Regija
MAKSIMALNO U KORIST GRAĐANA

Zemljište u Šećerani za samo jednu kunu
Objavljeno 24. studenog, 2021.
Gradsko vijeće uskoro će donijeti Program demografske obnove i revitalizacije naselja Šećerana te odluku o prodaji nekretnina
ŽUPANJA - Na zboru građana gradonačelnik Damir Juzbašić sa zamjenikom Petrom Buljevićem i suradnicima predstavio je prijedlog programa za otkup zemljišta u naselju Šećerana, koji za vlasnike tamošnjih stanova znači konačno rješavanje imovinskopravnih odnosa, zbog čega su svih proteklih godina bili uskraćeni za puno toga.

Šećeranci će napokon postati i vlasnici zemljišta na kojemu su sagrađeni njihovi stanovi. Grad im je maksimalno izišao u susret i ponudio simboličnu otkupnu cijenu od samo jedne kune jer cilj je, kako je naglašeno, da se ta priča napokon završi, uz što manje financijsko opterećenje za građane. Izneseni prijedlog nazočni su pozdravili velikim pljeskom.

54 katnice


Riječ je o 54 obiteljske katnice sa po četiri dvosobna ili sa po dva trosobna dvoetažna stana, sagrađenima sredinom prošlog stoljeća. To je zemljište prvo bilo u vlasništvu šećerane, a potom države. U kolovozu 2019. Ministarstvo državne imovine darovalo ga je Gradu Županji, ukupne površine od 83.468 četvornih metara i procijenjene vrijednosti 7,2 milijuna kuna. Grad je obavio kompletnu parcelaciju naselja Šećerana i svi se objekti sada nalaze na zasebnim česticama. To je bio osnovni preduvjet da se može ići u prodaju. Obavljena je i procjena vrijednosti zemljišta i Grad sada ulazi u proceduru s vlasnicima stanova.Gradsko vijeće će, doznajemo od Josipa Nikoloze, pročelnika Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i geodetske poslove Grada Županje, početkom prosinca donijeti Program demografske obnove i revitalizacije naselja Šećerana, a potom će na sljedećoj sjednici biti donesena odluka o prodaji nekretnina u vlasništvu Grada.

I vrtovi za kunu


Procijenjena vrijednost zemljišta je 147,80 kuna za četvorni metar, što nije prihvatljivo, pa će se ići s prijedlogom prodaje po simboličnoj cijeni.- Grad će raspisati javni natječaj i za jednu kunu građani će moći kupiti dio zemljišta koji pripada zgradi, odnosno dio vrta koji je u funkciji zgrade. Ako se u stambenoj zgradi nalaze četiri vlasnika, svaki će od njih moći kupiti maksimalno četvrtinu udjela i bit će suvlasnici svatko u idealnom dijelu zemljišta - pojašnjava Nikolozo. Nakon toga će, ako žele urediti međusobne odnose i odrediti što kome pripada na toj parceli i tko ima pravo što koristiti, morati napraviti etažne elaborate jer drugog načina određivanja njihovih prava neće biti. Vrtovi i zemljište pod zgradom nisu na jednoj čestici, nisu bili ni do sada, i vlasnici objekta moći će ih kupiti također za jednu kunu. Ranije su sve zgrade u nizu bile na jednoj čestici, a sada je to podijeljeno na otprilike jednake dijelove.

Bilo je upita zbog čega prilikom parcelacije nije cijepano kroz zgradu, na lijevu i na desnu stranu, ali to, napominje Nikolozo, nije bilo moguće jer imaju zajednički zid i ne postoji dilatacija, odnosno siguran način da se ondje formira idealna linija koja bi to regulirala.



Marija Lešić Omerović
GODINAMA ZAPOSTAVLJANO UREĐENJE NASELJA
Dogradonačelnik Petar Buljević smatra da je ovo bila hrabra odluka gradske vlasti, koja je odmah prionula poslu i dugogodišnji problem riješila u roku od šest mjeseci na zadovoljstvo građana. Vlasnici stanova zahvaljuju Gradu što je pokazao veliko razumijevanje za njihove potrebe. “Gradska nam je vlast ranije dolazila samo u predizborno vrijeme, zbog glasova, ali ovo je prvi put da dođu i da s nama razgovaraju kao s ljudima”, ističu. Nadaju se da će voditi i više računa o uređenju naselja Šećerana, koje je već godinama nepravedno zapostavljeno.

Možda ste propustili...

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

Najčitanije iz rubrike