Novosti
DOLAZAK FRANCUSKOG PREDSJEDNIKA U HRVATSKU

Očekuje se čvrsta potpora ulasku u šengensku zonu
Objavljeno 24. studenog, 2021.
Hrvatska od Francuske kupuje 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R, a ugovor će u četvrtak potpisati ministri obrane Mario Banožić i Florence Parly

Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu, uoči dolaska francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, da očekuje "čvrstu potporu" za ulazak Hrvatske u šengenski prostor i eurozonu, i to od "jedne od najutjecajnijih zemalja svijeta, a ne samo EU-a".Hrvatska od Francuske kupuje 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R, a ugovor će u četvrtak potpisati ministri obrane Mario Banožić i Florence Parly. "Ti ugovori otvaraju jednu novu dimenziju i stranicu jačanja obrambenih sposobnosti hrvatske vojske, hrvatskog ratnog zrakoplovstva, strateško partnerstvo - znači čvrstu potporu jedne od najutjecajnijih zemalja svijeta ne samo EU-a Hrvatskoj", rekao je Plenković na sjednici Vlade. Dodao je da je to "prilika za razvoj gospodarske, kulturne suradnje, političkog dijaloga, ali iznad svega čvrstu potporu ambiciji Hrvatske da postane dio šengenskog prostora i europodručja". Vlada je u srijedu prihvatila tekst strateškog partnerstva Hrvatske i Francuske koji će u četvrtak potpisati Plenković i Macron. Hrvatska potporu za šengenski prostor i eurozonu, već ima od Slovenije koja privodi kraju predsjedanje EU-om, a preuzima ga Francuska 1. siječnja. "Važno je da imamo snažnu potporu Slovenije u vezi naših nastojanja za ulazak i u šengenski prostor i europodručje i da rješavamo brojne bilateralne teme koje su još na dnevnom redu i da na jedan miran, trezven, dostojanstven način unaprjeđujemo odnose s Slovenijom", rekao je Plenković.

Francuski predsjednik u Hrvatsku je stigao u srijedu navečer. Plenković ga je ugostio na radnoj večeri, a u četvrtak će ga primiti predsjednik Zoran Milanović.

Vlada je na sjednici Ministarstvu obrane dala suglasnost za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u razdoblju od 2022. do 2026. godine, za nabavu višenamjenskog borbenog aviona Rafale. Odluku o kupnji Rafalea Vlada je donijela 28. svibnja te je Ministarstvo obrane zadužila da provede sve potrebne radnje u vezi sklapanja ugovora između Hrvatske i Francuske. Ministar Banožić na sjednici Vlade u povodu toga rekao je kako je riječ o avionima potpuno kompatibilnima NATO standardima koji će Hrvatskoj biti "dostatni 30 i više godina". Naveo je i da je uz 12 aviona, u paketu i moderan simulator letenja koji će omogućiti cjeloviti spektar obuke i validacije taktike, zemaljska i ispitna oprema, kao i pričuvni dijelovi te sveobuhvatna potpora tvrtki proizvođača. "Osiguran je i moderan osnovni paket naoružanja zrak-zrak i zrak-zemlja za gađanje, raketiranje i bombardiranje ciljeva te obuka osoblja po načelu ‘obuka obučavatelja‘", dodao je. Istaknuo je i da će se obuka letačkog i zrakoplovno-tehničkog osoblja provoditi u Francuskoj i Hrvatskoj. Početak obuke zrakoplovno-tehničkog osoblja predviđen je potkraj 2022. godine, dok je početak obuke letačkog osoblja planiran početkom 2023. godine. Ugovorom je, dodao je ministar obrane, obuhvaćena i vojna suradnja, školovanje te održavanje zajedničkih vježbi francuskog i hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Prijenos vlasništva nad avionima, naveo je, provest će se u Francuskoj te će do potkraj 2024. godine u Hrvatskoj biti osam aviona, a do kraja prvog kvartala 2025. i preostala četiri aviona. Sve će avione iz Francuske u Hrvatsku "prevesti" piloti Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva. Ove je godine za kupnju Rafalea u državnom proračunu već osigurano nešto više od 2,3 milijarde kuna, u idućoj godini ta svota iznosi više od 2,1 milijardu kuna, u 2023. ona je 1,8 milijardi kuna, u 2024. 1,7 milijardi kuna, a potom u 2025. godini nešto manje od pola milijarde kuna te u 2026. godini 133,4 milijuna kuna. Premijer je u sklopu ove točke najavio da će Zagreb u četvrtak oko podneva nadletjeti dva aviona Rafale, kakva je Hrvatska kupila. H/D.Pav.
ODRAZ POŠTOVANJA PREMA HRVATSKOJ
Na novinarsko pitanje zašto do Macronova posjeta dolazi tek sad, ministar Gordan Grlić Radman rekao je kako ne misli da nije bilo htijenja ranije, da su se sad neke stvari poklopile. Njegov dolazak pokazuje "poštovanje prema Hrvatskoj, hrvatskoj Vladi" koja je "kredibilan i vjerodostojan partner". "Dolazak Emmanuela Macrona je upravo potvrda ispravnosti Hrvatske koja pridonosi miru i stabilnosti, koja je ključna zemlja kada je u pitanju stabilnost jugoistoka Europe." Na pitanje bi li Macron došao da nije bilo kupnje zrakoplova, Grlić Radman je rekao da se uvijek može tražiti ovaj, ili onaj razlog, ali je i prije odluke u kupnji zrakoplova bilo obećanja i planova za njegov dolazak.

Gordan Grlić Radman

ministar vanjskih i europskih poslova

PARTNERSTVO

Posjet francuskog predsjednika Hrvatskoj ne treba vezivati samo uz kupnju borbenih zrakoplova Rafale, nego ga treba promatrati u sklopu strateškog partnerstva i očekivanja od RH koja u ovom dijelu Europe igra važnu ulogu sigurnosno-političkog čimbenika, izjavio je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman. On je naglasio da se Macronov posjet uklapa u strateške ciljeve RH. "Za 2022. godinu to je prije svega hrvatska aplikacija i nadamo se ostvarenje ulaska u šengenski prostor, u eurozonu i naravno jačanje obrambenih sposobnosti s borbenim zrakoplovima Rafale." Ocijenio je da će posjet dodatno dati vjetar u leđa bilateralnim odnosima i pridonijeti njihovom jačanju.

Možda ste propustili...

SMRT ŽENE U SPLITSKOJ PRODAVAONICI

Za teško ubojstvo kazna je najmanje 10 godina zatvora

MINISTARSTVO OSIGURALO 191 MILIJUN KUNA ZA POTPORU PROIZVOĐAČIMA

Zahtjevi za potpore stočarstvu i peradarstvu

RAVNATELJ HRVATSKOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO

Capak: Kod dva pacijenta potvrđen omikron

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U POTRAZI ZA PLINOM I NAFTOM

Kreće eksploatacija plina iz slavonskog podzemlja

2

U HRVATSKOJ 3.262 NOVOZARAŽENIH, 60 OSOBA UMRLO

U OBŽ 212, u VSŽ 45 pozitivnih

3

DRŽAVNI PRORAČUN - GLAVNA SABORSKA TEMA OVAJ TJEDAN

Prihvaćen amandman za sanaciju Tvrđe, više novca promociji poljoprivrede