Regija
DANI OTVORENIH VRATA EU PROJEKATA

Predstavljen Posjetiteljsko-interpretacijski centar Sequoia
Objavljeno 1. prosinca, 2021.
Središte EPIcentra je mamutovac sekvoja, jedini zaštićeni primjerak ove vrste u Hrvatskoj i među najstarijima u Europi
SLATINA



Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uz podršku Europske komisije i ove godine organizira sada već tradicionalne "Dane otvorenih vrata EU projekata". Cilj održavanja ovog događaja je najširoj javnosti predstaviti projekte koji su djelomično ili potpuno financirani sredstvima EU fondova, a koji su dali doprinos razvoju lokalnih zajednica, kao i trenutačne mogućnosti financiranja projekata iz fondova Europske unije.



Grad Slatina u suradnji s Gradskom razvojnom agencijom Slatine GRAS u ponedjeljak je u prostorijama EPIcentra Sequoia Slatina javnosti predstavio projekt istog nazva – "EPIcentar Sequoia Slatina", a cijeli događa podijeljen u tri dijela nazvan je "EUcentar Sequoia". Tom je prigodom prisutne pozdravio pročelnik Upravnog odjela za razvoj grada Slatine Marin Kokorić te ih upoznao s važnošću projekta "EPIcentar Sequoia Slatina" za gospodarsko-turistički razvoj Grada Slatine i okolice. Djelatnici Upravnog odjela za razvoj grada Slatine predstavili su projektne aktivnosti koje su odrađene u sklopu toga projekta, a zatim je održana prezentacija stalnog izložbenog postava EPIcentra Sequoia. Potom su posjetitelji mogli slobodno obići posjetiteljsko-interepretacijski prostor i upoznati se sa svim sadržajima koje taj novouređeni lokalitet u centru grada nudi svojim posjetiteljima.

Podsjetimo, "EPIcentar Seuquoia Slatina" jedan je od najvećih i najvrjednijih projekata u povijesti grada, koji je Grad Slatina u suradnji s Gradskom razvojnom agencijom Slatine prijavio na Javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, vrijedan više od 20 milijuna kuna. Projekt je financiran iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Europskog fonda za regionalni razvoj, u sklopu poziva za dostavu projektnih prijedloga "Promicanje održivog razvoja prirodne baštine". Njime se želi povećati privlačnost zaštićene prirodne baštine Slatine i broj posjetitelja te time potaknuti društveno-gospodarski razvoj grada Slatine i Virovitičko-podravske županije. Projekt su proveli Grad Slatina kao korisnik te partneri Turistička zajednica Grada Slatine i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.

Projektom su uređene dvije zgrade s hostelom kapaciteta 32 ležaja, konferencijskim dvoranama, suvenirnicom, restoranom s terasom i modernom kuhinjom, stalnim postavom s promatračnicom i dvoranama za edukacije i prezentacije. Središte EPIcentra je mamutovac sekvoja, jedini zaštićeni primjerak ove vrste u Hrvatskoj i među najstarijima u Europi.

U sklopu predstavljanja projekta "EPIcentar Seuquoia Slatina" zainteresiranoj javnosti Gradska razvojna agencija Slatine, na čelu s vršiteljicom dužnosti ravnatelja Marijom Borošom, održala je prezentaciju o mjerama ruralnog razvoja, konkretno o mjeri 6. Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja.

Nakon završetka drugog dijela predstavljanja EU projekata, zainteresirani posjetitelji mogli su dobiti sve informacije o aktualnim natječajima i mogućnostima financiranja projekata iz EU fondova.

Događaj "EUcentar Sequouia" održan je u skladu s Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o nužnim epidemiološkim mjerama pa je za sudjelovanje bila nužna prijava dolaska.


Petar Žarković
Možda ste propustili...

ZAVRŠEN PROJEKT VAŽAN ZA OSNOVCE, SPORTSKE UDRUGE I REKREATIVCE

Uskoro će učenici dviju osnovnih škola vježbati u moderno uređenoj dvorani

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

Najčitanije iz rubrike