Novosti
NASTAVLJEN SUKOB KOJI SE PRELAMA PREKO HRVATSKE VOJSKE

Pantovčak prozvao Banožića, MORH tvrdi: Ured predsjednika zlostavlja sustav
Objavljeno 29. studenog, 2021.

Predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić i Milanovićev savjetnik Dragan Lozančić ustvrdili su u ponedjeljak da se "zlostavljanje" ministra obrane Marija Banožića protegnulo na hrvatske vojnike koji "časno rade svoj posao, nakon nezakonitog i naprasnog umirovljenja brigadira Elvisa Burčula te šikaniranja i zlostavljanja načelnika Glavnog stožera, admirala Roberta Hranja".



Miljenić tvrdi da je ministar prije mjesec dana donio odluku prema kojoj se ne plaćaju dnevnice vojnicima koji pružaju potporu predsjedniku Zoranu Milanoviću, konkretno ljudima koji su bili postrojeni u Vukovaru i nosili vijence u Škabrnji. Rekao je da ih je načelnik Glavnog stožera upozorio da u posljednjih mjesec dana ima nekoliko desetaka takvih slučajeva, a o svemu je upoznat i premijer. Miljenić je izrazio nadu da će ministar obustaviti "neustavnu i nezakonitu odluku" i kaže da će svi koji imaju valjanu zapovijed i putni nalog doći do svojeg novca - nada se ne tužbama. Ustvrdio je da je načelnik Glavnog stožera taj koji daje zapovijedi i na temelju čije zapovijedi se pišu putni nalozi.

Savjetnik predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić rekao je da se radi o aktivnim vojnicima koji prema godišnjim planovima odrađuju svoje zadaće. Napomenuo je da je načelnik GS-A u pismu ministru naveo da njegovu odluku dijelom doživljava i kao nastavak dosadašnjeg postupanja koje ima sve elemente strateškog zlostavljanja njega osobno kao čovjeka i vojnika. Lozančić je rekao da, u slučaju da ministar ne promijeni odluku, predsjednik ima dva izbora - ne ići i ne izvršavati svoju funkciju kao vrhovni zapovjednik na tim događanjima ili ići.

Ministarstvo obrane oštro je demantiralo izjave da je riječ o nezakonitom umirovljenju brigadira Burčula, podsjetivši da je tu odluku donio ministar obrane u skladu s ovlastima. MORH ističe da je jedino ovlašteno tijelo koje može ocjenjivati zakonitost pojedinačnog akta - Upravni sud. "Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH u obnašanju službe dužan je poštovati načela i odredbe Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim snagama. Zapovijedi koje donosi u skladu s člankom 70. Zakona o obrani moraju imati utemeljenje u Zakonu o obrani i odlukama ministra obrane. Naglašavamo da je u skladu s člancima 15. i 16. Zakona o obrani Glavni stožer združeno tijelo Oružanih snaga RH, ustrojeno u okviru Ministarstva obrane i da obavlja poslove koji su mu propisani u nadležnosti navedenim zakonom. Stoga smo puno puta objasnili kako korespondencija treba ići između Ministarstva obrane i Ureda predsjednika RH te kako je svaki drugi način postupanja protivan propisima. Ministarstvo obrane oštro demantira da se načelnika Glavnog stožera šikanira i zlostavlja. Napominjemo da upravo Ured predsjednika RH svojim postupanjem i zaobilaženjem Ministarstva obrane i stvaranjem paralelnog sustava preko Glavnog stožera zlostavlja i šikanira načelnika Glavnog stožera OS RH, kao i cijeli sustav Oružanih snaga", istaknuli su.

Ministarstvo obrane ističe kako odluka ministra od 4. studenoga ništa ne zabranjuje i ne ograničava i donesena je na temelju ovlaštenja koje ministar obrane ima, u skladu sa zakonima. Za potpore koje se odobravaju zapovijedima načelnika Glavnog stožera, a koje su donesene bez suglasnosti ministra, nije dopušteno korištenje materijalnih sredstava MORH-a, dodaju, pa tako i za putni nalog. "Od načelnika Glavnog stožera traži se samo da poštuje zakon i da dodijeljena proračunska sredstva Ministarstvu obrane troši zakonito i namjenski. Ministar obrane kao nadređeni načelniku Glavnog stožera više je puta upozoravao na takva postupanja i da poslove mora obavljati u skladu sa svojim nadležnostima i zakonito", dodaju. I.Bošnjak/H
BANOŽIĆ: RACIONALNIJE TROŠITE
Ministar obrane Mario Banožić odgovorio je na optužbe iznesene na konferenciji za novinare iz Ureda predsjednika o neplaćanju dnevnica vojnicima, poručivši predstojniku Ureda Orsatu Miljeniću i predsjednikovu savjetniku za obranu Draganu Lozančiću da “MORH neće pokrivati njihovu nesposobnost”. “Umjesto što drže neuvjerljive presice i prebacuju odgovornost na druge, gospoda iz Ureda predsjednika trebala bi se odgovornije posvetiti racionalnijem trošenju proračuna svog ureda, pa onda ne bi bilo problema o kojima su govorili. MORH, dok sam ja ministar, neće pokrivati njihovu nesposobnost”, napisao je Banožić na Facebooku.

Možda ste propustili...

GLOBALNO ISTRAŽIVANJE U 20 ZEMALJA SA 60 POSTO SVJETSKE POPULACIJE

Svijet je u devet godina postao liberalniji, premda i pesimističniji

SLOVENSKI PREMIJER

Golob vjeruje u Plenkovića