoga dekanata.

Govoreći u propovijedi o mučeništvu sv. Barbare, vlč. Škvorc podsjetio je da vrijeme mučeništva nije daleko iza nas, jer su i danas mnogi ljudi primorani tajno živjeti katoličanstvo i zbog svoje vjere gube živote.

– Nije mučeništvo tako daleko ni iz ovog vremena. Do nedavno živjeli smo u sustavu koji je branio ispovijedati vjeru i branio je ime Isusovo, i za vrijeme toga sustava od 1945. do 1990. ubijena su 683 svećenika, redovnika, bogoslova i časnih sestara, bez suda, samo zato što su bili vjernici. To je mučeništvo, i to u ovo naše, moderno vrijeme! U ratu u Siriji, koji bijesni već toliko godina, rastjerani su i pobijeni svi kršćani u onim pravim kršćanskim zajednicama, prvim koje su u tom dijelu svijeta nastale poslije Isusa Krista, na kojima možemo promatrati povijest kršćanstva, u njihovim obredima, u njihovoj kulturi i načinu života. Oni više tamo ne žive, nakon 2000 godina autohtonog življenja više ih tamo nema. To je dokaz da se mučeništva događaju i danas.

Župnik Škvorc spomenuo je i dopis koji se pojavio u Europskom parlamentu, ali koji je brzo zataškan, u kome se tražilo da zastupnici ne čestitaju jedni drugima niti ostalima Božić kao "Sretan Božić", nego samo kao "Sretni praznici".

– Cilj toga dokumenta bio je da zastupnici u Europskom parlamentu uopće više ne spominju Božje ime, što nije nikakvo čudo budući da su Božje ime i riječ ‘kršćanstvo‘ izbacili iz svih europskih zakona. Sada se zahtijeva od zastupnika da za vrijeme božićnog svetkovanja ne čestitaju jedni drugima sretan Božić. Međutim, saznalo se to u javnosti prije vremena pa su povukli zahtjev jer su osjetili da se dogodio malo jači otpor. Bio je to još jedan korak u suzbijanju Božjega imena i vjere, rekao je u svojoj propovijedi vlč. Škvorc, pozivajući vjernike kao dionike vremena u kojem se također podnosi mučeništvo za svetu vjeru da duboko razmišljaju o tome kako se postaviti i koliko je snažna njihova vjera u tom vremenu.

Sv. Barbara iz Nikomedije u Maloj Aziji tajno je prešla na kršćanstvo i zbog toga je mučena, ali njene rane čudesno su zacjeljivale. Osuđena je na smrt i po nalogu suda glavu joj je odrubio vlastiti otac, poganin koji se nije mirio s njenim kršćanstvom.


Petar Žarković
Možda ste propustili...

POST FESTUM PARLAMENTARNIH IZBORA

Orahovački HDZ prvi je put pobijedio nakon 2007.

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

Najčitanije iz rubrike