Zdravlje
BUDI MRAK

Besplatno cijepljenje protiv HPV-a
Objavljeno 29. studenog, 2021.
Kampanja Budi mRAK otkrila je koliko su mladi slabo informirani - osamdeset posto njih ne zna koliko je HPV raširen te da im je dostupno besplatno cjepivo protiv bolesti koju izaziva. No ohrabruje činjenica da se sve više mladih ipak cijepi i tako osigurava zdraviji život u zrelijoj dobi. Cjepivo protiv HPV-a za 87 % smanjuje rizik od razvoja raka vrata maternice.

- Dosta mojih prijateljica ima mame koje su imale rak vrata maternice. One nisu znale da je to povezano s infekcijom HPV-a. Shvatile su da će ih cjepivo zaštititi od bolesti koje su imale njihove majke, a dečki nisu voljni imati rak anusa, grla i penisa. Čim se spomenu takve maligne bolest, odmah su svi zainteresiraniji - poručila je studentica medicine Ana Jelenić. Darija Ivanjek preboljela je rak vrata maternice prije sedam godina. Bolest je otkrivena na redovitom pregledu, u ranoj fazi. Danas je zdrava, radi kao medicinska sestra i na svom radnom mjestu upozorava žene da je važno voditi brigu o zdravlju, a roditelje poziva da cijepe djecu. Svaki drugi roditelj ne zna da HPV može izazvati šest vrsta raka.Novi podaci ipak ohrabruju, cijepilo se oko četrdeset posto učenika srednjih škola, 38 posto učenica i 24 posto učenika.

- Već više od desetak godina cjepivo je u primjeni. Nije zabilježena prema hrvatskoj agenciji za lijekove ni jedna teža nuspojava, može svatko prijaviti sumnju na nuspojavu, ne samo liječnici - dodala je spec. epidemiologije Tatjana Nemeth Blažić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Cjepivo je besplatno za učenike osmih razreda osnovne škole, a ovisno o njegovoj raspoloživosti - i za sve srednjoškolce i mlade do 25 godina. J.Kn.
Osamdeset posto mladih ne zna koliko je HPV raširen te da im je dostupno besplatno cjepivo

Možda ste propustili...

UŽIVANJE U LJUTOJ, ILI JAKO ZAČINJENOJ HRANI NAVEČER, MOŽE VAS STAJATI DOBROG SNA

Bjelančevine se navečer ne moraju posve izbjegavati, ali treba birati posno meso

BLAGODATI JEČMA POZNATE SU OD DAVNINA

Ječmena kaša najbolji je izbor za zdravi doručak

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BRONHITIS JE MOGUĆ U SVAKOJ ŽIVOTNOJ DOBI

Za dišne tegobe inhalacija i dovoljno toplih napitaka uz ljute čili papričice

2

RANA DIJAGNOSTIKA JE OD IZNIMNE VAŽNOSTI

Loše držanje česta je pojava i zbog nedostatka kretanja

3

BLAGODATI JEČMA POZNATE SU OD DAVNINA

Ječmena kaša najbolji je izbor za zdravi doručak