Novosti
NOVA STATISTIČKA PODJELA HRVATSKE

Više novca za Slavoniju
Objavljeno 25. studenog, 2021.
Hrvatska je dosad bila podijeljena na dvije NUTS2 regije, Kontinentalnu i Jadransku Hrvatsku, a od 1. siječnja 2022. imat će četiri - Panonsku, Sjevernu, Jadransku i Grad Zagreb

Europska komisija odobrila je novu kartu Hrvatske za dodjelu regionalnih potpora u razdoblju od 1. siječnja 2022. do 31. prosinca 2027., koja će omogućiti značajno veće sufinanciranje za sve regije, uključujući i najrazvijeniji Zagreb.



Hrvatska je dosad bila podijeljena na dvije regije NUTS2, Kontinentalnu i Jadransku Hrvatsku, a od 1. siječnja 2022. imat će četiri - Panonsku, Sjevernu, Jadransku i Grad Zagreb. NUTS je engleska kratica za Nacionalnu klasifikaciju prostornih jedinica za statistiku. Postoje tri razine: NUTS1 obuhvaća cijelu RH, NUTS2 statističke su regije i NUTS3 je podjela na 21 županiju. Prema dosadašnjoj podjeli na dvije regije, maksimalni intenzitet potpora za poduzeća bio je 25 %.

Prema novoj statističkoj podjeli, maksimalni intenzitet potpora koji se može dodijeliti za velika poduzeća u Panonskoj Hrvatskoj, čiji BDP po glavi stanovnika doseže 41,58 % od prosjeka EU-a, može iznositi do 50 %, što je 25 % više nego dosad. Isto vrijedi i za Sjevernu Hrvatsku, čiji je BDP po glavi stanovnika 48,43 % prosjeka EU-a. U Jadranskoj Hrvatskoj, gdje je BDP po glavi stanovnika 60,33 % prosječnog BDP-a u EU27, potpore mogu biti do 40 %, ili 15 % više nego dosad. U Gradu Zagrebu, čiji BDP po glavi stanovnika iznosi 109,4 % prosječnog BDP-a u EU-u, potpore mogu iznositi do 35 %, što je 10 % više.

Za početna ulaganja s prihvatljivim troškovima do 50 milijuna eura u svim se područjima maksimalni intenziteti potpore mogu povećati za 10 % za ulaganja srednjih poduzeća, i za 20 % za ulaganja malih poduzeća. Dodatno, Ličko-senjska županija (dio Jadranske Hrvatske), smatra se rijetko naseljenim područjem s manje od 12,5 stanovnika po četvornom kilometru i imat će povoljniji tretman kod dodjele potpora. Na regionalnoj karti RH definirane su regije koje imaju pravo na regionalnu investicijsku potporu te je za svaku utvrđen maksimalni intenzitet potpore. To je maksimalni iznos državne potpore koji se može dodijeliti po korisniku, izražen kao postotak prihvatljivih troškova ulaganja.

U revidiranim smjernicama za regionalne potpore, koje je EK donijela u travnju, utvrđeni su uvjeti pod kojima se one mogu smatrati usklađenima s unutarnjim tržištem i kriteriji za određivanje područja koja ispunjavaju uvjete. Kao regije u najnepovoljnijem položaju definirana su područja čiji je BDP po glavi stanovnika manji ili jednak 75 % prosjeka EU-a. Tri od četiri naše statističke regije u kategoriji su najnerazvijenijih područja. H
Maksimalne potpore za velika poduzeća Panonske Hrvatske mogu iznositi 25 posto više nego dosad

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om