Sport
DRAMA U NEKOLIKO ČINOVA

"Ukraden pogodak" ražestio bijelo-plave da krenu još jače
Objavljeno 29. studenog, 2021.
Osijek je protiv "lokosa" dokazao kako je itekako sposoban igrati napadački nogomet

Još jedan koktel drame, straha i radosti zamiješali su nogometaši Osijeka svojim navijačima. Način na koji Osijek najčešće dolazi do bodova rijetko kada je običan ili konvencionalan. Češće su to prave male drame koje će njihovim pristašama prilično podignuti razinu adrenalina.



Takva je bila i utakmica protiv Lokomotive. Malobrojni gledatelji dobili su baš sve što se od jednog nogometnog susreta može očekivati. Četiri pogotka, dva isključenja, VAR intervencije koje su uzimale radost i stvarale strepnju, napadački nogomet u kojemu su momčadi kombinirano prema vratarima uputile čak 38 udaraca.

VAR osakatio doživljaj


Od tog ukupnog broja udaraca Osijek ih je uputio čak 28. Od toga je devet stiglo do Nevistića, dva su završila u okviru vrata, još ih je 11 odlutalo pokraj njega, a šest pokušaja je blokirano. Te će brojke dovoljno govoriti o načinu na koji je igrao Osijek. Posve drukčija slika od one prije tjedan dana u Maksimiru, a osim toga dokaz kako su bijelo-plavi sposobni igrati čisti napadački nogomet. No Lokomotiva se pokazala žilavim suparnikom. Uvijek je to bila u Gradskom vrtu, a i ovaj put nas je gotovo natjerala da u dosje "ta prokleta Lokomotiva" umetnemo novi dokument. Držali su Osijek u šahu do same završnice susreta kada su dobrim dijelom "lokosi" sami sebi "pucali u koljeno". Drugi žuti karton i isključenje neopreznog Aliyuja 20-ak minuta prije kraja bili su dobar vjetar u leđa Osijeku da krene u završni juriš. Pritisak na vrata Lokomotive bio je žestok, ali prije konačnog raspleta morao se dogoditi novi zaplet. Tu je u glavnoj ulozi, nažalost, bio VAR, koji u 83. minuti nije priznao krasan pogodak Mihaela Žapera. S obzirom na to da HNL nema tehnologiju "Oko sokolovo" koja posve precizno utvrđuje je li lopta prešla liniju vrata ili nije, već se vuku one famozne crte po ekranu, nemoguće je točno utvrditi je li pogodak bio ispravan ili ne. Činjenica da ga je sudac Igor Pajač priznao, a VAR promijenio odluku a da nije mogao dokazati evidentnu pogrešku suca predstavlja kršenje VAR protokola. I to je manji problem. Veći je onaj što su gledatelji i Mihael Žaper ostali uskraćeni za prekrasan pogodak koji je, po nama, trebalo priznati. Bila je to odluka na štetu nogometa prije svega, ali tako je to kada smo svoje emocije i užitke prepustili tehnologiji ili sudačkim "štreberima" bez imalo osjećaja za dušu nogometa. Ipak, osječka momčad još jednom je pokazala kako je malo toga može uzdrmati. Mnoge bi družine nakon nepriznatog pogotka za vodstvo u toj kasnoj fazi susreta jednostavno digle ruke od daljnjih pokušaja. No, Bjeličin Osijek ne ubraja se u tu kategoriju.

- Taj nepriznati pogodak kao da je još više motivirao i naljutio igrače, pa su stvarno svim silama navalili prema vratima Lokomotive, a kao plod tog pritiska, koji nam je olakšalo i isključenje igrača Lokomotive, stigao je taj drugi pogodak. Ukupno gledajući, utakmica je bila vrlo zanimljiva i sadržajna, što nije čudno jer su na terenu bila dva raspoložena suparnika za igru. Lokomotiva je bila baš dobra. Pokazala je kako njezine pobjede protiv Dinama i Rijeke nisu bile slučajnost - rekao je Nenad Bjelica, trener nogometaša Osijeka.

Sad po polufinale Kupa


"Lokosi" su stvorili Osijeku prilika za pogodak kao rijetko koja druga momčad u HNL-u. Posebnih je problema Osijek imao s prekidima iz kojih već drugu utakmicu zaredom prima pogodak. Osim toga, obranu bijelo-plavih namučio je atleticizam Sandra Kulenovića, koji je odnio puno duela u zraku i na zemlji, te živost i rastrčanost novog hrvatskog čuda od djeteta Lukasa Kačavende.

- Kulenović je pokazao da je odličan napadač, teško je bilo našim stoperima dobiti dvoboje s njim, bio je strijelac i stalna opasnost za nas - ocjenjuje Bjelica.

Sve u svemu, bila je to večer u kojoj se potpuno isplatilo biti u Gradskom vrtu. NK Osijek pokušao je Zimskim paketom privući što više gledatelja, ali plan se izjalovio dijelom vjerojatno zbog, opet, lošeg vremena. Međutim, još jednom se pokazalo kako brojnost publike ne mora utjecati na količinu buke koja će se napraviti. Navijanje je opet bilo poticajno za bijelo-plave.

- Nosili su nas navijači cijelo vrijeme i ovaj drugi ugurani gol je i njihovo djelo. Okrećemo se srijedi i Slaven Belupu u Kupu jer za nas je važno ući u polufinale Kupa zato što će to proljetnom dijelu sezone dati dodatan čar. Nadam se da će nas u srijedu navijači opet bodriti kao što su činili protiv Lokomotive, a nadam im se u većem broju - zaključio je Bjelica.

Bit će to još jedan poseban dan jer će Koprivničane u Gradski vrt dovesti Zoran Zekić. Čovjek koji je proveo najduže vremena na klupi Osijeka otkako je HNL-a...


Dalibor Keler
LA TORRE JE NOVI BIJELO-PLAVI
Igrački kadar osječkog prvoligaša bogatiji je za novo ime. Riječ je o peruanskom krilnom napadaču Didieru Jeanpiereu La Torreu Arani. Taj 19-godišnjak već je neko vrijeme na probi u Gradskom vrtu, odigrao je i prijateljsku utakmicu protiv Vukovara ‘91, a očito su njegove igračke kvalitete zaintrigirale trenera Nenada Bjelicu, koji mu je odlučio ponuditi ugovor. Mladi Peruanac ponudu je prihvatio pa je stavio potpis na troipolgodišnju vjernost osječkom klubu. La Torre slovi za jednog od najtalentiranijih igrača Perua, a posljednji angažman bio mu je u nizozemskom Emmenu, koji ga ispadanjem u Dugu ligu jednostavno nije mogao zadržati.

- Imponira njegova startna brzina, a dobar je i u realizaciji. Pokazao je dobar karakter, pa smo ga odlučili angažirati nakon probe. Vjerujem da će se kod nas brzo adaptirati i stvarno pokazati svoje vrijednosti. U početku će sigurno više šansi dobiti u Osijeku II, neko vrijeme će mu ipak trebati za prilagodbu, tako da ćemo ga koristiti u B-momčadi. Ako se već na proljeće nametne, dobit će priliku na prvoligaškim utakmicama - rekao je Nenad Bjelica, trener nogometaša Osijeka.

ZBOG KARTONA STOP ZA TROJICU IGRAČA
Cijena pobjede nad Lokomotivom koju je platio Osijek nije bila baš mala. Naime, osim stresa i drame, čak su trojica igrača bijelo-plavih u tom susretu zaradila treću javnu opomenu, pa Nenad Bjelica neće na njih moći računati u sljedećem kolu protiv Gorice. Riječ je o oba bočna igrača, Karlu Bartolecu i Petru Bočkaju, te o napadaču Ramonu Mierezu. Inače, prisilna stanka zbog istih razloga prijeti još šestorici igrača koji u ovom trenutku imaju po dva žuta kartona. Oni su: Slavko Bralić, Mirlind Daku, Vedran Jugović, Danijel Lončar, Mato Miloš i Mihret Topčagić.

28

udaraca ispalio je Osijek prema vratima Lokomotive

tehnologija
VAR UKRAO ŽAPERU PRELIJEP POGODAK

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike