Regija
PET JE STOLJEĆA STARA CRKVA SVETOG JURJA

Crkva se drenira i opločuje
Objavljeno 1. prosinca, 2021.
Temeljita obnova građevine na mjesnom groblju počela je još 2002. godine
SVETI ĐURAĐ



S velikom radošću vjernici Svetog Đurđa dočekuju božićne blagdane jer su, zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i medija, nastavljeni radovi na obnovi i zaštiti crkve sv. Jurja iz predturskog doba koja se nalazi na mjesnom groblju.



U tijeku su radovi na drenažnom sustavu i ravnanju (niveliranju) terena oko crkve. Uz to, obavlja se opločivanje pečenom ciglom. Kako je pojasnio vlč. Siniša Paušić, župnik Župe sv. Martina biskupa u Podgajcima Podravskim, drenažom će se ukopani dijelovi zaštititi od negativnog djelovanja vode, ali i produljiti vijek trajanja crkve. Vlaga je, naime, ozbiljan problem, a drenaža oko crkve izvodi se kako bi se spriječio štetni učinak podzemne i oborinske vode, odnosno narušavanje statike te iznimno vrijedne građevine koja je značajna ne samo za područje Donjeg Miholjca i Osječko-baranjske županije nego i za hrvatsku kulturnu baštinu.

Ne postoje povijesni zapisi kada je crkva sagrađena, no u postojećoj literaturi navodi se da je u Svetom Đurđu u 14. stoljeću utemeljena župa i prvi se put spominje već 1332. godine. Župa iz Svetog Đurđa 1806. godine seli se u sadašnju župu u Podgajcima Podravskim. Tijekom turskog vladanja crkva nije srušena, ali je bila oštećena i bez krova.
- Crkva je iz predturskog razdoblja i u ovim krajevima nema baš mnogo takvih sakralnih objekata. Preživjela je tamu turskog doba. Na zidovima su pronađeni dijelovi freski. Sve su to vrlo važne i vrijedne činjenice koje značajno upotpunju spoznaje o nekadašnjoj crkvi sv. Jurja - ističe vlč. Siniša Paušić.

Crkva sv. Jurja po arhitekturi je izvorno gotičkoga stila, a tijekom pet stoljeća doživjela je mnoge preinake. Tijekom turskog vladanja crkva nije srušena, ali je bila oštećena i bez krova. Obnovljena je nakon oslobođenja Slavonije od Turaka, a barokizirana u 18. i 19. stoljeću. Obnova je počela, kako se čini, oko 1738., većim dijelom završena do 1754., te je potpuno dovršena 1782. godine. Toranj je sagrađen 1868. godine, a 1923. kupljena su dva nova zvona. Popravaka i uređenja bilo je od 1926. do 1939., kada je obnovljen oltar.

Prvi put nakon Drugog svjetskog rata crkva je temeljito obnovljena izvana i iznutra 1985., a tri godine prije saniran je krov. Deset godina kasnije crkva je izvana obojena.

Godine 2002. pokrenuta je temeljita obnove crkve i svake godine se, kaže vlč. Siniša, nešto obnovi. Sanirano je krovište, popločen je pod, restaurirane su oltarne slike, postavljena je rasvjeta, elektrificirana su zvona. Postavljen je i glavni oltar, dar župe i franjevačkog samostana u Orebiću. Razlog zbog čega obnova još uvijek traje jest novac, jer radove uglavnom financira Ministarstvo kulture.

U posljednjoj fazi obnove potrebno je obojiti unutrašnje zidove te staviti fasadu. Župnik, vlč. Siniša Paušić, nada se da se neće dugo čekati na te radove kako bi vremešna grobljanska crkva zabljesnula u novom, obnovljeno izvornom ruhu.
Snježana Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana