Novosti
NOVOZARAŽENIH MEĐU TESTIRANIMA VIŠE OD 40 POSTO

Epidemija i dalje bukti, a alternativa primjeni COVID potvrda je "tvrdi lockdown"
Objavljeno 25. studenog, 2021.
Beroš: Brojevi novozaraženih od prije dva tjedna sada su vidljivi u opterećenim bolnicama

Četvrti val pandemije koronavirusa i dalje teško pogađa većinu europskih zemalja. Njemačka, Češka i Mađarska zabilježile su tako u srijedu najviše novozaraženih koronavirusom u jednom danu od početka pandemije.



Opterećene bolnice


U Hrvatskoj je i dalje udjel novozaraženih u broju testiranih veći od 40 posto. Prema riječima ministra zdravstva Vilija Beroša, u srijedu je iznosio 40,59 posto, a hospitalizirano je još 250 osoba, među kojima 174, ili njih gotovo 70 posto, nisu cijepljene ni jednom dozom cjepiva protiv COVID-19. "To pokazuje da epidemija i dalje bukti, da se virus širi i da nismo dovoljno kao društvo oprezni, da se ne pridržavamo epidemioloških mjera te da nismo postigli onu stopu cijepljenosti koja bi na neki način suzbijala širenje virusa", kazao je Beroš u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada". Rekao je i kako "upotreba COVID potvrda nije ograničavanje slobode, već suprotno - ona povećava slobodu". "Alternativa je samo tvrdi lockdown", ustvrdio je.

"Brojevi novozaraženih od prije dva tjedna sada su vidljivi u znatno opterećenom bolničkom zdravstvenom sustavu. Svakodnevno se proširuju kapaciteti COVID odjela, koji se pune u velikoj većini necijepljenim bolesnicima. Time se oduzimaju kreveti necovid bolesnicima", rekao je Beroš na sjednici Vlade. Dosad je cijepljeno 63 posto odraslog stanovništva, no obuhvat cijepljenjem još je nedovoljan ako želimo izbjeći prošlogodišnju situaciju s preopterećenim zdravstvenim sustavom, kada je samo iznimnim naporima osiguran kontinuitet ostalih zdravstvenih usluga, dodao je ministar. "Pritisak na bolnice vrlo je velik, ukida se hladni pogon, dodatno mobiliziraju zdravstveni radnici i raspoređuju u bolnice gdje su potrebni", kazao je Beroš i ponovno pozvao sve na cijepljenje, a građane kojima je od drugog cijepljenja prošlo šest mjeseci da se naruče za dodatnu, tzv. booster dozu. Istaknuo je kako i dalje postoji povećan interes za cijepljenje, pa je u posljednjih tjedan dana cijepljeno više od 84.000 osoba. U zdravstvenom sustavu prvom dozom cijepljeno je više od 77 posto zaposlenika, a među liječnicima ih je više od 90 posto. Od uvođenja obveznog testiranja za necijepljene u sustavu javne i lokalne samouprave testirano je 210.165 osoba, među kojima su 4293 bile pozitivne, odnosno njih dva posto.

Prijave zbog prosvjeda


Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je da zagrebačka policija traži organizatore subotnjeg prosvjeda protiv COVID potvrda u Zagrebu, dosad su detektirana dva, a policija traži i dalje. "Tijekom prosvjeda došlo je do verbalnih i jednog fizičkog napada na predstavnika medijskih kuća, što posebno snažno osuđujemo. Ti su događaji prijavljeni policiji, koja provodi kriminalistička istraživanja, te smo u kontaktu sa Sindikatom novinara Hrvatske i Hrvatskim novinarskim društvom", kazao je Božinović. Pravo na prosvjed imaju svi, ali on treba biti organiziran sukladno sa zakonom, a sva protupravna ponašanja koja bude moguće utvrditi će se istražiti i adekvatno prijaviti, dodao je. Božinović je rekao kako je policija u obavljanju svojih zadaća prisutna na mjestima na kojima se očekuje okupljanje većeg broja osoba, bez obzira na to je li prosvjed prijavljen ili nije, a aktivnosti su usmjerene na očuvanje javnog reda i mira.

U Hrvatskoj je u 24 sata zabilježeno 6136 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 67 osoba, objavio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite. Trenutno su 33.563 aktivna slučaja, a među njima je 2551 pacijent na bolničkom liječenju, od kojih na respiratoru 323.

Na području Osječko-baranjske županije umrle su tri COVID-om zaražene osobe, u dobi od 78, 82 i 64 godine, a u nove 262 potvrđena je infekcija. U osječkom Kliničkom bolničkom centru i našičkoj Općoj županijskoj bolnici liječi se 156 osoba, od kojih je 27 na respiratoru. U samoizolaciji je trenutno 1155 osoba.

Europska unija osigurala je oko pet milijardi doza cjepiva protiv COVID-19 za iduće dvije godine, rekao je povjerenik Europske komisije Margaritis Schinas na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu. Schinas je istaknuo da se program cijepljenja u EU-u razvija unatoč golemim pritiscima koje stvara borba s pandemijom. "To su cjepiva koja su pouzdana, znanstveno provjerena i potvrđena od neovisnih tijela. Sada moramo uvjeriti sve one građane koji se nisu cijepili da to učine", kazao je Schinas. "Zajedno moramo napraviti još taj posljednji korak i uspjet ćemo", zaključio je.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da je u trenutku kada se broj zaraženih povećava ključno osigurati učinkovite mjere, naglasivši da se to posebno odnosi na adekvatno provođenje kampanje cijepljenja. "Moramo učiniti sve kako bismo se borili protiv dezinformacija i nesklonosti cijepljenju", dodao je Michel.


Dijana Pavlović
nedovoljno
DOSAD JE CIJEPLJENO 63 POSTO ODRASLIH

ECDC: BOOSTER DOZA ZA SVE ODRASLE
Direktorica europske agencije za javno zdravlje Andrea Ammon kazala je u srijedu da bi trebalo razmotriti davanje booster doza cjepiva svim odraslima, a prioritet bi trebali biti stariji od 40, što je velik zaokret u smjernicama te agencije. Preporuke Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) nisu obvezujuće za države članice EU-a, ali ih se koristi u donošenju odluka. Ammon napominje da bi booster doze trebalo davati najmanje šest mjeseci nakon cijepljenja drugom dozom. U prethodnoj preporuci, u rujnu s Europskom agencijom za lijekove (EMA), ECDC je kazao da ne postoji hitna potreba za davanjem booster doza u cijelosti cijepljenima u općoj populaciji, ali je sugerirao kako bi dodatne doze trebalo razmotriti za ljude oslabljena imunosna sustava te kao mjeru opreza za slabije starije osobe.

CIJEPLJENJE BEZ OBZIRA NA PREBOLJENJE
Stjecanje imuniteta prirodnim putem postalo je popularan izgovor za necijepljenje protiv COVID-19, no nova studija Sveučilišta u Pittsburghu pokazala je da razina antitijela nakon infekcije znatno varira i u mnogim slučajevima nije dovoljna da bi zaštitila osobu od ponovnog obolijevanja. "Znam da mnogi razmišljaju: ‘Prebolio sam COVID pa se ne moram cijepiti‘", rekao je John Alcorn, profesor pedijatrije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Pittsburghu i glavni autor studije. "No naša studija upućuje na to da neki pacijenti nakon preboljelog COVID-a, osobito mlađe osobe, u organizmu nemaju dovoljnu količinu antitijela, koja su dio imunosne memorije." Američki CDC preporučuje da se i osobe koje su preboljele COVID cijepe jer se pokazalo da cjepiva pružaju bolju zaštitu od samog prirodno stečenog imuniteta i jer je nejasno koliko dugo prirodni imunitet traje.