Autoglas
LEGENDA BEZ KOTAČA

Legendarni Reno 4 proslavio 60. rođendan i dobio krila
Objavljeno 30. studenog, 2021.
Umjesto kotača AIR4 u svakom kutu vozila ima propelera s dvjema oštricama

Renault već mjesecima obilježava 60. rođendan svoje ikone - Renaulta 4, automobila prodanog u više od osam milijuna primjeraka u više od stotinu zemalja tijekom razdoblja od 30 godina. Sada je Renault odlučio udružiti snage s revolucionarnim dizajnerskim centrom TheArsenale kako bi zajedno stvorili konceptni automobil AIR4 - koji leti.



AIR4 simbol je neovisnosti i slobode, nastao iz shvaćanja da prometna situacija postaje sve složenija i da nam oduzima dragocjeno vrijeme, a da je prostor iznad nas istovremeno slobodan i nedovoljno iskorišten. Za AIR4 zračni su putovi oni koji nas odvode u budućnost. U cijelosti je izrađen od ugljičnih vlakana te zadržava iste linije i masu originalne četvorke, ali se od nje razlikuje novim dinamičnim performansama.

AIR4 nema pogon na kotače. Umjesto njih ima propelere s dvjema oštricama – po jedan u svakom kutu vozila. Šasija je ugrađena na sredinu okvira, a za ulazak u funkcionalnu kabinu potrebno je podići redizajnirani okvir Renaulta 4 na prednjoj strani.Tehnički gledano, AIR4 napajaju litij-polimerske baterije kapaciteta 22.000 mAh koje razvijaju struju jakosti 90.000 mA. Vozilo u horizontalnom letu razvija maksimalnu brzinu od 26 metara u sekundi, s nagibom od 45° do maksimalnih 70°. Može uzletjeti na visinu od 700 m brzinom od 14 m/s (ograničenu na 4 m/s iz sigurnosnih razloga), dok brzina slijetanja iznosi 3 m/s. Posljednje, ali ne manje i važno, AIR4 nudi maksimalni vektorski potisak od 380 kilograma, odnosno 95 kg po propeleru.

AIR4 je u potpunosti osmišljen, dizajniran, razvijen i sastavljen u Francuskoj, u samom srcu prvog europskog tehnološkog parka u Sophia Antipolisu, na Azurnoj obali.

TheArsenale čvrsto vjeruje da su legende automobilskog svijeta vječne. Ovaj je leteći koncept prvi proizvod odjela ROAD TO AIR tvrtke TheArsenale koji budućnost transportne mreže vidi ni manje ni više nego na nebu. AIR4 zamisao je Patricea Meignana, direktora i osnivača tvrtke TheArsenale koji je želio stvoriti novu vrstu vozila koje pobuđuje emocije, učvršćuje identitet marke i pruža užitak.



Milan Bugarić
KULTNI MODEL NA TLU I ZRAKU
Čitav sam život posvetio strasti prema mobilnosti i neumorno sam istraživao sve njezine aspekte, kaže Patrice Meignan. “Nakon 25 godina istraživanja budućih oblika mobilnosti, zaključili smo da će kultni modeli zauvijek biti prisutni, bilo na zemlji ili iznad nje. Renault 4 već 60 godina voze obični ljudi koji ga čine neobičnim. I sada će letjeti”!

Možda ste propustili...