Regija
ZAVRŠNICA GODINE MAJKE M. AMADEJE PAVLOVIĆ

Znanstveni simpozij o redovnici – Pravednici među narodima
Objavljeno 27. studenog, 2021.

ĐAKOVO – Na završetku Godine majke M. Amadeje Pavlović, od 1943. do 1855. provincijalne poglavarice Milosrdnih sestara sv. Križa Đakovo koja je tada, za vrijeme II. svj. rata, spasila židovsku djevojčicu iz Osijeka zbog čega je 2009. proglašena Pravednicom među narodima, KBF u Đakovu i Milosrdne sestre sv. Križa organizirali su u subotu u Nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici znanstveni simpozij „Mulier fortis: Život i djelo majke M. Amadeje Pavlović“. Sestre su Godinom m. M. Amadeje Pavlović obilježile 50 godina njezine smrti, 1971.

Sudionike skupa pozdravila je provincijalna poglavarica Milosrdnih sestara sv. Križa s. Valerija Široki.

- Majka Amadeja je snagom vjere u Isusa Krista, raspetoga i uskrsloga, u vrijeme nacističkih logora smrti i brutalnog progona Židova  prepoznala da je njezino i vaše sestrinsko poslanje kršćansko čovjekoljublje sve do spremnosti na vlastito umiranje iz ljubavi prema bližnjemu. Zbog toga, a osobito zbog njezinog čina hrabrog štićenja, skrivanja i spašavanje židovske djevojčice Zdenke Bienenstock, udane Gruenbaum, te zbog s tim povezanog izlaganja opasnosti kako same sabe, tako i čitave vaše samostanske zajednice u provincijalnoj kući u Đakovu, Vlada Republike Izrael počastila je m. Amadeju, dodjeljujući joj veoma visoko priznanje Pravednica među narodima . Time je indirektno odala priznanje i i čitavoj provinciji, a osobito sestra i kandidatkinjama koje su u to vrijeme bile u provincijalnoj kući u Đakovu, rekao je nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić. Istaknuo je i Amadejinu hrabrost u vrijeme kada su komunističke vlasti uvjetovale da časne sestre s radom u bolnicama skinu redovničku odoru.

Dekan KBF-a u Đakovu, prof. dr. Vladimir Dugalić naglasio je kako je m. Amadeja živjela riječi pape Pija XII.

- Ugodan je osjećaj  da je u našem gradu u ta mračna vremena bilo ljudi poput majke Amadeje koja zasluženo nosi titulu Pravednice među narodima., rekao je gradonačelnik Đakova Marin Mandarić.

U ime Židovske općine Osijek zahvalila je Biljana Papo.

U nastavku su uslijedila izlaganja niza predavača iz Hrvatske i Srbije. Izlaganja o majci M. Amadeji Pavlović progovaraju o ovoj redovnici kroz njezin život i djelo prije preuzimanja poglavarske službe, kao i tijekom te službe, a kada je riječi bilo i o njezinom redovničkom radu tijekom vremena komunističkih vlasti kada se vjerom i snagom duha borila za svoju redovničku zajednicu. Treći dio izlaganja bavio se pisanom ostavštinom. Pamte se i njezini kontakti s kardinalom Alojzijem Stepincem, ali i episkopom Varnavom Nastićem.

Nakon simpozija, slijedilo je euharistijsko slavlje, koje je u samostanskoj crkvi Presvetog Srca Isusova, predvodio nadbiskup Hranić.

S.ŽUPAN

Možda ste propustili...

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

Najčitanije iz rubrike