Osijek
KOMEMORACIJA U DALJ PLANINI

U studenom i prosincu
1991. godine brutalno
je ubijeno 20 Mađara
Objavljeno 28. studenog, 2021.
Jankovics: Čovjek može osjećati samo bijes i ogorčenje jer su ovdje pobijeni civili samo zato što su bili Mađari

Mađarska zajednica u Hrvatskoj i mještani Dalj Planine u nedjelju su se komemorativnim skupom prisjetili 20 Mađara koje su tijekom studenoga i prosinca 1991. godine, u vrijeme okupacije, ubili pripadnici srpskih paravojnih formacija.



Riječ je o civilima s područja Dalj Planine koje su nakon okupacije na brutalan način poubijali pripadnici srpske dobrovoljačke garde pod zapovjedništvom Željka Ražnatovića Arkana čije je sjedište tada bilo u centru za obuku teritorijalne obrane u Erdutu. U crkvi svetog Stjepana misu zadušnicu predvodio je predstojnik Aljmaškog svetišta, velečasni Ante Markić, nakon čega su vijence na katoličkom groblju u Dalj Planini podno Spomen-obilježja s ispisanim imenima ubijenih položili saborski zastupnik mađarske manjine u Saboru Robert Jankovics, generalni konzul Mađarske u Osijeku Janos Fuzik, načelnik općine Erdut Jugoslav Vesić te predstavnici mađarskih udruga i mještani Dalj Planine.

Zastupnik Robert Jankovics rekao je da komemoracija za 20 ubijenih Mađara u Dalj Planini predstavlja jedan od najtužnijih događaja u mađarskoj zajednici.

Prazne kuće


- Ovdje čovjek može osjećati samo bijes i ogorčenje jer ako to usporedimo s nedavnom komemoracijom u Laslovu, koje je bilo južna osječka obrambena linija i gdje su žrtve mađarske zajednice, kao i u Vukovaru prije toga, bile posljedice rata, ovdje su pobijeni civili samo zato što su bili Mađari. Oni su ostali ovdje nakon okupacije srpske paravojske u vjeri da nisu nikome ništa skrivili i da mogu ostati živjeti na svojoj zemlji. To, međutim, nije bilo tako, svirepo su pobijeni od studenoga 1991. do svibnja 1992. godine. Ovdje je počinjen zločin razmjera genocida, pobijene su i istrijebljene cijele obitelji u Daljskoj Planini – naglasio je Jankovics, dodavši kako velik broj praznih kuća u Dalj Planini, ovom vrlo bogatom području Slavonije, nije prazan zato što su se ljudi odselili odavde, već stoga što su pobijeni.

- Ovdje su cijele obitelji istrijebljene samo zato što su bile Mađari. Prisjećamo ih se svakog studenoga i nakon 30 godina nadam se, a to i želim preostalim članovima obitelji i mještanima Dalj Planine, da nastave živjeti ovdje – istaknuo je Jankovics.

Na upit što je s počiniteljima zločina u Dalj Planini, Jankovics je istaknuo da su tek nakon 29 godina, u lipnju prošle godine, za ovaj zločin pred ICTY-jem presuđeni Franko Simatović i Jovica Stanišić, pripadnici srbijanske tajne službe.

- Koliko znam, za ovo su bili optuženi i Slobodan Milošević, Željko Ražnatović Arkan i Goran Hadžić, no, nažalost, umrli su prije izricanja presude. Može li to išta donijeti spokoj obiteljima kojima je ubijeno šest članova, zaista ne mogu procijeniti, no nadam se da hoće – poručio je Jankovics.

Nestali


Inače, nakon što je okupiran Erdut i Dalj Planina, krenulo je ubijanje i nasilno raseljavanje nesrpskog stanovništva, a u kuće su doseljeni izbjegli Srbi iz drugih dijelova Hrvatske. Pri tome je od studenoga 1991. do veljače 1992. godine počinjen velik broj ubojstava u kojima je sveukupno ubijeno 37 civila.



Više od stotinu osoba, koje se i danas vode kao nestale, na ovom su području pobili pripadnici Arkanovih dobrovoljačkih odreda, a pretpostavlja se da su potom spaljene i bačene u Dunav. Arkanovci i pripadnici lokalne milicije 10. prosinca 1991. uhitili su pet nesrpskih stanovnika Erduta, odveli ih u centar za obuku TO u Erdutu i kasnije ubili, a tijela tri žrtve naknadno su bačena u jedan bunar u Daljskom Ataru. Od 22. prosinca 1991. do 25. prosinca 1991. priveli su u Erdutu sedam civila, Mađara i Hrvata, da bi ih 26. prosinca ubili, a tijela potom pokopali u Daljskom Ataru.



Tomislav Prusina
Ubijali u centru za obuku u Erdutu
Dana 9. studenoga 1991. pripadnici Arkanove garde, predvođeni Željkom Ražnatovićem, i pripadnici lokalne milicije uhitili su mađarske i hrvatske civile u Erdutu, Dalj Planini i Erdut Planini i odveli ih u centar za obuku TO u Erdutu, gdje su idućeg dana ubili njih dvanaestoricu. Tijela osam žrtava pokopana su u selu Ćelije, a jedna žrtva pokopana je u Daljskom Ataru. Tijela još tri žrtve bačena su u bunar u Borovu. Nekoliko dana poslije uhitili su i pogubili troje civila, od kojih su dvoje bili članovi obitelji prvobitno uhićenih žrtava, Mađara, koji su se raspitivali za sudbinu svojih rođaka.

12 godina zatvora
Za zločine u Erdutu i Dalj Planini, pred ICTY-jem su u lipnju 2020. godine na po 12 godina zatvora pravomoćno presuđeni Jovica Stanišić i Franko Simatović, a prije presude umrli su optuženici Goran Hadžić, Slobodan Milošević i Željko Ražnatović.

Ovdje je počinjen

zločin razmjera

genocida, pobijene su

i istrijebljene cijele obitelje u Dalj Planini

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike