Regija
NE BLIJEDI SJEĆANJE NA SUBORCE KOJIH VIŠE NEMA

Mjesec tužnih godišnjica i
u zapadnom dijelu Slavonije
Objavljeno 28. studenog, 2021.
SLATINA



Osim na području istočne Hrvatske i drugih krajeva naše zemlje, tijekom studenoga 1991. godine i na zapadnoslavonskom području u punom su jeku bile neprijateljske napadačke aktivnosti srbočetničkih okupacijskih snaga i obrambena djelovanja hrvatskih branitelja i formiranih postrojba Hrvatske vojske. U tim danima Domovinskog rata poginulo je nekoliko pripadnika 136. slatinske brigade, ali i hrvatski branitelji uključeni u druge postrojbe Hrvatske vojske.



Dana 1. studenoga u Vukovaru je život za domovinu dao 23-godišnji Boris Doroghazi, pripadnik 204. vukovarske brigade. Njegov otac Silvestar bio je zapovjednik vatrogasne postrojbe u Vukovaru, i dok je s ostalim vatrogascima gasio požare i raznosio pitku vodu zatočenim sugrađanima po podrumima i skladištima, Borisova majka Irina kuhala je u vukovarskoj bolnici. Nakon okupacije Vukovara, Silvestar je završio u logoru u Nišu, a kasnije je njegova obitelj izbjegličke dane provela u Slatini. Nakon rata vratili su se u svoj Vukovar.

Drugoga dana studenoga 1991. u granatiranju Slatine, kod današnje Srednje škole Marka Marulića, smrtno su stradali 32 - godišnji Josip Grahovac iz Slatine i 20-godišnji Zoran Balić iz Lovasa. Zoran je bio tenkist u Iloku, a nakon okupacije toga mjesta probio se s nekoliko suboraca do Vinkovaca. Ratni put odveo ga je u Slatinu, gdje se priključio 136. brigadi. Obitelj je u izbjeglištvu u Zagrebu doznala za sinovljevu smrt, došla i ostala u Slatini, blizu Zoranova vječnog počivališta.

U terorističkoj zasjedi na papučkim obroncima južno od Slatine, 6. studenoga poginuo je 31-godišnji Zvonko Čubelić iz Ivanbrijega, iza kojega je ostalo dvoje male djece. Dragovoljac Domovinskog rata Vitodrag Maračić (25) iz Nove Bukovice, poginuo je kao pripadnik 3. gardijske brigade Kune između Bogdanovaca i Marinaca pri posljednjem pokušaju proboja hrvatskih snaga u Vukovar 14. studenoga 1991. Njegova majka Marija Maračić vodila je Udrugu roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Slatina - Orahovica od njezina osnutka do svoje smrti 2020. godine. Vukovarski branitelj, 31-godišnji pripadnik Tigrova Željko Major iz Čačinaca, ubijen je na Ovčari 19. studenoga kad je s ostalim ranjenicima odveden iz vukovarske bolnice. Istoga dana nestao je 21-godišnji Tomislav Šestan iz Vukovara, branitelj s Trpinjske ceste, čija je majka Marija izbjeglištvo provela u Slatini, i koja još uvijek traži svoga sina. Kod sela Popovca prilikom oslobađanja papučkog dijela slatinskoga područja, 26. studenoga 1991. godine u svojoj 21. godini stradao je Mario Grahovac iz Slatine. Bio je pripadnik 136. brigade, a poginuo je kao član izviđačke grupe u četničkoj zasjedi.

Dan kasnije na Podravskoj magistrali kod Humljana, stradale su 19-godišnja Gordana Loborec i 18-godišnja Marion Angelica Strasser, obje iz Slatine, i Alojz Dvorski iz Varaždina. Istoga dana u Čojlugu, u općini Mikleuš, smrtno je ranjen 22-godišnji Perica Sabo iz Kozica.      

Prisjećajući se 30. godišnjice pogibije svojih suboraca, mjesta stradanja nekoliko njih i spomen-obilježja podignuta na tim tužnim mjestima obišli su predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-e Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš, predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Ilija Nikolić, predsjednik Udruge maratonaca VPŽ-a Glasnici istine Pavo Tutenov i drugi hrvatski branitelji. Oni su uredili spomenike i njihov okoliš, položili upaljene lampione i pomolili se za duše poginulih branitelja.



Petar Žarković
Ginuli su pripadnici Kuna i Tigrova, 136. slatinske, 127. virovitičke, 132. našičke i orahovačke brigade…

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike