Autoglas
tvrtka za pametna električna vozila

Vijetnamski EV brend Vinfast: Njemački direktor i Pininfarinin dizajn
Objavljeno 30. studenog, 2021.
Vijetnamci su ozbiljni - angažirali su Michaela Lohschellera, donedavno Opelovog, a sada Vinfastovog izvršnog direktora

VinFast - globalna tvrtka za pametna električna vozila iz Vijetnama, na Los Angeles Auto Showu ima premijeru na kojoj otkriva koncept "Budućnost mobilnosti", zajedno s predstavljanjem svoja dva najnovija EV modela, VF e35 i VF e36, koja na sebi nose potpis slavnog studija za dizajn.Na Starom Kontinentu (vjerojatno i na ostalih pet) potpuno nepoznati proizvođač automobila iz dalekog Vijetnama jedan je od najmlađih igrača na tržištu. Osnovan je 2017., prvi automobil pustio na cestu godinu kasnije, da bi već 2020. njihova tri modela bili najprodavaniji u toj zemlji u svojim segmentima: gradski automobil, limuzina i SUV. U paleti proizvoda imaju i električne skutere, kao i prvi vijetnamski E-Bus.


Budućnost mobilnosti


Autobest je pred koju godinu pokrenuo novu nagradu posvećenu novim start-upovima i inovativnim pothvatima u automobilskoj industriji i izdvojio VinFast kao prvog dobitnika njihove nagrade ‘Zvijezda je rođena‘, koja im je dodijeljena 2018. na Pariškom Salon automobila. Za LA Auto Show u VinFastu su pripremili pravi spektakl, počevši od tematskog izložbenog prostora nazvanog Budućnost mobilnosti. Ta tema, kažu, proizlazi iz VinFastove vizije "pokreta globalne pametne EV revolucije". U potpunosti su predani stvaranju održivije budućnosti za prijevoz, omogućujući ljudima da uživaju u inteligentnoj, sigurnoj, uzbudljivoj i ekološki prihvatljivoj mobilnosti.


Moderan dizajn


Dodaju i kako također vjeruju u ‘tehnologije za život‘ koje služe i unose uzbuđenje u svakodnevni život kupaca. Koncept Budućnost mobilnosti ogleda se u svakom detalju VinFastovog štanda na gotovo 800 četvornih metara površine. Boje VinFastove marke dočaravaju sliku moćne ‘plave električne iskre‘ koja pokreće evoluciju mobilnosti. Središnji dio svega dva su električna SUV-a, VF e35 i VF e36. VinFastov dizajnerski tim i svjetski poznati studio Pininfarina u njihovom oblikovanju koristili su moderan dizajnerski jezik nazvan Dynamic Balance, dajući snagu i dojam kretanja prema naprijed. Interijeri vozila kreirani su s ciljem praktičnosti, luksuza i besprijekornog doživljaja vožnje. VinFast isto tako u ovoj godini predstavlja kompaktni SUV za vijetnamsko tržište VF e34,

Prema Michaelu Lohschelleru, donedavno Opelovom, a danas Vinfastovom globalnom izvršnom direktoru, tvrtka vjeruje u ‘Budućnost mobilnosti‘, budućnost u kojoj su pametna vozila visoko personalizirane ‘tehnologije za život‘ koje kombiniraju ekološku prihvatljivost s maksimalnom sigurnošću i izvanrednim iskustvom vožnje.

VinFast sve pruža po pristupačnim cijenama, uz izvrsne postprodajne usluge i posvećenu brigu o kupcima s 10-godišnjim jamstvom. A još ozbiljnije kreću odmah s početkom 2022., kada planiraju u SAD-u otvoriti prednarudžbe za potpuno električne premium SUV-ove VF e35 i VFe36. Gledate li nakon ovoga i dalje na Vijetnamce kao gologuze seljake sa slamnatim šeširima koji iz rižinih polja s mačetama skaču u vis napadajući američki helikopter? Nemojte, ne samo zato jer to nije fino, nego zato jer nas je i Vijetnam pretekao. Odavno.

Mato PAVLIČEVIĆ
Smart Security
VinFast ima za cilj uvesti pametne tehnologije koje mogu potaknuti potrošače da pređu na EV. Smart Security, VinFastov sustav za praćenje prometa i nadzora vozača, koji je razvio VinAI, i Routix, njihov je napredni sustav pomoći vozaču (ADAS) koji se služi umjetnom inteligencijom, kao i usluge provjere autonomne vožnje koje je razvio Vantix. Ova pametna tehnologija može aktivno otkriti pogreške u najkraćem vremenu i s nevjerojatnom točnošću. Vijetnamci su uistinu tehnološki otišli jako daleko.

2

najnovaija EV modela predstavio je VinFast

2017.

godine osnovana je vijetnamska tvrtka

U VinFastu u

potpunosti su

predani stvaranju održivije budućnosti za prijevoz