Regija
PREVENTIVNO-EDUKATIVNI PROGRAM "ŽIVIM ŽIVOT BEZ NASILJA"

11. godina "In memoriam Miroslav Tunjić": Izabrano je šest promotora nenasilja
Objavljeno 4. prosinca, 2021.
ŽUPANJA - Uz potporu obitelji Tunjić, Ravnateljstva policije, Grada Županje i Vukovarsko-srijemske županije, PU vukovarsko-srijemska organizirala je u Županji preventivno-edukativni program tradicionalnog naziva "In memoriam Miroslav Tunjić" - "Živim život bez nasilja".

Preventivno-edukativni program organizira se u spomen na tragično preminulog Miroslava Tunjića, žrtvu vršnjačkog nasilja 2010. godine, kao i u spomen na sve ostale žrtve vršnjačkog nasilja, kako bi se mlade potaknulo na osobni angažman u promicanju kulture nenasilja. Miroslav Tunjić imao je samo 17 godina. Ni danas nije jasno zbog čega su ga dva lokalna mladića nakon izlaska iz kafića u Gradištu brutalno pretukla i ostavila da leži na cesti - bez svijesti, u mraku. Na njega je naletio automobil i usmrtio ga.

Ime Miroslava Tunjića, ili Mire, kako su ga od milja zvali prijatelji, ušlo je u materijale svih preventivnih programa o nenasilju koje Ministarstvo unutarnjih poslova već godinama intenzivno provodi. U središtu pozornosti i ove su godine bili mladi, učenici šest osnovnih škola s područja županjske Posavine, koje su se odazvale pozivu PU vukovarsko-srijemske i tijekom studenoga posebno se angažirale u promicanju kulture nenasilja izborom promotora nenasilja. Riječ je o učenicima koji su u svojim školama prepoznati od svojih vršnjaka kao osobe koje su svojim ponašanjem aktivno promicale kulturu dijaloga, rješavanja konflikata na nenasilan način, poticale vršnjake na slogu i pomaganje učenicima koji imaju određenih teškoća u učenju, ponašanju, prihvaćanju odgovornosti. Izabrani promotori nenasilja u sklopu preventivno-edukativnog programa predstavljeni su svojim video i literarnim uradcima te su i ove godine simbolično nagrađeni zahvaljujući pokroviteljstvu Grada Županje i Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droge i drugih ovisnosti Vukovarsko-srijemske županije. Tendencija provedenih preventivno-edukativnih aktivnosti bila je motivirati zrelo, odgovorno i kritičko promišljanje mladih o problemu nasilja.

Izabrani promotori nenasilja za 2021. godinu jesu: Mia Marija Jovanovac iz OŠ Gradište, Petra Lukić iz OŠ fra Bernardina Tome Leakovića iz Bošnjaka, Nika Cimerman Pavić iz OŠ Ivana Kozarca Županja, Marina Jurić iz OŠ Mate Lovraka Županja, Antonio Zirdum iz OŠ "Matija Antun Reljković" Cerna i Anđelina Martić iz OŠ Ivana Martinovića u Štitaru. U okviru programa izabrani promotori nenasilja posjetili su i Postaju granične policije Županja, u čijem su prostoru pogledali postav Muzeja policije.

- Iskreno se nadamo da će provedene aktivnosti imati potreban edukativni učinak kako bi se mlade upozorilo na važnost razvijanja i njegovanja kulture nenasilja i dijaloga - poručuju iz PU vukovarsko-srijemske. M. Lešić Omerović
U središtu pozornosti i ove su godine bili mladi, učenici šest osnovnih škola s područja županjske Posavine

Možda ste propustili...

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura