Dome slatki dome
LIFESTYLE DETALJ KOJI ISTIČE KUHINJU

Granitni sudoperi su laki za održavanje
Objavljeno 2. prosinca, 2021.
Većina mrlja i prljavštine s granitnih sudopera mogu se ukloniti blagim deterdžentima te spužvom ili krpama od mikrovlakana

Neizostavan dio svake kuhinje je dakako i sudoper. Dio kuhinje namijenjen odlaganju i pranju posuđa već dugo, osim funkcionalnog djela, nosi i onu estetsku komponentu. Da je tomu tako nije se teško uvjeriti. Ponuda je danas izuzetno bogata, a pronalazak idealnog sudopera može biti itekako izazovan. U sveopćem rastu online trgovine, potpomognute i recentnom pandemijom, raduje nas i sve veći broj strogo usko specijaliziranih trgovina na kojima ćemo naći baš ciljano proizvod koji trebamo. I ne samo da ćemo ga tamo naći, nego ćemo imati i najveći mogući izbor. Granitne sudopere danas je moguće pronaći u velikom broju različitih oblika, veličina i nijansi boja.



Iako granitne sudopere nazivamo po ovom kamenu, točnije bi bilo reći kako je riječ o kompozitnim sudoperima. Naime, granitni sudoperi izrađeni su od mješavine finog kvarcnog pijeska s akrilnom smolom kao vezivom, a većinom taj omjer iznosi 80 % kvarcnog pijeska i 20 % kompozitne smole, pojašnjava Sudoper.hr. Ovaj postupak osigurava da materijal ima ista svojstva kao i granitni kamen, ali je trajniji, lakši za održavanje i umnogome jeftiniji. Upravo ovaj tehnološki proces doveo je do sveopćeg korištenja granitnih sudopera i njihova ulaska u mnogobrojne kuhinje. Međutim, osim privlačnije cijene koju je donijela "umjetna" proizvodnja granita, ovaj proces proizvodnje doveo je i do dodatnih benefita.

Većina mrlja i prljavštine s granitnih sudopera mogu se ukloniti blagim deterdžentima te spužvom ili krpama od mikrovlakana. Kao i kod gotovo svih kuhinjskih površina, tako i kod ovog tipa sudopera pri čišćenju nije preporučljivo koristiti čeličnu vunu i žičane četke. Ako ste baš pedantni. najbolje je granitni kuhinjski sudoper obrisati suhom krpom nakon svake upotrebe, jer će to spriječiti stvaranje mrlja, posebno ostataka kamenca. Ovo može biti posebno izraženo kod tvrde vode, kakva je kod nas gotovo posvuda te u kombinaciji s tamnim granitom. Kao i kod brojnih drugih primjena sredstava za čišćenje preporuka je dobro proučiti sredstvo i isprobati ga na manjem djelu sudopera. Nakon čišćenja uvijek temeljito isperite granitni sudoper čistom vodom.


Marin REŽIĆ
Otporni na ogrebotine
Granitni sudoperi nude mnoge prednosti, poput otpornosti na toplinu, ogrebotine, udubljenja, a istodobno glatka “neporozna” površina omogućuje lako čišćenje. U estetskom pogledu, osim čišćenja, ova vrsta sudopera nudi gotovo neograničene mogućnosti u formi i boji. Granitne sudopere danas je moguće pronaći u velikom broju različitih oblika, veličina i nijansi boja. Ovakvi granitni sudoperi su neporozni te ih nije potrebno impregnirati, kao što je to primjerice potrebno sa sudoperima od prirodnog kamena.

Možda ste propustili...

ISKORISTITE VREĆICE OD ČAJA

Štite i hrane biljke

CVIJEĆE U VAZI DUŽE ĆE TRAJATI

Odrezati listove, mijenjati vodu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna