Crna kronika
"GLAD" ZA DIZELOM

Kradljivci goriva u dva slučaja pali u ruke policiji
Objavljeno 26. studenog, 2021.
Lopovi iz rezervoara kamiona i teških radnih strojeva, s pomoću crijeva i buradi, kradu dizel

U vrijeme kada cijene goriva divljaju, a bile bi i gore da nije Vladine intervencije o zamrzavanju cijena benzina na 11,10, odnosno dizela na 11 kuna, primjetno je povećanje krađa goriva iz kamiona i teških radnih strojeva diljem Slavonije i Baranje. Krađe se u pravilu događaju tijekom noći, a počinju, obično, s obijanjem rezervoara tih vozila u kojima zna biti i nekoliko stotina litara goriva, u pravilu dizela.



Iako se većini provalnika i kradljivaca ne zna identitet, Policijska uprava osječko-baranjska izvijestila je ovaj tjedan kako su zbog dvije krađe procesuirana tri kradljivca. Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 34-godišnjak počinio kazneno djelo teške krađe provaljivanjem u nekoliko spremnika za gorivo radnih strojeva. Sumnjiči ga se da je još u noći između 20. i 21. listopada, u Karancu u Baranji, provalio u spremnike za gorivo kamiona i ukrao oko 250 litara goriva. Tvrtki iz Našica je tom prilikom počinjena materijalna šteta u iznosu od oko 2500 kuna. Policija nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznenu prijavu protiv 34-godišnjaka.

Riješene su i krađe goriva u donjomiholjačkom kraju. Policija je priopćila kako se nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja sumnja da su 22-godišnjak i 25-godišnjak, od 18. do 20. rujna ove godine, u Svetom Đurđu kod Donjeg Miholjca, udružili snage i provalili u tri spremnika za gorivo na tri radna stroja, i ukrali ukupno 300-njak litara goriva. Tvrtki iz Darde je počinjena materijalna šteta oko 3000 kuna. Oba mlada kradljivca su kazneno prijavljena.

Obje krađe goriva, doznajemo, obavljene su na "staromodan" način, i to tako da su lopovi nakon skidanja čepa umetali jedan kraj crijeva u rezervoar, a drugi kraj crijeva stavili bi u usta i potom usisavali. Kada bi gorivo poteklo, taj kraj bi stavili u pripremljene bačve ili kanistre u koje bi točili dizel. Iako s okusom dizela u ustima, bježali bi nakon uzimanja plijena. Dizel bi potom sami koristili u svojim vozilima ili ga pak prodavali po nižoj cijeni od one na benzinskoj postaji.

Puno ozbiljnije krađe zbivale su se na odmorištima autocesta, a bilo ih je i na A5 - Slavonici, kada su rezervoare parkiranih kamiona praznili, s pomoću visokotlačne pumpe, kolege po struci - drugi vozači, uglavnom iz Rumunjske. Jedna takva krađa zabilježena je u veljači 2019. godine, na odmorištu Beketinci. Policija je kazneno prijavila dva rumunjska državljanina, 31-godišnjaka i 33-godišnjaka. Pokazalo se da su svoj kamion parkirali pokraj žrtvina, a potom, pod okriljem noći, obili čep rezervoara pa s pomoću pumpe jednostavno pretočili gorivo iz jednog rezervoara u svoj.


Sandra Lacić
2

krađe iz rujna i listopada ove godine riješili su policajci PU osječko-baranjske

RUMUNJI KRALI OD DRUGIH VOZAČA
Slične su krađe evidentirane i na našoj najprometnijoj autocesti, A3 Bregana - Lipovac. U svibnju 2017. na odmorištu Dragalić, policajci su zatekli dva rumunjska državljanina u pokušaju krađe goriva. Utvrđeno je da je riječ o 42-godišnjaku i 22-godišnjaku. Dvojac je svoj kamion rumunjskih registracija parkirao pokraj kamiona iz BiH. Potom su provalili rezervoar na kamionu, pokraj kojega su se parkirali, te spojili crijevo u rezervoar svog teretnog vozila. U pretakanju nekoliko stotina litara goriva spriječila ih je policija.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIVEDEN JE

Pijan udarao ženu na ulici

2

SUDARI I SLIJETANJA S CESTE DILJEM SLAVONIJE

Zbog neopreza vozača u više nesreća ozlijeđeno 11 osoba

3

PIJANI VOZAČI “AKTIVNI” ZA VIKEND

Visoke kazne ne sprječavaju ih da počnu voziti