Kultura
UMJETNIK IZLAŽE U VUKOVARU OVOG ADVENTA

Stephan Lupino: Osim žena prikazao sam i kataklizmu
Objavljeno 30. studenog, 2021.
Izložba, otvorena u dvorcu Eltz, obuhvatila je fotografije, reljefe i skulpture

U sklopu otvorenja 24. Vukovarskih adventskih svečanosti u dvorcu Eltz otvorena je izložba priznatog i poznatog fotografa Stephana Lupina "Umjetnost u vrtlogu strasti, nemira i napetosti", na kojoj se mogu vidjeti fotografije, reljefi i skulpture.



Stil koji to nije


- Ova izložba primarno predstavlja njegovo recentno stvaralaštvo, nastalo posljednjih petnaest godina, kada je on iskoračio iz područja fotografije. Onoga trenutka kada je proširio svoje područje djelovanja, kad je uveo neke druge umjetničke grane, poput reljefa i skulptura, tada je nastao njegov vlastiti umjetnički smjer, nazvan lupinizam. Lupinova djela oblikovana u drvu i metalu te naslikana na reljefnim platnima prikazuju čovjeka u nadrealnom i postapokaliptičnom okruženju. Žene su i nadalje njegov glavni motiv, on nikada nije žene napustio. On je samo proživljavao jednu transformaciju u novim medijima. Lupino stalno nešto u svom stvaralaštvu mijenja, uvijek iskoračuje iz onog dijela gdje se prethodno zatekao i u tom smislu mislim da će nas uvijek iznenaditi novim dijelima. Drago mi je što je ova izložba došla u grad heroj u sklopu Adventa, što je i sam Lupino više puta spomenuo - rekla je dr. art. Mirna Rudan Lisak, urednica izložbe.

Prema riječima dr. art. Mirne Rudan Lisak, lupinizam je u svojim nasrtajima na uživatelja baš poput oceana jer svakim svojim stvaralačkim činom on poput vala proždire prethodni odlažući ga u najdubljim zakutcima svoje mračne nutrine ne bi li na svjetlo uvijek iznova iznjedrio nešto posve novo i neočekivano, što se u svojoj biti sastoji od fosforne pjene i slavljenja života u svoj njegovoj veličanstvenosti.

- Stil je to koji stil nije, jer kad bi kao u prošlosti on i dalje bio estetskim načelom, umjetnik bi izgubio apsolutnu stvaralačku slobodu, a publika bila prikraćena za ples na površini, čiji istrzani ritam stalno donosi obrat podsjećajući nas kako je malo umjetnika tako smiono svakim svojim postupkom odbacivalo sve što je prije toga posjedovalo. Budući da je lupinizam proizišao upravo iz umjetnikova života, jedno je sigurno: Lupino se nikad neće nasukati na svojoj umjetničkoj zadaći - rekla je dr. art. Rudan Lisak.


Mali dio opusa


Stephan Lupino, autor izložbe, istaknuo ja kako se na ovoj izložbi osim žena, koje su uvijek u njegovu fokusu, može vidjeti i kataklizma.

- Puno me stvari veže uz Vukovar i drago mi je da je izožba postavljena u Vukovaru. Ovdje uvijek vlada taj neki posebni osjećaj. Kad govorim o samoj izložbi, ovo je samo jedan mali dio moga opusa, koji je odabrala urednica izložbe - rekao je Lupino.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava istaknuo je kako je čast i zadovoljstvo imati umjetnika svjetskog glasa, kao što je Stephan Lupino, u gradu Vukovaru.

- Posjetitelji mogu puno toga vidjeti, osim toga, Lupino preko svojih radova prenosi svoju energiju na promatrača. Ovo je jedna lijepa priča koja je upotpunila otvorenje 24. Vukovarskih adventskih svečanosti - rekao je Ivan Penava.

Svi oni koji nisu bili na izložbi mogu je razgledati sve do Noći muzeja, kad će dodatno biti obogaćena nekim novim skulputurama.



Mario Kokaj
Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas