Sport
HRVATSKA SPREMNA ZA FINALE DAVIS CUPA

Martić: Imam najbolje igrače na svijetu
Objavljeno 4. prosinca, 2021.

Hrvatski teniski reprezentativci poručili su nakon polufinalne pobjede od 2-1 nad Srbijom u Davisu Cupu kako su ponosni na svoj uspjeh te da im je svejedno hoće li u finalu igrati protiv Rusije ili Njemačke.

"Bit ćemo spremni za finale tko god bude s druge strane. Imam najbolje igrače na svijetu", rekao je hrvatski izbornik Vedran Martić na konferenciji za medije u Madridu.

Hrvatski igrači djelovali su presretno nakon što su u ključnom meču igre parova Nikola Mektić i Mate Pavić pobijedili Novaka Đokovića i Filipa Krajinovića sa 7-5 i 6-1.

"Imali smo svoje šanse još u početku, ali je Novak dobrim servisima spašavao break-lopte", rekao je Pavić.

"Na 6-5 se dogodio gem u kojem smo iz ničega napravili break, a oni su možda tu pali. Zatim smo nastavili igrati u istom tonu i održali razinu igre", dodao je.

Mektić je napomenuo kako su svi zaslužni za ulazak u nedjeljno finale, a ne smo njih dvojica iz parova.

Marin Čilić koji je izgubio 4-6 i 2-6 od najbolje rangiranog igrača svijeta Đokovića istaknuo je kako je ponosan na svoje suigrače.

"Napravili smo izvanrednu stvar, konačno smo ih pobijedili", napomenuo je.

Hrvatska je dosad dva puta bila izgubila od Srbije, u četvrtfinalu 2010. u Splitu (1-4) te u 1. kolu Svjetske skupine 2015. u Kraljevu (0-5).

"Ponosni smo na ovaj rezultat, jer nismo imali Bornu Ćorića, a sreća u nesreći je da smo dobili Goju i Serdarušića koji nisu izgubili niti jedan meč. Gojo je bio sjajan danas pod pritiskom", rekao je Čilić.

Upitan o nezadovoljstvu koje je iskazao prema sutkinji, Čilić je odgovorio kako nije bio nezadovoljan njenim suđenjem.

"Bilo je to nešto oko publike pa sam bio frustriraniji. Ništa posebno. Kasnije sam razgovarao s njom i sve je bilo u redu", rekao je.

Hrvatski reprezentativci su poručili kako će dobro proslaviti pa sutra pogledati polufinalni dvoboj Rusije i Njemačke.

"To su obje sjajne momčadi, ali imamo mi svoje snage. Uživat ćemo u finalu", poručio je Čilić.

Hrvatska će u nedjelju (16 sati) po četvrti put u povijesti igrati za trofej koji je prvi put dodijeljen 1900. godine i nastojat će ga po treći put osvojiti. U dosadašnja tri finala hrvatski tenisači su dvaput osvajali trofej kad su igrali na gostujućem terenu, 2005. su u Bratislavi pobijedili Slovačku sa 3-2, a 2018. su u Lilleu bili bolji od Francuske sa 3-1. Jedini finalni poraz doživjeli su 2016. od Argentine (2-3) u zagrebačkoj Areni.

Hrvatska reprezentacija je plasmanom u finale izborila izravan plasman na završni turnir Davis Cupa i za sljedeću sezonu, a to će izboriti i pobjednik dvoboja Rusija - Njemačka. Ždrijeb kvalifikacija u kojima će sudjelovati 24 reprezentacije bit će održan u nedjelju u Madridu.


Španjolski mediji: Srbi imaju najboljeg igrača u povijesti, ali ništa više


Španjolski mediji ističu kako se Hrvatska plasirala u finale ovogodišnjeg Davis Cupa, koji se igra u Madridu, svladavši u polufinalu Srbiju sa 2-1, zahvaljujući kolektivu koji je presudio u odnosu na idividualnu kvalitetu najbolje rangiranog tenisača svijeta Novaka Đokovića.

"Pavić i Mektić su završili sa Đokovićevim snom i odveli Hrvatsku u finale", pišu sportske novine Marca.
"Uvijek postoji prvi put. Hrvatska, koja nikada nije bila pobijedila susjede iz Srbije, osjetila je okus pobjede u ključnom trenutku, u polufinalu turnira", piše taj dnevnik sa sjedištem u Madridu. "Đokoviću ovaj put nije imao tko asistirati. Tenis je individualni sport, ali u glavnom natjecanju reprezentacija momčad jako puno znači", dodaje.
Hrvatska je bila izgubila od Srbije u četvrtfinalu 2010. te u prvom kolu Svjetske skupine 2015. godine, no sada je u polufinalu to prekinula jer su Nikola Mektić i Mate Pavić u paru svladali sa 7-5 i 6-1 Novaka Đokovića i Filipa Krajinovića.
Marca napominje kako "Srbi imaju najboljeg igrača u povijesti, ali ništa više".
"To se pokazalo u prethodnim mečevima a potvrdilo u polufinalu", napomenula je.
Konkurentski list AS u naslovu donosi: "Hrvatska završila s Đokovićem".
"U dvoboju susjeda prevladao je kolektiv nad individualnom briljantnošću prvog igrača svijeta", napominju te novine.
Osim igre parova kao ključan trenutak smatraju neočekivanu pobjedu Borne Goje nad Dušanom Lajovićem za vodstvo od 1-0.
"Hrvatska, prvak iz 2005. i 2018. te finalist iz 2016. godine, duguje spomenik Goji, 23-godišnjem igraču koji se nalazi na 279. poziciji i koji obično igra 'challengere'", piše AS.
Novine Mundo Deportivo sa sjedištem u Barceloni ističu u naslovu: "Đoković se nasukao u parovima, Hrvatska je prvi finalist".
"Prvi par svijeta Nikola Mektić i Mate Pavić presudili su Novaku Đokoviću i Filipu Krajinoviću", napominje Mundo Deportivo podsjećajući kako "prvom reketu svijeta" ostaje naslov iz 2010. godine.
Novine El País donose naslov: "Đoković do ondje gdje mu je dopustila Hrvatska".
"Broj 1 je popustio zajedno s Krajinovićem pod moćnim parom rivala", pišu te novine.
Hrvatska će u nedjelju u dvorani Arena Madrid igrati finale Davis Cupa protiv pobjednika susreta između Njemačke i Rusije.

Troicki: Ključna je bila pobjeda Goje

Izbornik srbijanske teniske reprezentacije Viktor Troicki rekao je nakon poraza (1-2) od Hrvatske u polufinalu Davis Cupa da je ključni meč bio onaj Borne Goje i favoriziranog Dušana Lajovića u kojem je slavio hrvatski igrač.

Nakon što je Gojo svladao Lajovića sa 4-6 6-3 i 6-2, a Novak Đoković slavio protiv Marina Čilića sa 6-4, 6-2 i izjednačio na 1-1, uslijedio je odlučujući meč parova.

"Znali smo da će to biti najteži meč, oni su odigrali sjajno, a zato i jesu prvi par na svijetu", rekao je Troicki o hrvatskom paru Nikola Mektić - Mate Pavić.

"Naše prilike su bile u pojedinačnim mečevima. Trebali smo pobijediti u prvom meču, no nažalost nismo. Gojo je igrao agresivno, moram još jednom pogledati taj meč. Nažalost, to je bio ključni meč", rekao je Troicki.

"Jako smo razočarani, dobili smo jako dobru šansu igrati protiv Kazahstana i oslabljene Hrvatsku bez Borne Ćorića. Vjerovali smo danas u pobjedu jer smo računali na dvije pobjede iz singla", dodao je i rekao kako mu je najviše žao zbog Đokovića.

Niti s njime u parovima Srbija nije mogla protiv Mektića i Pavića koji su sa 7-5 i 6-1 odveli Hrvatsku u finale.

"Pokušali smo izenaditi Hrvatsku u parovima, išli smo na iznenađenje s dva 'single' igrača, ali nam nije pošlo za rukom", napomenuo je Troicki.

Đoković je, pak, naglasio da ga "boli ovaj poraz".

"Izašli smo u taj meč parova vjerujući da možemo, premda smo znali da će to biti najteži meč, u kojem nismo favoriti, jer igramo protiv najboljih na svijetu. Ali, nismo htjeli izaći s bijelom zastavom", rekao je Đoković.

Nakon neizvjesnog prvog seta Đoković i njegov partner Filip Krajinović pali su u drugom setu, što "prvi reket svijeta" pripisuje odličnoj igri hrvatskog para.

"Oni igraju tako da jedan izlazi naprijed, a drugi mu štiti leđa i točno znaju gdje će pasti lopta. Čitavo vrijeme su nas pritiskali. Pokušali smo i nismo uspjeli", objasnio je.

"Mi ne igramo puno parove, no morat ćemo to popraviti u budućnosti, naći par koji će stalno igrati zajedno", rekao je Đoković i poručio kako sada želi zaboraviti na tenis te se potpuno isključiti i posvetiti obitelji, jer je umoran od ove sezone.

Upitan "koji je sljedeći turnir koji će igrati", Đoković nije dao jasan odgovor.

"Znam na što se odnosi pitanje, ali neću vam večeras dati odgovor. Očigledno, Australija će doći vrlo brzo pa će te uskoro saznati. Potrebno mi je vrijeme koje ću provesti s obitelji, a vidjet ćemo što budućnost donosi", odgovorio je Đoković.

Organizatori Australian Opena su najavili da na prvom Grand Slam turniru u novoj sezoni neće moći nastupiti nijedan igrač koji nije cijepljen protiv Covida-19 te da ni za koga neće biti izmimke.

Đoković još uvijek nije otkrio je li cijepljen ili nije. Najbolji tenisač svijeta je prošle godine u Melbourneu po rekordni deveti put osvojio Australian Open i sljedeće godine bi osvajanjem desetog naslova imao priliku nadmašiti Španjolca Rafaela Nadala i Švicarca Rogera Federera s kojima dijeli rekord od 20 osvojenih trofeja na Grand Slam turnirima. H

Možda ste propustili...

MEMORIJALNI BOĆARSKI TURNIR “PUKOVNIK IVICA ŠOLJIĆ”

Čepinčanima bronca, Šimiću prvo mjesto u pucanju

Najčitanije iz rubrike