Sport
ŠPANJOLSKA DOMAĆIN SP-A RUKOMETAŠICA

"Kraljice šoka" spremne za novi veliki rezultat
Objavljeno 1. prosinca, 2021.
Hrvatska će drugi krug tražiti preko Brazila (2. 12.), Paragvaja (4.) i Japana (6.)

Španjolska je od danas do 19. prosinca domaćin Svjetskog prvenstva rukometašica. Na 25. izdanju ponovno će zaigrati i Hrvatska, koja se vratila na svjetsku scenu nakon deset godina zahvaljujući sjajnom nastupu prošlog prosinca na Europskom prvenstvu u Danskoj kada su izabranice Nenada Šoštarića osvojile povijesnu broncu.



Tada su naše rukometašice iznenadile Europu, zasluživši i nadimak "kraljice šoka" jer ih nitko nije vidio toliko visoko. Nitko osim njih samih i stožera, što je bilo i najvažnije. Sada su pred njima novi izazovi i pokušaj ostvarenje još jednog velikog rezultata. Hrvatska je do sada šest puta sudjelovala na svjetskim prvenstvima, a najbolji joj je domet četvrtfinale, koje je ostvarila 1997. i 2011., posljednji put kada je nastupila na svjetskoj smotri. Mogu li Šoštarićeve izabranice napraviti novi iskorak među "velikima" vidjet ćemo u iduća nepuna tri tjedna, no jasno je kako u Španjolsku nisu otputovale samo s motom "važno je sudjelovati".

Novi format


Prvi put na SP-u sudjelovat će 32 reprezentacije koje su podijeljene u osam skupina. Hrvatska je smještena u skupinu G koja se igra u Castellon de la Plani (ili jednostavno Castellon) te će u prvom krugu igrati protiv Brazila (2.), Paragvaja (4.) i Japana (6.). Po tri prvoplasirane reprezentacije plasirat će se u drugi krug u kojemu se križamo sa skupinom H (Španjolska, Austrija, Argentina, Kina). Bodovi se prenose, a nakon nove tri utakmice dvije najbolje reprezentacije izborit će mjesto u četvrtfinalu, od kojeg kreće nokaut-faza. Ne treba gledati toliko unaprijed, no može se spomenuti da se u četvrtfinalu naš dio ždrijeba križa sa skupinama E (Njemačka, Mađarska, Češka, Slovačka) i F (Danska, Južna Koreja, Tunis, Kongo). Braniteljice naslova su Nizozemke, koje su prvo svjetsko zlato osvojile preko Španjolske u Japanu prije dvije godine.

Vremena za pripreme nije bilo previše, tek tjedan dana zajedničkih treninga u Poreču tijekom kojih su odigrane i dvije utakmice protiv Slovenije te upisane obje pobjede. Od 18 igračica koje su odradile pripreme, u Španjolsku je doputovalo 16, a kod kuće su ostale Gabriela Gudelj i Elena Popović, koje će nastaviti s treninzima te u slučaju potrebe uskočiti u sastav.

- To je bio mikrociklus od tjedan dana u kojemu smo pokušali cure dovesti u optimalnu fizičku pripremu, da budu otprilike na istom nivou. Radili smo dosta na obrambenoj formaciji 6-0 koja nam je jedna od najvažnijih. Dvije utakmice sa Slovenijom i zajednički trening su nam jako dobro došli da vidimo gdje smo. Mislim da smo u zadovoljavajućem stanju - ocijenio je izbornik Šoštarić.

Brazil najveća prepreka


Od tri suparnika u skupini Brazil je najjači, a izbornik Šoštarić ističe kako će otvaranje SP-a protiv bivših svjetskih prvakinja (2013.) puno toga usmjeriti.

- Brazil je najjači suparnik u skupini. Sve igračice igraju u Europi. To je prije svega iskusna ekipa, iako imaju i nekoliko mlađih dobrih igračica. To je utakmica koja može dosta toga odrediti. Najvažnije je da mi budemo pravi, da tu priču zatvorimo kroz fazu obrane, jer je Brazil ipak više napadačka ekipa. Moramo ih u napadu raširiti i biti precizni u realizaciji. Paragvaj je kvalitetom daleko ispod Brazila, čak i ispod Argentine. Moj osnovni moto na bilo kojem prvenstvu je - ne podcijeni i ne precijeni. Iz utakmice u utakmicu moramo ići, jednako pristupiti Paragvaju kao što pristupamo Brazilu i Japanu koji je promijenio gotovo sve igračice koje su bile na Olimpijskim igrama. Ostale su samo tri igračice koje igraju u Europi. Promijenili su i izbornika, Danca je zamijenio domaći trener koji je odgojio većinu igračica. To će sigurno biti jedan specifičan način igre. Dobro je što ćemo ih vidjeti u dvije utakmice, a imamo i snimku iz finala Azijskog prvenstva protiv Koreje, pa će nam to biti smjernica - procijenio je Šoštarić naše suparnike u skupini.

I poručio kako i u Španjolskoj žele potvrditi da uspjeh iz Danske neće biti iznimka, nego će pokušati utvrditi mjesto među najjačim rukometnim zemljama.

- Mi ćemo dati maksimum, kao što to uvijek činimo. Jedino što sigurno mogu očekivati od nas je da mogu biti ponosan na način na koji se cure bore za boje svog dresa i za svoju domovinu. Dugo nas nije bilo na velikom svjetskom natjecanju i bit će zanimljivo vidjeti gdje smo u odnosu na ekipe iz Južne Amerike i Azije s kojima dugo nismo igrali. Vjerujem u ljude s kojima radim, vjerujem u cure s kojima radim i vjerujem u to što radim. Kad to sve zbrojite, vjerujem da će to donijeti dobar rezultat - rekao je izbornik "kraljica šoka".


Goran Roguljić
6

nastupa na SP-u do sada imala je Hrvatska, a najveći uspjeh bila su dva četvrtfinala, 1997. i 2011.

Igračice i stožer
Za Hrvatsku će u Španjolskoj igrati Tea Pijević, Ivana Kapitanović, Lucija Bešen, Paula i Stela Posavec, Andrea Šimara, Ana Turk, Josipa Mamić, Lara Burić, Katarina Ježić, Ana Debelić, Ćamila Mičijević, Larrisa Kalaus, Valentina Blažević, Dora Krsnik i Ivana Dežić. U stožeru su osim izbornika Nenada Šoštarića još Snježana Petika (trenerica), Matija Bilušić (trener vratarki), Vesna Hodić i Goran Krušelj (fizioterapeuti), Tomislav Kukić (liječnik), Ljerka Vreska (tehnički menadžer), Ivica Udovičić (direktor nacionalnih selekcija) i Ivica Maraš (team menadžer).

Skupine
SKUPINA A (Granollers): Francuska, Crna Gora, Angola, Slovenija

SKUPINA B (Lliria): Rusija, Srbija, Kamerun, Poljska

SKUPINA C (Castellon): Norveška, Rumunjska, Kazahstan, Iran

SKUPINA D (Torrevieja): Nizozemska, Švedska, Portoriko, Uzbekistan

SKUPINA E (Lliria): Njemačka, Mađarska, Češka, Slovačka

SKUPINA F (Granollers): Danska, Južna Koreja, Tunis, Kongo

SKUPINA G (Castellon): Hrvatska, Japan, Brazil, Paragvaj

SKUPINA H (Torrevieja): Španjolska, Austrija, Argentina, Kina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike