Novosti
ĆORIĆ: NAŠA UREDBA POGODILA "U SRIDU"

Od utorka vjerojatno bez ograničenja cijena goriva
Objavljeno 3. prosinca, 2021.
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić demantirao je izjave o tome da bi cijene goriva ovog tjedna bile niže bez Vladine Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, no vjeruje da od sljedećeg utorka ta uredba više neće imati smisla i u skladu s tim će se povući određeni koraci. "Za cijeli ovaj tjedan, odnosno do sljedećeg ponedjeljka, cijene i eurodizela i eurosupera bile bi veće od onih koje smo propisali uredbom", kazao je Ćorić. Ekonomski analitičar Damir Novotny izjavio je, naime, da bi cijena goriva bila niža da Vlada nije intervenirala, kao što je to u Sloveniji. "Cijena nafte je narasla jer je potražnja bila velika, ali je sada pala. Nafte ima na tržištu, samo nije došla do potrošača", kazao je Novotny za N1 te naglasio kako Vlada ne bi smjela bilo gdje intervenirati, a osobito ne u cijene, jer se one moraju formirati po zakonitostima tržišta.

"Naša uredba, na snazi već mjesec i pol dana, s obzirom na to kakve smo uvjete imali na Mediteranu i globalnim tržištima ‘pogodila je u sridu‘. To je poruka svima onima koji zapravo zbog ne znam kojih razloga šire lažne teze", istaknuo je ministar Ćorić. Naveo je i kako je ovaj tjedan došlo do znatnog pada cijena nafte na referentnim tržištima te kako je petak bio posljednji dan koji ulazi u prosjek izračuna za razdoblje od sljedećeg utorka. U četvrtak se, kako je rekao, odigrao važan sastanak zemalja OPEC-a na kojem su se potvrdile najave o povećanju proizvodnje unatoč američkom otpuštanju rezervi. "I u tom kontekstu očekujemo od sljedećeg utorka da bi referentna cijena kao takva bila niža od one koju smo mi propisali. Upravo zbog toga vjerujemo da od sljedećeg utorka uredba kao takva više jednostavno u kontekstu obrane od povećanja cijene neće imati smisla i u skladu s tim ćemo povući određene korake", istaknuo je. Ćorić posjeća kako uredba nije propisivala kolika točno mora biti cijena goriva, već je propisivala gornju cijenu. Na upit planira li se zamrzavanje cijena namirnica, odgovorio je: "U ovom trenutku ne."

Vlada je 14. listopada donijela uredbu prema kojoj su se u idućih 30 dana mogli prodavati Eurosuper BS 95, Eurosuper BS 98 i Eurosuper BS 100 po cijeni od 11,10 kuna po litri, a Eurodizel BS po maksimalnoj cijeni od 11 kuna po litri. Vlada je 11. studenoga to produljila za još 30 dana, za naftne derivate bez dodatnih multifunkcionalnih aditiva. H
Najčitanije iz rubrike