TvObzor
MARKO LUCIJAN HRAŠČANEC A.K.A. THE GENTLEMAN

Ne pišem pjesme često, dajem im puno vremena da rastu u meni
Objavljeno 26. studenog, 2021.
Ponosan sam na svoj prvi album i ne bih ništa mijenjao, znam zašto sam ga snimio točno tako i poštujem to

Koprivnički kantautor The Gentleman, pravim imenom Marko Lucijan Hraščanec, objavio je krajem prošloga mjeseca svoj drugi studijski album “Hide & Seek” (Intek Music). Svih osam pjesama na albumu napisano je i snimljeno tijekom posljednje tri godine.



The Gentleman je autor glazbe i tekstova za većinu njih, točnije za sve osim aktualnog singla “Body or Soul”, za koji je tekst napisala Mrs. Dulovsky. “Hide & Seek” je “igra skrivača” koju sam autor opisuje kao potragu i pronalaženje emotivnih dojmova u različitim kutcima vlastite osobnosti - osobnih impresija proizišlih iz konstantnog suživota s glazbom. U nastavku pročitajte kraći razgovor s mladim Koprivničancem, koji također sklada i za kazališne predstave te radiodrame.

Od kada sežu tvoja ljubav prema glazbi i strast za pjevanjem?



- Na to pitanje imam klišejiziran odgovor, no što mogu kad je istinit - otkad sam svjestan sebe, dakle, od recimo šeste godine života. Počeo sam pjevati uz djedov klavir i tako je sve krenulo.

U bendu nisi sam


Jesi li ikada imao glazbene uzore? Za koje izvođače možeš reći da su utjecali na tvoj izričaj?


- Naravno da sam imao uzore, kao mali, kada ih gledamo, želimo biti kao oni. Od njih kopiramo i učimo. Na mene je utjecalo mnogo izvođača, teško mi je izdvojiti neke najdraže. U svakoj fazi života bio je formativan netko drugi, u početcima The Velvet Underground pa David Bowie, Tom Waits, Paul Simon... Na kraju sam se razvio, i razvijam se, u spoj svega kroz što sam prošao. Kroz sve ljude koje sam slušao, gledao, svu glazbu koju sam poslušao, sve koncerte koje sam gledao, također i sve koncerte koje sam ja odsvirao i glazbu koju sam stvorio.

Što bi izdvojio kao najznačajnije razlike između djelovanja unutar bendova i tvog kantautorskog projekta The Gentleman?



- Jedna je vrlo važna razlika - u bendu nisi sam. Dolazi do svojevrsne difuzije odgovornosti, ako nešto na koncertu pođe po krivu, odmah te pokriva netko drugi.

Na probama je često vrlo zabavno i stvara se zajednički. Kod kantautorskog rada je drukčije. To je pomalo samotnjački posao. Ne žalim se, uživam u izazovu koji mi kantautorstvo daje.

Kako s vremenskim odmakom gledaš na svoj debitantski album? Bi li išta mijenjao da možeš vratiti vrijeme?



- Ponosan sam na svoj prvi album i ne bih ništa mijenjao. Znam zašto sam ga snimio točno tako i poštujem to. Sigurno je da se često pitamo kako bismo danas pristupili nekom snimljenom materijalu, no ne zato da bismo nešto napravili “bolje”, već zbog drukčijeg kreativnog pristupa. U smislu: kako bi sve ta pjesma mogla zvučati?

Koliko je zapravo važno da izvođač stoji iza stihova koje piše/pjeva? Što nikada ne bi napravio za uspjeh u šoubiznisu i što uopće za tebe znači uspjeti u glazbi?



- Mislim da je to najvažnija, da tako kažem, stavka svakog umjetnika. Ako ne vjeruješ u ono što radiš, u ono o čemu govoriš, kako ćeš dirnuti nekog tko te sluša? Bez potpune iskrenosti prema sebi ja ne mogu napisati ni jedan tekst. Nije samo stvar u pisanju, već i izvođenju pjesme.

Ja na pjevanje dosta gledam kao na glumu. Ulazim u lik koji publici priča priču, koji prolazi kroz razna stanja dok ju iznaša. Što nikad ne bih napravio? Hm... nikad ne reci nikad. (smijeh) Ne bih radio protiv svojih uvjerenja, u svakom smislu. Uspjeti u glazbi za mene znači baviti se njome svakog dana i u tome uživati. Mislim da je to jedan divan uspjeh.

Bogati aranžmani


Predstavi nam svoj aktualni singl “Body or Soul”. Gdje je snimljen spot i kako je bilo na snimanju?



- Ta je pjesma drukčija od ostalih pjesama The Gentlemana. Bržeg je tempa, veselijeg duha i vjerujem da će vas potaknuti na ples, možda ćete ju i pjevušiti, a pogledati spot je stvarno užitak. O pjesmi “Body or Soul” autorica teksta, Mrs. Dulovsky, rekla je: “To je pjesma koja govori o tijelu i duši, ali ne o njihovoj sjedinjenosti, nego o nepremostivom rascijepu. Koga volimo u tom tijelu, koga vidimo kad gledamo u dušu i zašto se ne prepoznajemo u očima drugih? Naša nesloboda ugrađena u veznik “ili” traga za odgovorom kako se sjediniti sa sobom usprkos očekivanjima drugih”. Spot je sniman u kultnom koprivničkom klubu Kugla, a snimanje je bilo iznimno zabavno i dinamično.

Jasno da se izdogađao čitav niz smiješnih situacija, a neke od njih imamo zabilježene na snimkama. Već smo ih pogledali nekoliko puta, a vjerujem da će s vremenskim odmakom biti još slađe.

Koliko su dugo i kako nastajale pjesme za album “Hide & Seek”? Imaš li potajnog favorita među pjesmama?



- Pjesme za album “Hide & Seek” nastajale su u razdoblju od tri godine. Ja ne pišem pjesme često, dajem im puno vremena da rastu u meni. Od same ideje, teme pjesme znam čekati godinama. Nakon određenog razdoblja, što, naravno, ne treba u pravilu biti ovako kako sam rekao, u godinama, osjetim da sam spreman i točno znam kako reći, opisati određeni osjećaj ili situaciju. One nekada nastaju u hodu gradom i brzim upisivanjem ideje u mobitel ili u jurnjavi po kući u pronalaženju papira, a završavaju u bilježnici koju sam odabrao da ću imati od početka do kraja albuma na kojemu u tom trenutku radim. Favoriti se izmjenjuju. Možda sad, u ovom trenutku, “Loneliness” i “Hide & Seek”, no da me pitate sutra, vjerojatno bi odgovor bio drukčiji.

Koja ekipa je radila na albumu i po čemu se on najznačajnije razlikuje od tvog prvijenca?



- Divni ljudi i odlični glazbenici sa mnom su radili na ovom albumu. Velika hvala i najiskrenije čestitke za predivan posao idu našoj poznatoj jazz-glazbenici Lani Janjanin, koja je radila aranžmane za moje tri skladbe i svirala klavir na albumu (“Loneliness”, “The Way You Love The Most” i “Body or Soul”). Uz Lanu, tu su bili i Filip Pavić, Josip Šustić, Goran Vdović, Ivan Grobenski, Marin Hraščanec, Helena Hraščanec, Laura Mjeda, Ivana Čuljak, Stin Lebar, Tajana Škorić, Val Bakrač te Marko Ferlan. Album “Hide & Seek” od prvijenca se razlikuje po bogatim aranžmanima i žanrovski raznovrsnim pjesmama.

Sretan i ponosan


Jesi li zadovoljan dosadašnjim reakcijama slušatelja i recenzijama?



- Jako sam sretan i ponosan, a najviše od svega - miran. Za sada su kritike sjajne, reakcije publike također i veselim se svemu što dolazi!

Što nam možeš reći o tvom stvaranju glazbe za kazališne predstave i radiodrame?



- Glazba za radio i kazalište moja je velika ljubav. U radu na scenskoj glazbi osjećam posebnu vrstu slobode.

Kada ju stvaram, nemam ni jednu granicu ili strah koji se prirodno javlja kod stvaranja glazbe za neki drugi projekt. Kad pročitam tekst ili pogledam predstavu, puštam mu/joj da me vodi, da probudi u meni što god treba probuditi. Tom osjećaju vjerujem te ga slijedim. Do sada sam dobio dvije nagrade za najbolju scensku glazbu te su obje za dječje predstave - “Vuk s mirisom bobica” (Banja Luka), “DinDim, o nježnosti” (Gllugl, Varaždin). Pisanjem glazbe za kazalište, film ili radio mogao bih se baviti danonoćno.

Koji su ti glazbeni planovi za bližu budućnost?



- Trenutno radim na organizaciji koncertne promocije albuma “Hide & Seek”. Ona bi se trebala održati u Zagrebu, u prosincu ove godine. Uskoro će se svi detalji vezani uz koncert pojaviti na mojoj Facebook stranici Official: Gentleman. Uz koncert, sprema se još jedna radiodrama, nadamo se i većem broju koncerata, no to, nažalost, ovisi o trenutnoj situaciji. Kako je izišao album tako sam ja polako počeo nešto novo pisati, pa su planovi i dalje stvarati.

Razgovarao: Danijel MIKLIĆ
Možda ste propustili...

TREĆA SEZONA EMISIJE “BLAGA S BETTANY HUGHES”

Dosad neviđen pristup novim otkrićima

PORTRET GLUMCA KOJI JE RUŠIO HOLIVUDSKE STEREOTIPOVE

Jack Lemmon: Profesionalac nad profesionalcima

Najčitanije iz rubrike