Ekonomija
PODRŠKA OBITELJSKIM POLJOPRIVREDNIM GOSPODARSTVIMA

Zakupe udaljeni vrt i prate ga mobilnom aplikacijom
Objavljeno 3. prosinca, 2021.
PlantOn omogućuje svima da dođu do svog vrta i zdrave hrane, kaže Salai

Nemate ni komadić zemlje, no ipak želite svoj vrt? Nema problema. Vođena težnjom za zdravom hranom i željom za očuvanjem poljoprivrednika​, dva prijatelja, Goran Markovanović i Mario Salai, osmislila su aplikaciju PlantOn. Taj sustav omogućava malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima siguran i pristojan život, a kupcima kvalitetno i zdravo povrće. Cijela priča počela je još prije dvije godine, kad su Markovanović i Salai došli na ideju o tom interesantnom projektu.



- Ova usluga omogućuje bilo kome da dođe do svog vrta. Namijenjena je onima koji nemaju znanje i mogućnost da imaju svoj vrt, imaju nedostatak vremena, ali i želju jesti zdravo i, što je važno, znati odakle je to što jedu - objasnio je Salai.

Fiksna primanja


Korisnik aplikacije izravno je povezan s proizvođačem od kojeg je zakupio vrt, a koji za njega uzgaja povrće te mu šalje sav urod iz tog vrta na kućnu adresu. Tako kupac plaćanjem usluge, koja obuhvaća sve troškove održavanja vrta, osigurava poljoprivrednicima fiksna mjesečna primanja cijele godine, a OPG se više ne treba brinuti o plasmanu i prodaji svoga povrća.

- Trenutno su u ponudi tri opcije, u kojima u sklopu paketa kupac dobije sve - objašnjava Salai i dodaje: "Dobije 40 kvadrata vrta, odnosno zemlju samog poljoprivrednog proizvođača. Tu se ne radi o najmu, nego ta zemlja i dalje ostaje u vlasništu poljoprivrednika, no on na toj zemlji uzgaja povrće za drugu osobu i sve radi na toj zemlji, brine se o usjevu i zaštiti te u konačnici urod bere i kurirskom službom šalje osobi za koju ga je uzgojio."

Markovanović i Salai kažu kako su već sad iznenađeni zainteresiranošću obiju strane, naime, poljoprivredeni proizvođači i kupci svakodnevno na web-stranicu na kojoj je detaljno objašnjeno sve o aplikaciji šalju upite o ovoj usluzi.

- Na ovaj način kupac dobiva zdrave, lokalno uzgojene namirnice, za koje zna točno kako su uzgojene. Dostava svježeg povrća iz slavonskih i baranjskih vrtova moguća je u sve dijelove Hrvatske. Aplikacija je odlična jer se gube svi prekupci, smanjena je upotreba pesticida i znate što jedete. Želimo potaknuti ljude da u srcu Slavonije i Baranje ne kupuju uvozno povrće, nego da se okrenu zdravijoj i domaćoj prehrani. Tu je naravno i brzina isporuke, jer urod se dobije za 24 sata od branja plodova. Nadalje, preko aplikacije u svakom trenu zakupnik sve aktivnosti u vrtu može vidjeti preko video streama - kazao je Markovanović i dodao kako je to tek početak, a u budućem razdoblju prilagođavat će se zahtjevima tržišta.

Kupcu se nudi mogućnost odabrati jedan od tri paketa, ovisno o potrebama - obiteljski (osam vrsta povrća: mrkva, peršin, luk, krastavci, paprika, rajčica, salata te, ovisno o želji, krumpir ili batat), prilagođeni (kupac sam odabire kulture) ili poslovni, namijenjen samo poslovnim subjektima (uzgoj kultura po izboru na velikim površinama). Dok su prva dva zanimljiva privatnim korisnicima, treći paket pogodan je za poslovne subjekte, kao što su restorani, hoteli, dječji vrtići ili starački domovi. Ako je jednoj osobi vrt prevelik za najam, može se udružiti s prijateljima i podijeliti troškove. U obiteljskom paketu proizvođač je dužan na jednoj parceli uzgajati osam vrsta kultura, no autori projekta potiču proizvođače da nakon branja posade i dodatne vrste povrća, kako bi kupac bio zadovoljan i nastavio koristiti uslugu.

Nove prilike


- Važno je naglasiti kako urod ne ide po kilogramu, jer ne želimo proizvođačima stvarati nikakav stres, nego idemo na kvalitetu, ali sav urod šalje se zakupniku. Prvo sijanje počinje na proljeće, a trenutno smo u fazi pronalaska kupaca i organizacije - rekao je Salai.

Osim uzgoja povrća aplikacija nudi i sezonske nutricionističke savjete i recepte. PlantOn je budućnost na kojoj će se bazirati poljoprivredna proizvodnja i razvoj novih tehnologija.

- PlantOn aplikacija otvara i nove prilike za zapošljavanje lokalnih poljoprivrednika, a bolji nadzor kvalitete i planiranje količine proizvoda smanjuju rizik od prevelike, nepotrebne proizvodnje i bacanja hrane. Prilikom najma vrta i na početku sadnje urod je potpuno već prodan, što pruža OPG-ovima sigurnost i dodatnu motivaciju, a direktnom dostavom osigurava se bolja higijena i svježina povrća. Ako imate dovoljnu zalihu povrća možete svoj urod prepustiti nekom drugom ili ostaviti proizvođaču - objasnio je Markovanović i dodao kako su razdradili sve moguće opcije, a preostaje samo vidjeti kako će se stvari odvijati na terenu. Ovakav sustav omogućava da se prihod zadrži u rukama "malih" ljudi, čime će se zadržati kupovna moć i poboljšati ekonomija ruralnih dijelova Hrvatske, zaključuju autori i dodaju kako je cilj svega podržati domaće obiteljske poljoprivredne proizvođače te im olakšati rad i egzistenciju, no u isto vrijeme i zakupnicima vrtova osigurati svježe i kvalitetno povrće, a idući korak je napraviti jednaku aplikaciju koja će korisnicima nuditi mogućnost uzgoja voća.
Tihana Eršek Cicvarić
Jako mi je važno hraniti se zdravo
Jedan od prvih zakupnika vrta mlada je Osječanka Kristina Rašić. - Budući da živim u zgradi, želja mi je bila imati svoj komad vrta, a kako nemam tu mogućnost, odlučila sam se na kupnju aplikacije. Izuzetno mi je važno hraniti se zdravo jer sam na biljnoj prehrani, a bitno mi je i znati što moje dijete jede. Dosad sam se trudila zdrave namirnice kupovati na tržnici, no napokon mogu u svakom trenutku preko aplikacije pratiti uzgoj povrća i svježe ubrano dobiti na vlastitu adresu - rekla je Rašić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike