Ekonomija
PREMA PRODUKTIVNOSTI IZNAD SU HRVATSKOGA PROSJEKA

Industrija piva generirala je 1,7 % ukupnog BDV-a i 1,3 % svih radnih mjesta u nacionalnom gospodarstvu
Objavljeno 1. prosinca, 2021.
Industrija piva svojom proizvodnjom, distribucijom, zapošljavanjem i uplatama u državni proračun značajno pridonosi hrvatskom gospodarstvu, pokazala je to Studija socioekonomskog utjecaja proizvođača piva na gospodarstvo Republike Hrvatske. Studija, koju je u suradnji s Udruženjem proizvođača piva, slada i hmelja izradio Ekonomski institut Zagreb, ocijenila je ukupni utjecaj, uključujući izravne, neizravne i inducirane učinke, koji je sektor proizvođača piva ostvario u nacionalnom gospodarstvu od 2015. do 2020.
"Sektor piva u tom je razdoblju stvorio 1,3 posto svih radnih mjesta, generirao je 1,7 posto ukupne bruto dodane vrijednosti (BDV), (računa se kao bruto domaći proizvod (BDP), uvećan za subvencije te umanjen za poreze na pojedine proizvode) te u Državni proračun uplatio 1,81 posto svih poreznih prihoda. Ovi rezultati upućuju na stabilnost sektora koji je, unatoč poslovne štete zbog COVID-19 krize u odnosu na prosjek hrvatskog gospodarstva, nastavio štititi radna mjesta", istaknuo je Pero Ivanković, predsjednik Udruženja proizvođača piva, slada i hmelja HGK.
Tijekom promatranog razdoblja 2019. godina bila je uspješna godina. Tako je 2019. pivarski sektor, izravno i neizravno, stvorio 21.718 radnih mjesta, što znači da je na svako radno mjesto u sektoru neizravno stvorena još 12,3 radna mjesta. Cjelokupni lanac industrije piva pridonio je ukupnim poreznim prihodima u iznosu od oko 3,5 milijardi kuna te je generirao 4,34 milijarde kuna BDV-a, odnosno 1,69 % ukupnog hrvatskog BDV-a 2019. "Rezultati su pokazali da je proizvodnja piva značajna za gospodarstvo, posebice za sektore turizma i ugostiteljstva, a prema produktivnosti, pivarska je industrija iznad hrvatskoga prosjeka te ostvaruje 487 tisuća kuna bruto dodane vrijednosti po zaposlenom - prosjek za hrvatsko gospodarstvo je 226 tisuća kuna po zaposlenom", istaknula je Maruška Vizek, dr.sc., pomoćnica ravnateljice Ekonomskog instituta, Zagreb. Z.Rupčić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike