Novosti
GRAD OSIJEK OBILJEŽIO SVOJ 235. ROĐENDAN

Ivan Radić: "Osječki" je iznenaditi svijet velikom idejom i željom za razvojem
Objavljeno 2. prosinca, 2021.
Plenković: Nastavit ćemo davati snažnu podršku Osijeku koja je plod partnerstva i usuglašavanja prioriteta

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća, a potom i paljenjem blagdanske rasvjete, koja je označila početak manifestacije "Adventiranje", Osijek je u četvrtak proslavio Dan grada.



Rad, želja, vizija



"Ono što ne može ostvariti jedan život, generacije ostvaruju s lakoćom. Osijek, kao povijesni i uspješan grad, razvijao se radom, željom i vizijom mnogih, čime naša odgovornost dobiva dodatnu težinu, jer naše će se radnje zapisati u budućnosti. Na 235. rođendan našeg grada gledam na tu odgovornost ne kao na teret ili opterećenje. Prirodno je njegovati ono što si naslijedio i prirodno je voljeti ono što ti otvorena srca ostavljaju generacije prije tebe. Zato u ime Osječana zahvaljujem svim prethodnicima, a s radošću gledam na godine pred nama, jer zadaća koja nam je povjerena, nosi se poput prezimena - s ponosom." Ovim je riječima gradonačelnik Osijeka Ivan Radić otvorio svečanu sjednicu Gradskog vijeća. Ovo je Radiću prva proslava Dana grada otkad je postao gradonačelnik, stoga si je u govoru dopustio i malo "osječke" slobode.


"Za mene je ‘osječki‘ otići na posao biciklom ili romobilom češće nego automobilom. Za mene je ‘osječki‘ iznenaditi svijet velikom idejom, motivacijom i željom za razvojem. Za mene je ‘osječki‘ uvijek željeti bolje, i ući u 2022. s velikim planovima", istaknuo je Radić. Planovi za iduću godinu su veliki, a dokaz tome je proračun koji je prvi put prešao milijardu kuna. Prvenstveni je cilj nastavak gospodarskog rasta i daljnjeg razvoja grada, osnaživanje sustava obrazovanja, podizanje kvalitete objekata namijenjenih kulturi, sportu i rekreaciji, sveobuhvatnije održavanje komunalne infrastrukture te nastavak zaštite najranjivijih skupina građana.

U realizaciji ovih planova Osijek ima čvrstu podršku Vlade RH, istaknuo je gost na svečanoj sjednici, premijer Andrej Plenković. U njegovoj pratnji bila je Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU-a, te Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija. Zastupnik Goran Ivanović bio je izaslanik predsjednika Sabora. "Brojni projekti i investicije koji se ovdje realiziraju, potpora koja stiže iz svih mogućih resora na razini Vlade, apsorpcija europskih sredstava i konkretna vidljivost tih ulaganja predstavljaju budućnost Osijeka. Krenuli smo ulagati ne samo u novi KBC koji će na najkvalitetniji način riješiti zdravstvenu skrb u Osječko-baranjskoj županiji i svima onima koji gravitiraju prema Osijek", rekao je premijer te podsjetio na još nekoliko velikih projekata, poput distribucijskog centra za voće i povrće, dovršetka koridora 5C, modernizacije zračne i riječne luke, ulaganja u obrazovne institucije...

"Kao Vlada nastavit ćemo davati snažnu podršku Osijeku koja je plod partnerstva i usuglašavanja prioriteta. Svi ovi projekti koje sam naveo govore koliko je intenzivna naša suradnja i koliko želimo da ostavština našeg mandata bude takva da ostavi tragove koji će trajati i unaprijediti kvalitetu života Osječanki, Osječana, Slavonki i Slavonaca", naglasio je premijer.

Snažan je partner Osijeka, kao svoga središta, i Osječko-baranjska županija. "Osijek, svjedoče to svi pokazatelji, postaje centar istoka Hrvatske, centar prosvjete, kulture, znanosti, gospodarstva i ne sumnjam da ćemo u tome uspjeti. Krećemo punom parom u realizaciji niza projekata u Osijeku, uz podršku Vlade i niza ministarstava, a u kojima i mi sudjelujemo kao partneri. Te ćemo projekte realizirati, ne zbog njih samih, nego zbog dodane vrijednosti kroz nova radna mjesta, rast gospodarstva, a u konačnici i demografski rast Osijeka i županije", istaknuo je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Politiziranje



Na svečanoj sjednici dodijeljena su i priznanja zaslužnom pojedincima. Zlatna plaketa "Grb Grada Osijeka" za životno djelo dodijeljena je Ivanu Vrkiću. Priznanje su dobili i osječka glumica Sandra Lončarić, i to Zlatnu plaketu "Grb Grada Osijeka" za doprinos u području kulture i kazališne umjetnosti te Specijalna jedinica PU osječko-baranjske za izuzetan doprinos u obrani RH te razvoju i unaprjeđenju društvenih odnosa. Pečat Grada Osijeka dobili su VIS "Dinamiti" za izuzetna ostvarenja u području kulture te promicanju Osijeka u Hrvatskoj i inozemstvu te tvrtka Mono za izuzetan doprinos u razvoju i unaprjeđenju gospodarske i istraživačke djelatnosti.

Na sjednici nisu bili vijećnici SDP-a u Gradskom vijeću, koji su objavili kako neće sudjelovati jer poziv na nju nije upućen i predsjedniku RH Zoranu Milanoviću. Neslužbeno saznajemo da je razlog njihova nedolaska zapravo bio posve apolitične prirode. Radić je na pitanje novinara o Milanoviću potvrdio da predsjednik nije pozvan. "Žao mi je da vijećnici SDP-a na rođendan grada Osijeka politiziraju, više bih volio da su podržali proračun, a ne da su bili protiv gradnje vrtića i škola. Zanimaju nas projekti, a ne destrukcija i politiziranje i moj savjet njima je da se počnu baviti konkretnim prijedlozima i kritikama, pa će onda možda sa svojim kandidatom ući u drugi krug izbora za gradonačelnika", poručio je Radić. Na to se nadovezao Plenković rekavši kako ni on nije pozvan na svečanu sjednicu u Rijeku, ali da HDZ-ovci tada nisu plakali zbog toga. "Puno je gore kada netko nazove HDZ nacističkom strankom, a to radi Milanović. Da su na to reagirali ovi iz SDP-a onda bi imali kredibilitet da nešto kažu i sada", zaključio je.


Dario Kuštro

svečano
DILJEM GRADA ZASJALA JE BLAGDANSKA RASVJETA

GRAD U BLAGDANSKOM UGOĐAJU
Nakon sjednice premijer je u pratnji svojih domaćina prošetao do Trga Ante Starčevića, gdje je pogledao Kaleidoskop, festival svjetla. Potom su se premijer, gradonačelnik i župan tramvajem odvezli do Parka kralja Tomislava, gdje su zajedno upalili blagdansku rasvjetu. U isti je tren zasjalo gotovo 10 kilometara blagdanskih svjećica na svim adventskim lokacijama. Upitan da prokomentira prosvjed protiv COVID potvrda pred osječkim HNK-om premijer je rekao kako je prosvjednicima mahnuo, a da je u demokraciji prosvjedovati dobro. "Naravno da postoje teme oko kojih se ne možemo svi usuglasiti, ali je važno da stvar s COVID potvrdama svedemo na činjenice. Mi nemamo obvezno cijepljenje niti to namjeravamo napraviti u ovoj fazi. Ne vidim da je testiranje razlog za ovako burne prosvjede. Oni koji se ne žele cijepiti trebali bi podržati ovu mjeru jer na taj način pravo izbora dolazi do izražaja. Većinu tih prosvjeda doživljavam kao politikantsku temu. Dio ljudi je uvučen u puno širu utakmicu koja ima političke ciljeve", rekao je.

NAPREDAK OSIJEKA ZAJEDNIČKA TEŽNJA ​
"Uz pravilan rad i ustrajnost rezultati se mogu pratiti iz dana u dan. I zato sada, prvi put stojeći ovdje pred vama, pozivam vas da i moj rad pratite dobronamjerno, ali i kritički konstruktivno, jer napredak i razvoj grada Osijek težnja je koja nas je sve okupila ovdje danas, težnja je koja nas ujedinjuje u različitostima i čini nas bogatijima kao zajednicu. Ostanimo svi okupljeni oko nje i u svakoj situaciji stavimo ju na prvo mjesto. Ne samo kao gradonačelnik nego ponajprije kao Osječanin, svom gradu želim sretan 235. rođendan. Neka već idući dočeka s novim uzletom, vođen velikom željom i obvezom da svakim danom ostavljamo trajan, skladan i bogat doprinos budućim generacijama, kako to naš Osijek i zaslužuje", rekao je Radić.



Možda ste propustili...

PROJEKT DOLINA VODIKA SJEVERNI JADRAN

Od 2028. godine stizat će 5000 tona vodika

PREDSJEDNIK HDZ-A ODBIJA SUČELJAVANJE

“Grbin neće biti premijer, a ni predsjednik Sabora”