Regija
ZIMSKI VAŠAR I ČVARAK FEST

Najbolje čvarke istopili članovi osječke Šuške
Objavljeno 29. studenog, 2021.
Kako tvrdi organizator Vlado Škrobo-Bajo, broj gostiju iz godine u godinu sve je veći
KARANAC



Tradicionalnim, već jedanaestim po redu karanačkim Čvarak festom, koji je u subotu održan u sklopu Zimskog vašara, počele su baranjske ‘‘predbožićne čarolije‘‘.



Šezdesetak izlagača, bogata gastro i ostala ponuda te nastup KUD-a Gruntovec, čiji su članovi vjerno uprizorili likove iz poznate TV serije Gruntovčani (pa čak i Mišu Kovača), samo su djelić onoga što je na karanačkoj poljani uz crkvu svetog Donata dočekalo posjetitelje iz raznih krajeva Lijepe Naše. Kako tvrdi organizator manifestacije, Vlado Škrobo-Bajo, broj gostiju iz godine u godinu sve je veći, pa nije isključeno da je subotnji Zimski vašar, odnosno Čvarak fest, srušio rekord, ili mu se, ako ništa drugo, bar približio.

- Iz godine u godinu ponavljam kako Zimski vašari ruše rekorde posjećenosti. Da nema pandemije broj gostiju sigurno bi bio veći, pri čemu više mislim na one iz inozemstva, jer su se proteklih godina karanačkom poljanom šetali Japanci, Nijemci, Slovenci i brojni drugi - istaknuo je Vladimir Škrobo-Bajo, vlasnik Baranjske kuće, koja je uz Udrugu čuvara starih zanata te uz pomoć TZ-a Baranje, organizirala ovogodišnji Zimski vašar i Čvarak fest, pokazujući na brojne štandove na kojima je, tvrdi, izložena i na prodaju ponuđena domaća hrana, odnosno hrana koju su godinama konzumirali naši roditelji, djedovi, pradjedovi…

- Upravo po autohtonoj i tradicionalnoj hrani Baranja je nadaleko poznata, a sve što je na Zimskom vašaru ponuđeno, prirodni su proizvodi koje svi gosti mogu probati i kupiti izravno od proizvođača, onako u prirodnom obliku, bez ‘‘šminkanja pod bojama reflektora‘‘. Proizvodi ponuđeni na prodaju su odlični, a gosti zadovoljni, što pokazuje da smo na dobrom putu, a pri tome, bar kada je autohtona gastronomija u pitanju, ne izmišljamo toplu vodu, nego radimo ono što se na ovim prostorima oduvijek i radilo - po tko zna koji put objašnjava Škrobo. S njim se slažu i gosti koje smo upitali za utiske.

- Kod nas se dobro jede, ali je Baranja ipak Baranja - pričaju gosti iz Varaždina, koje smo zatekli uz jedan od štandova sa suhomesnatim proizvodima. Drugi su, pak, ‘‘pikirali‘‘ začinsku papriku po kojoj je Baranja također nadaleko poznata, a većina je jedva čekala da čvarci u desetak kazana (od kojih su neki ‘‘radili‘‘ i po nekoliko puta) budu gotovi.



Što se natjecateljskoj dijela tiče, najbolje čvarke istopili su članovi osječke udruge Šuška (većinom žene), drugo je mjesto osvojio Hrvoje Kraljik, a treće Zoran Grujić.



Ivica Getto
Diljem Baranje traži se krevet više
Kako je istaknuo Mato Lukić, zamjenik osječko-baranjskog župana, nemoguće je odoljeti mirisima na ovom tradicionalnom sajmu koji svojim posjetiteljima nudi prave, tradicionalne proizvode. ‘’Ovo je još jedan dobar poziv svima u Hrvatskoj da dođu u našu županiju i osjete zašto je Baranja pravi biser kontinentalnog turizma’’, rekao je. Matej Perkušić, direktor TZ-a Baranje, podsjetio je kako se zbog sličnih manifestacija diljem Baranje traži krevet više, što je i protekloga vikenda bio slučaj. Da je riječ o respektabilnoj posjeti, dokaz je i nekoliko organiziranih skupina gostiju koji su u Karanac došli ciljano autobusima iz udaljenijih krajeva Hrvatske te na stotine osobnih automobila parkiranih po gotovo cijelom selu.

Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja

Najčitanije iz rubrike