Svijet
JOŠ NEJASNA SUDBINA JEDNOG PUTNIKA

Za nesreću vjerojatno kriva ljudska pogreška
Objavljeno 26. studenog, 2021.
Bugarski istražitelji poručili su da je ljudska pogreška vjerojatno uzrok nesreće u utorak, u 2 sata, na autocesti u Bugarskoj, kada se zapalio autobus iz Sjeverne Makedonije s 52 putnika. Autobus je prevozio turiste, uključujući djecu iz Sjeverne Makedonije, koji su se vraćali s turističkog putovanja u Tursku.



Istražitelji su otklonili mogućnost terorističkog napada, kao i da su dodatni kanistri s gorivom prouzročili požar. Ustanovili su i da nije došlo do eksplozije. Čelnik Nacionalne istražne službe Borislav Sarafov na konferenciji za novinare rekao je da obdukcije ukazuju da su žrtve uglavnom umrle zbog gušenja zbog požara. Istražitelji ispituju je li loše označavanje traka, nedostatak znakova i reflektora te loša organizacija prometa pridonijelo nesreći. "Naše je mišljenje da prometna barijera u koju se autobus prvo zabio, ne samo da nije korisna, nego je opasna za promet", kazao je Sarafov.



- Nitko nije mogao izići na prva vrata zbog jake vatre. Svi su se okupili ispred stražnjih, ali su ona bila blokirana prometnim preprekama - kaže glavni istražitelj Marijan Marinov. Jedna preživjela osoba svjedoči kako je osam osoba iskočilo iz vozila, rekla je Sijka Mileva, glasnogovornica državnog odvjetnika. Mediji javljaju da ona nije mogla odgovoriti kakva je sudbina Šaipa Naufa al Salaha, državljanina UAE-a, koji je navodno bio među putnicima, a nije među 44 smrtno stradala, pa ni među preživjelima. Istražitelji će dodatno istražiti tu sumnju. I.B./H
Najčitanije iz rubrike