Svijet
PALMER I EICHHORST U NOVOJ MISIJI

EU i SAD pomažu u rješenju za BiH
Objavljeno 30. studenog, 2021.
Dužnosnici američke i europske diplomacije Matthew Palmer i Angelina Eichhorst počeli su novi krug pregovora s predstavnicima političkih stranaka, nevladina sektora i tijela vlasti u BiH čiji je cilj dogovoriti izmjene izbornog zakona.

Palmer i Eichhorst u Sarajevu ostaju do četvrtka, a prvog dana nove posredničke misije sastali su se sa stručnjacima za izborni sustav. Palmer je potom kazao da SAD i dalje podupire "ograničene ustavne reforme i izmjene izbornog zakona". "Važno je da se sljedeći izbori održe na korektan i transparentan način, da budu pošteni te da rezultati izbora odražavaju volju građana", kazao je, dodavši kako SAD i EU ne zastupaju nikakav plan ili politički projekt, nego pokušavaju pomoći da se nađe rješenje. Eichhorst kaže da očekuje tjedan "intenzivnih rasprava", čiji je cilj doći do rješenja u skladu s europskim standardima. Dodaje da ništa još nije konkretnije razmatrano ni riješeno, a vrijeme za dogovor istječe jer sve za što se eventualno dogovore mora dobiti potporu u parlamentu BiH. Izmjene su formalno moguće do šest mjeseci prije provedbe izbora u listopadu, odnosno do njihova raspisivanja, za što je rok početak svibnja.

Na pitanje što ako bi netko odlučio bojkotirati izbore ne bude li političkog dogovora, što je kao mogućnost najavio čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović, predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Željko Bakalar odgovorio je kako će SIP poduzeti mjere da se eventualne blokade i opstrukcija prevladaju. Pravni stručnjak i bivši član SIP-a, a sada građanski aktivist Vehid Šehić kaže da na stolu zapravo nema nikakvog konkretnog izbornog modela iza kojega bi stajali SAD i EU. H
Možda ste propustili...

POKUŠAVA SE SPRIJEČITI ŠIRI SUKOB NA BLISKOM ISTOKU

SAD, Britanija i EU uveli su nove sankcije Iranu nakon napada na Izrael

KOSOVSKI DUŽNOSNIK OPTUŽUJE VLASTI U BEOGRADU

Srbija blokirala autobuse s Kosova na granici s Hrvatskom

TEMELJNE VRIJEDNOSTI HUMANOSTI U OPASNOSTI

Ratovi i autoritarne vlade prijetnja ljudskim pravima

Najčitanije iz rubrike