Magazin
TJEDNI OSVRT

Milanović je svoju "nervozu" prenio i preko granica
Objavljeno 27. studenog, 2021.

Predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću napetosti u hrvatskom političkom prostoru, na relaciji Pantovčak - Banski dvori, kao da nisu dovoljne. “Nervozu” je čak prenio i preko granica, čime je doveo u pitanje i jednu od rijetkih mu ovlasti - kreiranje i vođenje vanjske politike.



Najnoviji nesporazum ili nešto drugo dogodio se i uoči posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj. Naime, Milanović je, kako je izjavio premijer Andrej Plenković, inače domaćin ovog prvog bilateralnog susreta, ponudio predsjedniku da Macronu bude domaćin ručka ili večere, ali je to odbio, tako da nije pozvan ni na ručak. Navodno je na Pantovčaku trebala biti večera, ali nije odgovarao termin. Zašto Milanović nije želio biti domaćin francuskom predsjednik, iz njegova Ureda su odgovorili kako su radili sve po protokolu. Predsjedniku je tako ostao samo kratki radni susret s francuskim mu kolegom. No ova je protokolarna zavrzlama manji problem od poruka koje je Milanović za posjeta Vatikanu uputio Austriji zbog uvođenja četvrtog lockdowna. Tako da je taj strašni gaf umjesto samog Milanovića morao ispravljati čak i njegov savjetnik za vanjsku politiku Neven Pelicarić, koji je razgovarao s austrijskim veleposlanikom u Zagrebu Josefom Markusom Wuketichem “o temeljnim ljudskim pravima”, a nakon nedavnog pozivanja hrvatskog veleposlanika u austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova. Veleposlanik Danijel Glunčić bio je pozvan kako bi mu se prenijelo nezadovoljstvo tamošnjih vlasti, najblaže rečeno, “izuzetno neobičnim izjavama hrvatskog predsjednika” koji je rekao da ga austrijski lockdown za necijepljene podsjeća na fašističke metode 30-ih godina. Svoju nediplomatičnost Milanović je ipak ispravio samo isprikom: “Ja sam rekao da me ono što se događa u Austriji podsjeća na fašizam, ispričavam se”, ali i ponovio da austrijske mjere u borbi protiv koronavirusa smatra “katastrofom”. “S obzirom na to da je ovo Europska unija, da sam ja europski državnik, mene to svrbi”, poručio je još Milanović. “To se radi, naše ambasadore stalno pozivaju za neke gluposti, pa ćemo i mi njihove. Pa ćemo vidjeti kako se može ribati pod Orbanom i Poljacima, što god da pričaju, a neki su svete krave i što god naprave je savršeno. Ne, glupo je”, dodao je Milanović, postavši time i međunarodni problem.

Inače, što se tiče hrvatske vanjske politike, dodajmo, da njezinu ugledu šteti još i činjenica što u mnogim važnim državama kasni imenovanje veleposlanika, što je dijelom također jedna od Milanovićevih (ne)odgovornosti. A o neprimjerenom slanju poruka nekoj državi ili je optuživati za fašizam da se i ne govori.



Damir Gregorović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike