Novosti
RASPOLOŽENJE NA TRŽIŠTU RADA

Gubitka posla boji se manje ljudi nego 2020.
Objavljeno 1. prosinca, 2021.
Za hrvatske ispitanike priželjkivana plaća je u prosjeku 1021 euro, što je samo 7 posto iznad stvarne prosječne plaće

Nešto više od četvrtine ispitanika (28 %) iz Hrvatske boji se da bi moglo ostati bez posla u narednih godinu dana. To je ipak dosta manje nego prošle godine, kada je za svoj posao strahovalo 36 posto zaposlenih. Pokazalo je to istraživanje portala MojPosao provedenog u vrijeme Regionalnog sajma poslova, a čiji je cilj bio utvrditi stanje na hrvatskom i regionalnom tržištu rada. Istraživanje je provedeno kroz 20 pitanja na tri demografske grupe ispitanika: zaposlene, nezaposlene i one koji se školuju.U istraživanju je sudjelovalo više od 4700 ispitanika iz Hrvatske, Srbije, BiH, Makedonije te Slovenije, od čega je više od 1700 ispitanika bilo iz RH. Među tim ispitanicima je bilo 55 % zaposlenih, 40 % nezaposlenih, a 5 % ispitanika se još školuje. Da su za odabir radnog mjesta najvažniji međuljudski odnosi misli čak 64 % ispitanika iz RH, slijedi visina plaće (63 %) pa mogućnost učenja i napredovanja (41 %). U Sloveniji su međuljudski odnosi i visina plaće izjednačeni na vrhu, a ispitanicima iz ostalih zemalja (BiH, Srbije te Makedonije) najvažnija je visina plaće. Najviše ispitanika iz Hrvatske (29 %) smatra da su za dobivanje posla najvažniji motivacija i želja za zaposlenjem te njihova znanja i vještine (28 %). Samo ih 6 % smatra da je važna sreća, a 12 % - dobri kontakti i poznanstva. Formalno obrazovanje ističe samo njih 2 %, dok 3 % smatra da je važna stranačka pripadnost. Slovenci i Makedonci nešto više od ostalih ključnim vide radno iskustvo.

Za hrvatske ispitanike priželjkivana plaća je u prosjeku 1021 euro, što je samo 7 % iznad stvarne prosječne plaće. Ispitanici u Sloveniji očekuju više od 1500 eura, što je 25 posto više od tamošnje prosječne plaće. Najniža očekivanja su u Makedoniji, 523 eura, 12 % više od prosječne plaće. U Srbiji priželjkuju 759 eura, a prosječna je 547 eura. Većina zaposlenih u Hrvatskoj (68 %) u idućih godinu dana planira promijeniti posao, najviše od svih, a najmanje to žele slovenski ispitanici (40 %). Gubitka posla najviše se boje ispitanici iz Srbije (30 %), a najmanje iz BiH (22 %).

U pandemijskih godinu i pol radni uvjeti nisu se previše promijenili, kaže 45 % ispitanika. Da su oni ipak lošiji smatra njih 39 %, ponajprije zbog smanjenja plaće, narušenih međuljudskih odnosa i većeg opsega posla. No ima i 16 % onih kojima su radni uvjeti bolji. Trenutačno više od polovine ispitanika (61 %) radi iz ureda, a četvrtina ispitanika (23 %) radi djelomično s radnog mjesta i od kuće. Svega 15 % radi isključivo od kuće. Slovenci najmanje dolaze u urede (33%), a ispitanici iz RH prednjače u radu s radnog mjesta (61 %).

Ispitanici iz Hrvatske najradije bi radili u privatnoj tvrtki u stranom vlasništvu (33 %), a u najmanjoj mjeri u domaćem vlasništvu (15 %). Većina nezaposlenih (54 %) traži bilo kakav posao, što je ipak manje nego 2020. (65 %). Iako podaci kažu suprotno, 33 % ispitanika smatra da je ponuda poslova manja nego prije godinu i pol.


Igor Bošnjak
MANJE OPTIMIZMA DA ĆE BRZO DO POSLA
Od ispitanika koji se još školuju, najviše iz Hrvatske, njih 39 % vjeruje kako novi posao mogu pronaći u roku od tri mjeseca nakon završetka školovanja, dok ih 9 % posao čeka ili već rade. Trideset posto ih očekuje da će im potraga za poslom trajati od tri do šest mjeseci, a petina (21 %) da će posao tražiti duže od pola godine. Ispitanici su sve manje optimistični oko vremena pronalaženja posla: 2019. godine je 19 % ispitanika vjerovalo da će posao naći za manje od mjesec dana, u 2020. je taj postotak iznosio 10 %, a ove je godine pao na samo 6 %.

8 %

mladih još uvijek nema jasnu predodžbu čime se žele baviti nakon školovanja

Možda ste propustili...

IZ VLASTITOG DŽEPA IŠLI U OBNOVU, NE ČEKAJUĆI GRAD ILI DRŽAVU

Frka Petešić nije ništa urgirao, bračni par Ćurić proveo je obnovu zgrade

PREDSJEDNIK SNV-A NE ŽALI ŠTO JE IŠAO NA SVEČANOST U BANJU LUKU

Pupovac: Posjet nije imao politički karakter

U HRVATSKOJ NOVI REKORD - 10.427 SLUČAJEVA KORONAVIRUSA

U OBŽ preminulo pet osoba, 677 novopozitivnih

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U HRVATSKOJ NOVI REKORD: UKUPNO 17.489 NOVOZARAŽENIH, UMRLE 43 OSOBE

U Osječko-baranjskoj županiji rekordnih 856 novozaraženih, umrle tri osobe

2

ANALIZA POPISA U ĐAKOVŠTINI

U deset naselja samo 770 stanovnika, pet po četvornom kilometru

3

ČETIRI PUTA ZARAZNIJI I UPOLA SLABIJI

Omikron-soj: Da se takvom brzinom širila delta, sustav bi kolabirao