Sport
TEŽAK JE ŽIVOT NA ZELENOM POLJU

Nitko u gradu ne želi preuzeti kormilo uglednog kluba
Objavljeno 3. prosinca, 2021.
Otvoren natječaj za predsjednika NK-a Olimpija, kluba utemeljenog prije 98 godina

Neslavno je osječka Olimpija zaključila jesenski dio prvenstva Međužupanijske nogometne lige "Osijek-Vinkovci". Na svom terenu u Donjem gradu primila je deset komada od prosječnog sastava iz Cerne (1:10) koji se prvu minutu solidarizirao s domaćim mladićima koji su, kako je delegat toga susreta 17. kola Branko Piršl konstatirao u zapisniku, "zagrljeni na sredini igrališta odbili igrati jednu minutu u znak prosvjeda protiv vodstva kluba koji je cijelu jesen prepustio momčad bez potpore".



Dotaknuli dno


U preostalih 89 minuta Osječani su inkasirali deset komada, te tako doživjeli jedan od najtežih, ako ne i najteži ligaški poraz u 98 godina postojanja većinu toga vremena ispisujući lijepim pridjevima. Kako je doajen osječkog novinarstva Dragutin Kerže naslovio svoju knjigu posvećenu Olimpiji "Ponos Donjeg grada", stekao je taj status zahvaljujući plejadi entuzijasta koji su klub doveli nadomak stotog rođendana, a njegove "ljubičaste" boje branili su brojni nogometaši vrlo visoke klae. Takvih u Donjem gradu već dugo nema, ovo vrijeme je protkano tjeskobom i mnogim upitnicima. Najbolje se može to iščitati iz rezultata u 17 ovosezonskih kola u kojima je upisana tek jedna pobjeda, a 16 susreta su "olimpijaši" izgubili uz katastrofalnu gol-razliku 18:80. Posljednje je mjesto stoga logično uz dodatak da najbliži bježi deset bodova, a potencijalno ostajuće mjesto udaljeno je 14 iako slijedi reorganizacija sustava natjecanja u kojoj nije još posve definiran izgled liga ispod buduće jedinstvene Treće.

O njoj se u klupskim prostorijama u Donjem gradu ili, točnije, na Zelenom polju i ne razmišlja, a naročito jer su one, uglavnom, prazne zato što ih mnogi izbjegavaju, kao i doći na utakmice, tako da gledatelja gotovo da i nema. Urušavanje kluba nije (naj)novijeg hrvatskog datuma jer je on u ponirućem trendu bio niz godina nakon čega je prije pet dotaknuo dno padajući u šesti državni razred. Tada je na čelo kluba došao Alen Majić, koji je oko sebe okupio više nekadašnjih Olimpijinih igrača generacijski bliskih te je trend bio zaustavljen i krenulo se uzlaznom putanjom koja je u tekućoj sezoni ponovno dobila padajuću putanju. Ljetos, praktički, najavljena zajedno s povlačenjem Majića s čela kluba, šest mjeseci prije isteka mandata, nakon čega je došlo do rasipanja seniorskog kadra te je mladom treneru Saši Kormanu povjerena nikad mlađa momčad u kojoj su tek četiri seniorska igrača po godinama, od kojih je tercet tek prerastao juniorski staž, a svi ostali su u tome ili kadetskom uzrastu koji se, unatoč svakodnevnim trenažnim aktivnostima, nije mogao nositi s iskusnim i čvrstim te kvalitetnijim protivničkim sastavima. Potencijala, dakle, ima, ali ima li i dovoljno prostora i vremena, odnosno resursa, razviti ga, nadvilo se pitanje nad nogometnim istokom Osijeka!?

Nitko ne želi


Premda u posljednjem jesenskom susretu prozvan, predsjednik Majić ipak nije pobjegao s bojnog polja o čemu nam je rekao:

- Poznato je da sam već šest mjeseci predsjednik u ostavci, ali nisam mogao definitivno otići prije isteka mandata i predaje kluba u odgovarajuće ruke. Razlog je ponajprije zbog moga fizičkog izbivanja iz grada jer sam osobnu egzistenciju morao tražiti i naći izvan njega, tako da sam, uglavnom, odsutan, čemu bih dodao u posljednje vrijeme i usamljen u konkretnim naporima Olimpiji dati pripadajuće mjesto. Htio sam aktualno prijelazno klupsko razdoblje riješiti u hodu, ali do danas nisam u tome uspio, tako da je i svlačionicu uhvatila nervoza te je naposljetku javno reagirala. Za nekoliko dana istječe mi mandat na čelu kluba i tada ću ga službeno napustiti nakon što sam proteklo vrijeme obavio mnoge razgovore s relevantnim ljudima iz Grada i nogometnog saveza, kao i privatnim kanalima, sve radi Olimpijine dobrobiti. Nitko, jednostavno, ne želi sada preuzeti odgovornost, tako da će doista teško biti naći čovjeka koji hoće i može nastaviti ispisivati bogatu i svijetlu povijest kluba. Uskoro ću sazvati Skupštinu i podnijeti izvješće o radu koji sam, zajedno sa suradnicima, započeo kada je klub bio pri dnu šestog hrvatskog razreda opterećen nemalim financijskim dugom. Danas ga nema, a Olimpija se popela u četvrti razred s postavljenim temeljima za dugoročnu egzistenciju baziranu na vlastitom stručnom i igračkom kadru. Ljetos su otišli praktički svi iskusniji igrači i nositelji igre, primarno zbog nemogućnosti njihova plaćanja. Jednostavno, igrači odlaze u okolna mjesta dobivajući naknade koje ne bih propitkivao - kazao je predsjednik u ostavci Alen Majić, koji će uskoro i službeno nekom drugom prepustiti svoje mjesto.



Dražen Lekšan
Ima potencijala, treba vremena i rada
Alenu Majiću nije lako, na predsjedničko mjesto došao je pun entuzijazma da Olimpija može krenuti uzlaznom putanjom. Klub je malo živnuo, no ove godine proživljava teške dane i jedva se drži na konopcima.

- Iako su složena vremena, Olimpija nema novčanih zaostataka jer smo uspjeli servisirati sve klupske natjecateljske kategorije, uključujući, dakle, i mlađe, koje su redovito igrale vođene od trenera Olimpijina predznaka. Uspjeli smo u klubu okupiti 258 registriranih nogometaša svih uzrasta, a što je golemi potencijal za čiji razvoj treba vremena i strpljenja te, dakako, logistička potpora. Klub stoga nasljedniku ostavljam na dobrim temeljima koje ne treba prosuđivati na osnovi rezultata seniorske momčadi. Sada samo predstoji raditi i samo mukotrpno raditi, ali pod vodstvom nekog drugog zaljubljenika u “ljubičaste” boje - emotivno je rekao Majić definitivno zaključivši svoje poglavlje na Zelenom polju.

Valjda će njegov nasljednik ipak pronaći načina kako bi “olimpijašima” vratio bar dio ugleda koji uživaju ne samo na slavonsko-baranjskoj nego i hrvatskoj nogometnoj sceni.

Igrači se osjećaju prepušteni sami sebi
- Dobio sam spletom okolnosti u ruke vrlo mladu momčad kojoj volje za rad ne nedostaje, tako da nemam primjedbi na njezino pohađanje treninga te davanje maksimuma u njima. Rada, dakle, nije manjkalo, ali je očito da u sadašnjim odnosima snaga ne možemo parirati snažnijim i iskusnijim protivnicima, tako da su rezultati takvi kakvi jesu. Na igralište u proteklih šest mjeseci dolaze igrači, ali mladićima najviše smeta i boli ih da se osjećaju prepušteni sami sebi, odnosno da klub nikoga ne zanima. Žele, jednostavno, znati na čemu su, a prvi smo dio sezone izgurali primarno zajedništvom i povjerenjem u svlačionici u kojoj sam nerijetko molio da ne odustanu, nego da putujemo i igramo gdje nam je ždrijeb natjecanja odredio. Jasno je da ovako ne može ići unedogled te bez odgovarajućeg vodstva ova će mladost izgubiti entuzijazam - kazao je Saša Korman, trener Olimpije.

Ivan Šutalo

tajnik Olimpije

U klubu sam aktivno 40 godina te sam itekako dobro upoznat s tijekovima. Budući da sam ja operativac, tada ne mogu donositi ključne odluke, nego sam u logističkoj funkciji kako bi se sve kategorije mogle redovito natjecati. Nadam se da ćemo pronaći izlaz iz trenutačne situacije te krenuti putem koji Olimpija zaslužuje.

Možda ste propustili...

SUSJEDI SE GADNO POSVAĐALI, VIDJET ĆE SE I NA SUDU

Krstanović: Ponaša se kao budala; Komak: Tužit ću ga

HRGOVIĆ SE PRIPREMA ZA 1. LIPNJA

Meč će trajati nekoliko rundi

Najčitanije iz rubrike