Novosti
SMRT ŽENE U SPLITSKOJ PRODAVAONICI

Za teško ubojstvo kazna je najmanje 10 godina zatvora
Objavljeno 1. prosinca, 2021.
Željko Đekić, koji je u utorak u splitskoj trgovini ubio svoju bivšu partnericu, u srijedu je uz kaznenu prijavu za teško ubojstvo predan pritvorskom nadzorniku.

Iz policije su priopćili da je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 54-godišnjakom za kojeg je utvrđeno da je u utorak u trgovini u Splitu nožem zadao više ubodnih rana 44-godišnjakinji koja je od zadobivenih ozljeda preminula. "Nakon događaja 54-godišnjaka su do dolaska policije zadržala dva muškarca koja su se u trenutku događaja nalazila u trgovini, a policijski službenici su muškarca uhitili, doveli u službene prostorije i nad njim proveli kriminalističko istraživanje", navodi se u policijskom priopćenju. Đekiću prijeti najmanje 10 godina zatvora.

Ravnatelj splitskog Centra za socijalnu skrb Ante Bjažević novinarima je potvrdio kako to dvoje bivših nevjenčanih partnera, koji imaju zajedničko maloljetno dijete, dosad nije bilo u tretmanu njihova centra. Centar će se javiti obitelji maloljetnog djeteta jer mu žele dati stručnu podršku, najavio je Bjažević. Ubojstvo se dogodilo u utorak nešto prije 15 sati kada je, prema pričanju očevidaca koji su se zatekli u kupnji, u trgovački lanac na Pojišanskoj cesti ušetao Đekić koji je prvo verbalno napao svoju bivšu partnericu dok je slagala artikle na police. Potom ju je nožem napao i izbo nekoliko puta, sve dok ga do dolaska policije nije zaustavio zaštitar te kupci koji su se našli u trgovini. U dućanu je pronađen i nož kojim je prodavačica ubijena. Njezine kolegice i kolege cijelu su noć ispred trgovine palili svijeće, a ujutro su im se pridružili i građani. Trgovina zbog cijele situacije u srijedu nije radila. Splitski gradonačelnik Ivica Puljak, uz izraženu zgranutost tim ubojstvom, pozvao je sve građane da prijavljuju nasilnike.

Inicijativa saborskih zastupnica za zaštitu žrtava seksualnog nasilja, nakon ubojstva žene u Splitu, pozvala je na veće izdvajanje proračunskih sredstava za zaštitu žena, a Klub socijaldemokrata najavio je dopunu Kaznenog zakona kojom se uvodi kazneno djelo femicida.

Marijana Puljak iz Centra najavila je niz amandmana na proračun ne samo za povećanje broja sigurnih kuća nego i za programe edukacije i dječaka i djevojčica, programe cjeloživotnog obrazovanje i sve one programe koji će raditi na tome da se žene osnaže i ekonomski budu neovisne i da emocionalno budu dovoljno snažne da kažu "ne" svojim nasilnicima. H/D.Pav.
Možda ste propustili...