Novosti
ZNANSTVENICI ZABRINUTI

Novi soj prijeti: Ograničavaju se putovanja
Objavljeno 27. studenog, 2021.
U Hrvatskoj je umrlo još 75 zaraženih, od kojih njih 60 nije bilo cijepljeno

Belgija je otkrila prvi slučaj nove varijante koronavirusa u Europi, koja je prvi put zabilježena u Južnoafričkoj Republici.



Marc Van Ranst, čiji laboratorij surađuje s belgijskim zavodom za javno zdravstvo Sciensano, napisao je na Twitteru da je varijanta pronađena kod putnika koji se vraćao u Belgiju iz Egipta, 11. studenoga. Osoba je prve simptome razvila 22. studenoga. Velika Britanija upozorila je, naime, da je nova varijanta koronavirusa koja se širi u Južnoafričkoj Republici razlog za veliku zabrinutost i da je znanstvenici smatraju najznačajnijom do sada, jer bi cjepiva mogla biti manje učinkovita.

Veliki broj mutacija


Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić izvijestila je također u petak o slučajevima zaraze novom varijantom koronavirusa u nekoliko zemalja na području Južne Afrike. "Na razini šiljatog spike proteina 30-ak je različitih mutacija koje mogu utjecati na njegovo širenje, što treba laboratorijski ispitati. Za sada nema slučajeva izvan Afrike, i veći dio svijeta ne zna mnogo više od toga", rekla je Markotić na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite. "Kako se sada stvari razvijaju, ta delta plus varijanta nema tako veliki potencijal širenja. Tu je veliki broj mutacija. Još je prerano o tome govoriti, a i pitanje je kako će se ta varijanta širiti iz Južne Afrike gdje je procijepljenost manja od 10 posto", rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

S obzirom na pojavu nove varijante, Nacionalni stožer civilne zaštite donio je odluku o ograničavanju prelaska hrvatske državne granice za sve koji dolaze iz Južne Afrike, rekao je voditelj Stožera ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Odluka o prelasku granice odnosi se na dolaske iz Bocvane, Lesota, Namibije, Zimbabvea i Konga te znači zabranu ulaska za strance, a za hrvatske državljane uvođenje 14-dnevne karantene i obveznog testiranja, rekao je Božinović. Preporuka o tome bit će donesena i na razini Europske komisije za sve države članice Europske unije.

Slovenski premijer Janez Janša potvrdio je da je u tijeku koordinirana akcija u Europskoj uniji kako bi se onemogućio veći unos nove varijante koronavirusa. "Koordiniramo jedinstvenu blokadu zračnog prometa iz južnoafričke regije za EU. Varijanta koronavirusa B.1.1.529 iznimno se brzo širi i donosi novu brigu u idućim tjednima i mjesecima. Ponašajmo se odgovorno", napisao je na svom Twitteru Janša, čija zemlja do kraja ove godine predsjedava Vijećem EU-a.

Južnoafrički institut za zarazne bolesti NICD objavio je u četvrtak da su u Južnoj Africi otkrivena prva 22 slučaja zaraze novom verzijom virusa B.1.1.529, a ista varijanta je potvrđena i u Bocvani i Hong Kongu. Prema prvim ocjenama, ova verzija, koja već ima 32 mutacije, može se širiti brže od prijašnjih. Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je da još uvijek proučava koliko je ova varijanta virusa opasna, i treba li je uvrstiti na popis novih varijanti koronavirusa koje izazivaju zabrinutost. Putovanja u regiju gdje se je pojavila ta varijanta već su ograničile Njemačka, Austrija, Italija i Češka, a prije njih isto su postupile i vlasti u SAD-u, Izraelu i Singapuru. Europska komisija predložit će članicama da ograniče putovanja iz Južne Afrike i otkažu zračne veze s tim područjem zbog širenja nove verzije koronavirusa, potvrdila je u petak i Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Više novooboljelih


Ministar Davor Božinović na konferenciji za novinare rekao je i kao se u ovom trenutku ne razmišlja o proširenju primjene obveznih COVID potvrda, a organizatori adventa u brojnim gradovima u kontaktu su s lokalnim stožerima i znaju za uputu da se učini sve kako ne bi došlo do prekomjernog okupljanja. Istaknuo je da su članice EU-a dosad izdale 650 milijuna potvrda i trenutačno se vode razgovori o važenju COVID potvrda kroz devet mjeseci, a odluka o tome očekuje se u prosincu. U Hrvatskoj potvrde vrijede godinu dana nakon druge doze cjepiva, a njihova duljina nakon primanja booster doze još se ispituje, jer nije poznato koliko može trajati imunitet.

Capak se osvrnuo na tvrdnje koje se pronose u javnosti da cijepljeni jednako prenose virus kao necijepljeni, ustvrdivši kako to nije istina. "Ako se čita znanstveni rad, onda ga treba znati i protumačiti. Cijepljena osoba može oboljeti i imati virus na sluznici, ali cijepljeni daleko manje obolijevaju, a dokazano je da na njihovoj sluznici vrlo brzo pada broj virusnih čestica. Sasvim je jasno da cijepljeni manje prenose bolest", kaže Capak.

U Hrvatskoj je ovoga tjedna zabilježeno 10 posto više novooboljelih u odnosu na prošli tjedan, a 14-dnevna incidencija je 1619,17. Najviša je u Međimurskoj i Zagrebačkoj županiji, a najniža u Istarskoj županiji, napomenuo je Capak. U petak je udjel zaraženih među testiranima bio 39,6 posto, a u 24 sata zaraza je potvrđena kod novih 5460 osoba. Umrlo je 75 COVID-om zaraženih osoba, od kojih njih 60 nije bilo cijepljeno nijednom dozom. Broj umrlih u 24 sata bio je, prema izvješću od petka, najviši u četvrtom valu, dok je od početka pandemije apsolutni rekord zabilježen 16. prosinca prošle godine, kada su umrle 92 osobe. Trenutačno je u zemlji 34.731 aktivan slučaj zaraze, a među njima je 2496 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih je 325 na respiratoru. U samoizolaciji trenutačno su 27.732 osobe. Od početka pandemije ukupno je zabilježeno 594.475 osoba s koronavirusom, od kojih je 10.644 umrlo. Ukupno se oporavilo 549.100 osoba. Zaključno s 25. studenoga utrošene su 4.073.744 doze cjepiva, a cijepljeno je 53,26 posto ukupnog stanovništva, odnosno 63,57 posto odraslog stanovništva. Dosad je bar jednom dozom cijepljeno 2.161.370 osoba, a od njih je cijepljenje završeno za 1.918.691 osobu (1.749.322 osoba s dvije doze i 169.369 osoba s cjepivom Jannsen), što čini 56,68 posto odraslog stanovništva.



Dijana Pavlović
kontrola
OGRANIČEN PRELAZAK GRANICE ZA DOLASKE IZ JUŽNE AFRIKE

Krunoslav Capak

ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Cijepljena osoba može oboljeti i imati virus na sluznici, ali cijepljeni daleko manje obolijevaju, a dokazano je da na njihovoj sluznici vrlo brzo pada broj virusnih čestica. Sasvim je jasno da cijepljeni manje prenose bolest.

Možda ste propustili...

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost