Zdravlje
STUDIJA TESTIRANI SASTOJCI RUŽEVA

U mnogim ruževima za usne i štetni titanijev dioksid
Objavljeno 29. studenog, 2021.
Titanijev dioksid više nije na popisu sastojaka sigurnih za upotrebu u prehrani
Sastav ruža za usne, između ostaloga, ovisi i o njegovoj namjeni. Tako, primjerice, mat ruževi nemaju jednako njegujuće svojstvo kao ostali. Sjajila za usne sadržavaju više ulja za sjajniji izgled, kremasti ruževi imaju više voska nego ulja. Dugotrajni ruž za usne sadržava silikonsko ulje, koje pomaže zadržavanju ruža na usnama. Glavni sastojci komercijalno proizvedenih ruževa za usne su vosak, ulje različitog podrijetla i spojevi koji imaju svojstvo zadržavanja vlage i omekšavanja kože. Međutim, svi imaju rok trajanja i ne treba ih upotrebljavati duže od godinu dana. Njemačka udruga za zaštitu potrošača pomnije je proučavala neke sastojke ruževa. Testirali su 17 ruževa, od jeftinijih do skupih, čak i prirodnih, i u svima otkrili umjetno prehrambeno bojilo titanijev dioksid u nanoobliku. Ako se spomenuta tvar svakodnevno unosi u organizam, ona bi, prema novim znanstvenim studijama, dugoročno mogla imati genotoksično djelovanje, utjecati na poremećaj imunosnog sustava, kao i na pojavu tumorskih bolesti.

Titanijev dioksid, koji se dugo smatrao sigurnim, od svibnja ove godine više nije na popisu sastojaka sigurnih za upotrebu u prehrani koji je objavila Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA). Osim u unosnoj kozmetičkoj industriji, metal titanij u obliku dioksida najčešće se rabi za bojenje mliječnih i konditorskih proizvoda, slatkiša, guma za žvakanje, kolača te pekarskih proizvoda i umaka. Upravo su djeca najizloženija djelovanju toga kemijskoga spoja. Prosječni dnevni unos titanijeva dioksida za odrasle iznosi pola miligrama po kilogramu tjelesne mase, a u djece je taj unos od deset do dvadeset puta veći. Najvažnija promjena u primjeni titanijeva dioksida novi je način njegove tehnološke proizvodnje. "Staro" titanijevo bojilo bilo je klasičan kemijski spoj, a "novi" titanijev dioksid proizvodi se u nanoobliku. Usitnjeni nanotitanijev dioksid lako prolazi biološke zaštitne barijere, poput crijevne ili plućne stijenke, te se taloži u mnogim unutrašnjim organima. Potrošači mogu utvrditi ima li titanijeva dioksida u ruževima tako da na ambalaži potraže šifru sastojka - CI 77891, pokraj koje ponekad piše i "titanijev dioksid".

Trenutačno se ta tvar još uvijek dodaje u mnoge ruževe za usne koji se nude na tržištu. Ne samo što bi vam ruževi trebali odgovarati po traženoj nijansi nego bi istodobno trebali i njegovati usne. Neki su napravljeni tako da nakon nanošenja daju usnama sjaj, zbog čega proizvođači u proizvode dodaju komponente mineralnih ulja, a i ti se sastojci s vremenom mogu nakupljati u organima ili u tkivima. Posljedice za zdravlje još uvijek su nedovoljno poznate. Mineralna ulja, poznata kao MOSH sastojci (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons), na pakiranjima proizvoda označena su kao petrolatum, ozokerit, mikrokristalni vosak ili parafin.



Jasminka Knežević
Usitnjeni nanotitanijev dioksid lako prolazi biološke zaštitne barijere i taloži se u mnogim unutrašnjim organima

Možda ste propustili...

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

Najčitanije iz rubrike