Sport
JEDINO VAŽNO - POLUFINALE KUPA JE U DŽEPU

Valjda se dečki nisu previše potrošili, jer čeka ih Gorica
Objavljeno 3. prosinca, 2021.
Utakmice osječkih nogometaša donose previše stresa i nisu za one slabijih živaca



Ako život piše romane, što onda pišu Nenad Bjelica i njegova momčad? Valjda drame s primjesom trilera, pa i horora.



Osijek je izborio plasman u polufinale SuperSport Hrvatskog kupa na valjda najteži mogući način. Ne samo zato što ga je osigurao tek nakon šeste serije izvođenja jedanaesteraca nego i zbog toga što je "putovanje" do raspucavanja s bijele točke bilo prepuno uspona i padova. Sjajno prvo poluvrijeme, očajno drugo, u kojem je Slaven Belupo puno promašivao, pa onda taj rulet s bijele točke.

Mačka s devet života


Uh, svega je bilo u tih 120 i nešto minuta. U prvom poluvremenu Osijek je bio odličan, ali debitant na vratima Koprivničana Ivan Sušak briljantan i zato se na odmor otišlo bez pogodaka uz 12 pokušaja Osječana i pet-šest odličnih intervencija gostujućeg vratara. I jedan potez gostujućeg trenera Zorana Zekića, koji nikako ne smije pasti u drugi plan. Nezadovoljan kako mu je momčad izgledala u prvom dijelu susreta, već je u 38. minuti posegnuo za tri promjene. Neuobičjano, ali imalo je jako djelovanje na njegove igrače, jer u nastavku utakmice izišla je posve druga momčad.

- Rekao bih da smo u prvom poluvremenu bili puno bolja momčad, a onda smo imali nerazumljiv pad u nastavku, Slaven je stvorio dosta izglednih šansi. Nekada suparnicima na tri utakmice zajedno ne dopustimo toliko prilika. Srećom, imali smo raspoloženog Malenicu - pričao je nakon susreta Nenad Bjelica, trener nogometaša Osijeka.

Satirično možemo primijetiti kako je izgledalo kao da oba suparnika odbijaju pobijediti. Nudili su se jedni drugima, ali nitko nije zadao konačni udarac. Osijek je triput doslovce visio nad ponorom poraza, ali su mu Koprivničani svaki put pružili ruku spasa. Prvo su zapucali kazneni udarac pri rezultatu 0:0, pa su imali čovjeka više u produžetku nakon isključenja Žapera, koji je sočno opsovao suca Frana Jovića, no ubrzo su snage na terenu izjednačene jer je pocrvenio (drugi žuti karton, nap. a.) Kvržić, a onda je Osijek prvi u raspucavanju promašio s bijele točke (Škorić), ali su poslije to isto učinili Goda i Zirdum. Previše je poklona to bilo od gostiju pa Osijek na kraju nije imao drugog izbora negoli ih prihvatiti. U međuvremenu i Osijek je imao "winner" iz kaznenog udarca, ali Bočkaj nije čovjek od penala. Valjda mu je to preblizu. Zabija s 20 i više metara, a nije mu prvi put da promašuje sa 11. Ostali su uptinici zašto je on pucao kazneni udarac kada je na terenu bio Bohar, koji je dosad bio nepogrešiv izvođač.

- Pero je bio određen kao prvi, a Fiolić kao drugi izvođač uoči susreta jer Bohar nije počeo utakmicu. Ispalo je kako promašujemo kaznene udarce u igri, a bili smo prisebni u izvođenju jedanaesteraca - kaže Bjelica.

Možda je baš to trebalo da trener bijelo-plavih preispita svoj izbor izvođača najstrože kazne. Očito ima boljih od onih koji su promašivali u posljednje vrijeme. Uostalom, prošle sezone promašeni kazneni udarci koštali su Osijek polufinala Kupa, a i dužeg ostanka u utrci za prvaka, jer je Mierez zapucao penale protiv Rijeke (Kup) i Varaždina (prvenstvo), koji su puno toga mogli promijeniti, a slično je bilo i ove jeseni, kada je Pilj propustio realizirati jedanaesterac u prvom domaćem prvenstvenom porazu u eri Nenada Bjelice, protiv Dinama. Uglavnom, navijači su svjedočili još jednoj ludoj predstavi iz koje je Osijek opet izišao kao pobjednik. Bijelo-plavi su kao mačka s devet života.

Slijede teška gostovanja


No polufinale Kupa je u džepu i to je jedino važno. Cijena je bila tona izgubljenih živaca, ali i prekomjerna psihička i tjelesna potrošnja momčadi.

- Nema veze, veselim se da će šansu u Gorici dobiti neki igrači koji to zaslužuju svojim radom. Imamo alternative na svim pozicijama, pa se nećemo žaliti, nego idemo i u Goricu po sva tri boda - poručuje Bjelica.

Odvažno, nema što, jer pred njegovom su momčadi statistički dva najneugodnija gostovanja u HNL-u u posljednjih pet godina. Prvo u Velikoj Gorici, a onda, četiri dana poslije, slijedi put na Rujevicu, gdje će se igrati zaostali susret 14. kola protiv Rijeke. Na tim stadionima Osijek je pobijedio sam po jednom u spomenutom razdoblju. U Gorici prije tri godine, a na Rujevici prije četiri. Usporedbe radi, od 2016. do danas Osječani su dvaput slavili na Maksimiru kod Dinama i čak četiri puta na Poljudu. Eto novih izazova za Bjelicu i momčad...



Dalibor Keler
PUNO PROMJENA ZA GORICU
Nije dugo trajao luksuz izbora momčadi koji je Nenad Bjelica imao u posljednje vrijeme. Naime, za susret u Velikoj Gorici morat će posegnuti za ozbiljnom rekonstrukcijom momčadi jer je ostao bez četiri igrača koja su dosad uvijek bila u najužem izboru za prvu momčad. Svi su izvan stroja zbog kartona. Trojica imaju po tri akumulirane opomene (Bočkaj, Mierez i Bartolec), a Žaper se eliminirao crvenim kartonom protiv Slaven Belupa. Izvjesno je kako ćemo na djelu nakon duže vremena vidjeti Marija Jurčevića, zatim Matu Miloša, koji je također malo igrao zbog ozljede i korone u posljednjih mjesec i nešto dana, a prazninu u veznom redu vjerojatno će popuniti Vedran Jugović, koji je također rekonvalescent. Ako ništa drugo, sva trojica bi bar trebala biti svježa.

Finale SuperSport

hrvatskog nogometnog kupa igrat će se na splitskom Poljudu 26. svibnja 2022

teški ispiti
OSIJEK ČEKA GOSTOVANJE U GORICI I RIJECI

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike