Dome slatki dome
VRT UREĐENJE OKUĆNICE ZELENILOM

Idealno vrijeme za oblikovanje zelenih površina
Objavljeno 25. studenog, 2021.
Lijep vrt može se dobiti već za nekoliko dana, najčešće polaganjem gotovog travnog busena

Iako se sa zahladnjenjem zavlačimo u toplinu kuća, vrijeme nije takvo da se zaboravi vrt i dvorište. Dapače, vrijeme pogoduje. Zahladnjelo je, temperature su se spustile za 10 - 15 stupnjeva, kiša natapa žedno slavonsko tlo. Čekamo prvi ovogodišnji mraz. U skladu s vremenom traže se instant-rješenja, kako za biljni materijal tako i za zasnivanje travnjaka. Stoga uz uobičajene vrste i veličine biljnih materijala stručnjaci savjetuju autohtone biljne vrste većih gabarita, dakle odrasla stabla 20 - 25 cm opsega i visine 4-5 metara. "Kalendarski i vegetacijski smo ušli u optimalne agrotehničke rokove pa je za sve koji razmišljaju i žele imati oplemenjen okoliš okućnice, poslovnog objekta ili žele redizajnirati segment zelene površine, idealno vrijeme za to. Ako niste kreativni u tolikoj mjeri da biste se sami odvažili na radikalnije zahvate, ili možda trebate idejni ili izvedbeni projekt, nije zgorega posavjetovati se s krajobraznim arhitektom", kaže Dijana Dulemba iz našičkog Flora vrtnog centra. Lijep vrt može se dobiti za nekoliko dana, najčešće polaganjem gotovog travnog busena, a ako su površine veće ili je teren nepristupačniji, postoji varijanta zasnivanja travnjaka hidrosjetvom. Takvim se postupkom zasnivaju kvalitetni travnjaci jer uz kvalitetno sjeme trave u spremnik s vodom stavlja se odmah gnojivo, kolorant, ljepilo i celuloza pa se sve skupa aplicira u tlo.



Sezonski kamenjari


Preporuka je razmotriti ugradnju sustava za navodnjavanje ili bar razmisliti o tome. U posljednje vrijeme sustavi za navodnjavanje kompletiraju se programatorima. Suvremena tehnologija nudi sustave koji se spajaju i podešavaju preko interneta, a usput si program sam prikuplja podatke o vremenskim uvjetima online.
Ukrasni element vrtova mogu biti i kamenjari, koji se mogu oplemeniti s mnogo sezonskog cvijeća, koje se sada sadi kako bi u proljeće vrt izgledao okupan raznim bojama, ili različitih tloprekrivača. Sve to oplemenjuje različite prostore koji su svaki za sebe krajobrazni izazov. Jesen itekako pogoduje zasnivanju travnjaka, bilo postavljanjem travnog busena bilo hidrosjetvom ili direktnom sjetvom sjemena trave. Najbolje su vrijeme za zasnivanje travnjaka, s vegetacijske strane, proljeće i jesen. Sada bi trebalo misliti na travnjak kako bi se uživalo već sljedećeg proljeća. Valja imati na umu da, ako se sami upuštate u uređenje, treba voditi brigu o mnogim detaljima, a angažiranjem krajobraznog stručnjaka briga se prepušta drugom, koji daje i jamstvo na kvalitetu odrađenih radova uz dodatne savjete o održavanju.

Planiranje


S obzirom na to da da su travni buseni živi biljni materijal koji će netko ugraditi, njegovo će stanje ovisiti o vlasnikovu načinu održavanja, koji može biti stručan ili amaterski. Nisu svi agronomi da mogu prepoznati simptome bolesti, štetnike i korove. Za sve što se dogodi na biljkama treba neko određeno vrijeme, pa ako promptno reagirate, situacija i problem mogu se riješiti. Bilo da je riječ o biljnom materijalu, znači o stablima i grmovima, bilo o tloprekrivačima ili o travnom busenu.

Ako planirate uređenje okućnice, a istovremeno se obavljaju i grubi građevinski radovi, korisno je najprije na papiru razraditi ideje budućeg izgleda vrta, travnjaka, kamenjara. Na taj se način i štedi, jer doista možete sve isplanirati. D.Pejić
Ukrasni element vrtova mogu biti i kamenjari, koji se mogu oplemeniti s mnogo sezonskog cvijeća

Možda ste propustili...

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike