Sport
KOŠARKAŠI HRVATSKE LOŠE OTVORILI KVALIFIKACIJE ZA SVJETSKO PRVENSTVO

Nakon dva identična poraza ni drugi krug više nije siguran
Objavljeno 29. studenog, 2021.

Tek je počelo, a već ne izgleda dobro. Prvi od tri "prozora" prvog kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo košarkaša nije donio Hrvatskoj ono što je priželjkivala. Jedna pobjeda zadovoljila bi apetite, ali izabranici Veljka Mršića izgubili su oba dvoboja, i to na gotovo identičan način. Protiv Slovenije u Zagrebu te prošle nedjelje kod Finske u Espoou, naša je reprezentacija bila u igri do samih završnica. No, kada je trebalo, nije bilo smirenog i pametnog poteza, a u tijesnim porazima jasno da presudnu ulogu može imati i faktor sreće.



- Nakon utakmice je rekao i njihov trener kako su večeras imali više sreće. Dvije ničije lopte su im otišle u ruke na tri poena i te dvije trice su u biti odlučile utakmicu. Talent, potencijal i neka dobra obrana nas drže dio utakmice, no moramo napraviti iskorak u kretanju, brzini donošenja odluka, u napadu prije svega. Rekao sam igračima u svlačionici, svaki mora u nadolazećem razdoblju raditi na tome da se te pogreške ne ponavljaju - kaže izbornik Mršić.

Fincima je sreća bila naklonjenija, tu dvojbi nema, ali na sjeveru Starog kontinenta Hrvatska je zasluženo poražena (71:77). Stoji da su dvije "sretne" trice u završnici bile ključne. Prvu je pogodio Mahxuni dvije minute prije, kraja kod našeg vodstva 69:70, a ona Salinova za 75:71 nagovijestila je negativan epilog jer do kraja je ostalo samo još 40 sekundi. Znalo se i prije utakmice da Finska živi ili umire od šuta za tri poena. Nas su "sahranili" svojim najjačim oružjem, ali razlog za dodatnu brigu je što Hrvatska, kada je trebalo, nije imala kvalitetan odgovor. Uz onaj defenzivni, izostao je i napadački, jer nakon vodstva u 38. minuti, do kraja smo zabili još samo jedno slobodno bacanje.

- Oba poraza dogodila su nam se na identičan način. To što smo mladi ne smije biti izgovor, jednostavno moramo ponuditi bolja rješenja kada zagusti - smatra Toni Perković, koji je uz Filipa Bundovića preuzimao najviše odgovornosti u posljednjoj dionici, ali nije bilo dovoljno. Pomlađena Hrvatska ovaj je ciklus otvorila sa sedam debitanata, ali obje su utakmice pokazale da nedostaje rutiner, koji bi na parketu smirio nervozu i donio racionalne odluke. Ima li ga među onima koji trenutačno ne participiraju NBA i Euroligu? Nismo sigurni, ali ovaj novi kurs u reprezentaciji ne može se stabilizirati i odmah davati rezultate preko noći. Kvalifikacije za SP nisu poligon za stjecanje iskustva, već ciklus gdje je svaka pobjeda zlata vrijedna. U C skupini mi smo i dalje na nuli, Slovenija ima dvije, a Švedska i Finska po jednu pobjedu. Ostalo je odigrati još četiri utakmice, u kojima ćemo se morati dobro potruditi kako bismo izborili drugi krug, gdje idu najbolje tri selekcije iz skupine. Još je u svježem sjećanju podbačaj u istim kvalifikacijama za odlazak u Kinu 2019., kada nas nisu spasili ni nastupi najboljih igrača. Neće ih biti ni u veljači, a tamo moramo za početak dvaput dobiti Švedsku.



Nino Benčina
Veljko Mršić

hrvatski izbornik

Nakon utakmice je rekao i njihov trener kako su imali više sreće. Dvije ničije lopte su im otišle u ruke na tri poena i te dvije trice su u biti odlučile utakmicu.

VELJAČA JE KLJUČNA
Drugi kvalifikacijski prozor je krajem veljače sljedeće godine, a Hrvatska će tada odigrati dvije utakmice protiv Švedske. Prva je 25. veljače na domaćem parketu, a tri dana poslije idemo ponovo na sjever Europe, gdje ne smijemo ponoviti iskustva iz Finske. S eventualne dvije pobjede popravili bismo si znatno izglede uoči drugog kruga, a za kraj prvog čekaju nas utakmice u Sloveniji (30.6) i kod kuće protiv Finaca (3.7.).

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana