Mozaik
HUMAN RIGHTS FESTIVAL

Premijera filma "Muzej revolucije" za otvorenje 5. 12.
Objavljeno 4. prosinca, 2021.
U programu su podjednako zastupljeni igrani i dokumentarni filmovi jakih autorskih imena

Hrvatskom premijerom dokumentarnog filma "Muzej revolucije" Srđana Keče, u nedjelju, 5. prosinca, u Kinu Tuškanac počinje 19. Human Rights Film Festival, za koji je tradicionalno ulaz besplatan, no ove godine uz posebne epidemiološke mjere.



Organizatori festivala Multimedijalni institut/MaMa Zagreb i URK/Močvara najavili su kvalitetan i sadržajan program s 21 filmom, u kojemu su podjednako zastupljeni dokumentarni i igrani filmovi jakih autorskih imena. Uz filmski program, a u suradnji s brojnim partnerima, održat će se popratni govorni program, online i uživo, s aktualnim temama, od zaštite raznih ljudskih prava i prava na pobačaj, pa do djece na migracijskim rutama i unaprjeđenju sustava javnog financiranja. U okviru tribine "Štite li institucije djecu od seksualnog nasilja?", 8. prosinca, u Kinu Kinoteka održat će se razgovor i projekcije filmova na tu temu.

Iz bogatog filmskog programa izdvajaju se ostvarenja nagrađivana na relevantnim festivalima, među kojima je i pobjednik netom završenog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu, IDFA-i, "Gospodin Landsbergis" Sergeja Loznice, kroničara povijesti istočne Europe. Kritika ga ocjenjuje jednom od najboljih filmskih lekcija o povijesti raspada SSSR-a, koja se bavi događanjima u Litvi od 1989. do 1991. Na 19. HRFF-u će se prikazati i film "Babin Jar. Kontekst", kojim rasvjetljava pozadinu tragičnih događaja u okolici Kijeva, 1941., nakon masakra više od 33.000 Židova. Bit će tu i dobitnik Srebrnog medvjeda na ovogodišnjem Berlinaleu, dokumentarac "Gospodin Bachmann i njegov razred" Marie Speth. Prikazat će se i pobjednici festivala u Cannesu: dobitnik nagrade žirija i kolumbijski kandidat za Oscara "Memorija" Apichatponga Weerasethakula i hvaljeni "Drive My Car", japanskog redatelja Ryusukija Hamaguchija, koji sudjeluje s još jednim filmom, "Kolo sreće i fantazije". Na festival se vraća redateljica Céline Sciamma s najnovijim filmom, obiteljskom pričom s fantastičnim elementima "Mala mama". O aktualnim temama progovaraju dokumentarci "Prava cijena online poslova" Shannon Walsh"; "Rijeka teče, vijuga, briše, nadomješta" autorice Shengze Zhu te "Igra sjenki" Eefje Blankevoort i Els van Driel.

HRFF predstavlja i čak šest naslova novog srpskog filma, koji se bave temama i poetikama koje promovira Festival. Film otvaranja, "Muzej revolucije" Srđana Keče, nastao u koprodukciji hrvatskog Restarta, u Zagreb stiže nakon premijere na IDFA-i. Smješten je u nikad dovršeni objekt arhitekta Vjenceslava Richtera, pokraj Beograda, gdje danas žive društveni izopćenici. Dobitnik Srca Sarajeva za najbolji dokumentarni film "Pejzaži otpora" Marte Popivode, bilježi putovanje kroz sjećanja gotovo stogodišnje antifašistkinje Sonje, jedne od prvih partizanki u Jugoslaviji, koja je bila i među vođama pokreta otpora u Auschwitzu. Tu je i hvaljeni i višestruko nagrađivani "Ketli" Milice Tomović.

Ulaz na oba koncerta, kao i na sve festivalske projekcije i programe, slobodan je. Za posjet kinima Tuškanac i Kinoteka, Dokukinu KIC, Močvari i klubu MaMa, potrebno je predočenje važeće EU digitalne COVID potvrde, ili drugi odgovarajući dokaz, ili negativan test ovlaštene ustanove i laboratorija. Broj gledatelja u kinima je limitiran i za projekcije je potrebno preuzeti ulaznice na kino blagajnama.



Tanja Kvorka
Iz bogatog filmskog programa izdvajaju se ostvarenja nagrađivana na relevantnim festivalima

KONCERTI
Glazbeni program u Močvari donosi 8. prosinca koncert Canzoniere Grecanico Salentino, jedne od najpoznatijih europskih world music grupa koja je prvi put u Zagrebu i za kraj festivala, 12. prosinca, Boris Kovač New Ritual Quarteta, jednog od najvažnijih world music glazbenika.

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix

Najčitanije iz rubrike