Osijek
OTKRIVENO SPOMEN-OBILJEŽJE BRANITELJIMA

Josip Brnić i Milan Dakić žrtvovali su svoj život za druge
Objavljeno 6. prosinca, 2021.
Ispred zgrade sjedišta Gradske četvrti Novi grad u Svačićevoj ulici u subotu je otkriveno spomen-obilježje dvojici hrvatskih branitelja, pripadnika 106. brigade Hrvatske vojske, koji su poginuli 3. prosinca 1991. u trenutcima najdramatičnijih borbi za Osijek.

Kako nam je rekao umirovljeni brigadir Hrvatske vojske Dubravko Pancić, dopredsjednik veteranske udruge 106. brigade, vojnici Josip Brnić (41) i Milan Dakić (32) poginuli su pripremajući se za izvršenje zadataka na prvoj crti, nakon eksplozije minsko-eksplozivnih sredstava koje su tovarili na vozilo. Pancić je istaknuo kako se ove godine navršila 30. obljetnica 106. brigade, ali i svih najvažnijih događaja iz Domovinskog rata kada je riječ o Osijeku. Dodao je kako je tijekom rata za slobodu i neovisnost poginulo 197 pripadnika 106. brigade Hrvatske vojske.

Osim članova obitelji dvojice hrvatskih branitelja, ovome su događaju nazočili predstavnici Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije te braniteljskih udruga iz Domovinskog rata. Dogradonačelnik Dragan Vulin podsjetio je na žestoke borbe za grad Osijek 5. prosinca, koji se obilježava kao Dan obrane Osijeka i činjenicu da su dvojica, kako je rekao, hrabrih branitelja dala svoj život u obrani domovine. Prema Vulinovim riječima, osim otkrivanja spomen-obilježja, posađene su i dvije sadnice crvenog javora kao znak vječne zahvalnosti i sjećanja na njih dvojicu i njihov hrabri čin. Rekao je još kako su dvojica poginulih branitelja imala mogućnost otići iz grada na sigurno, no oni su izabrali žrtvovati se za druge. Vulin je svoj osvrt na ovoj komemoraciji zaključio riječima kako i mi sami trebamo sebe pitati - bismo li bili spremni podnijeti takvu žrtvu.

- Prije točno 30 godina događao se najžešći napad na Osijek. Ovdje smo otkrili spomen-ploču u vječni znak sjećanja i vječne hvale dvojici hrabrih pripadnika 106. brigade Hrvatske vojske koji su položili živote na oltar domovine. Bio je to snažan napad na Osijek, neprijatelj je napravio svoje posljednje teritorijalne pomake na štetu Hrvatske, nakon sloma obrane Antunovca, Tenje i Divoša - rekao je dožupan Mato Lukić. D. Celing
Možda ste propustili...

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

Najčitanije iz rubrike