Zdravlje
ZDRAVO POVRĆE

Zelene glavice za dobro zdravlje
Objavljeno 6. prosinca, 2021.
Biljni fitonutrijenti iz kelja pupčara, ili prokulice, blagotvorno djeluju na zdravlje. Dokazano je da štite od nekoliko vrsta raka. Jedan od načina na koji kelj pupčar štiti od raka, kažu studije, je taj da pojačava stabilnost našeg DNK koji je podložan oštećenjima. Kelj pupčar, zajedno s ostalim glavičastim i zelenim lisnatim povrćem, snižava razine kolesterola. Treba napomenuti da su efekti snižavanja kolesterola pojačani kada se kelj kuha na pari. Zbog obilja vitamina, minerala i omega-3 masnih kiselina, prokulice pridonose zdravlju kože i vezivnih tkiva, pa su odlična hrana za ljepotu. Na jelovniku se preporučuju i za dobru probavu, čvrste kosti i snažne mišiće. Kelj pupčar jedno je od zdravijeg povrća, jer potiče djelovanje pojedinih enzima u ljudskoj stanici i snaži njezinu obrambenu moć. Prokulice jako dobro podnose zimske hladnoće. I za razliku od mnogih drugih povrtnih kultura, upravo su nam dostupne sa svim obiljem hranjivih tvari koje čuvaju u svojim glavicama. Ne samo da imaju antikancerogena svojstva, podižu imunitet. Pune su folne kiseline, a to je itekako važno za sve buduće majke, i one koje to žele postati. Prokulica, ili kelj pupčar, zaslužuje biti zastupljen u kuhinji, jer je ovo niskokalorično povrće pravo čudo kad je riječ o hranjivim tvarima. Prokulica je odličan izvor vitamina A, B, C, E i K, a sadrži i brojne minerale - kalij, mangan, željezo, magnezij, bakar, kalcij. Tu su i omega-3 masne kiseline, bjelančevine, vlakna. Prokulicu možete pripremiti na razne načine: mogu se kuhati, pirjati, zapeći, preliti s kiselim vrhnjem i tako ih učiniti ukusnijima. Pogodne su i kao dodatak u gustim kremastim juhama. J.Kn.
Mogu se kuhati, pirjati, zapeći, preliti s kiselim vrhnjem i tako ih učiniti ukusnijima

Najčitanije iz rubrike