Osijek
U KAPELICI SV. ANTUNA U ANTUNOVCU IZLOŽENI UČENIČKI RADOVI

Izložbom "Sjećanja" mladi povjesničari OŠ Antunovac predstavili kronologiju rata
Objavljeno 24. studenog, 2021.

U sklopu obilježavanja 30 godina od teških bitaka koje su hrvatski branitelji vodili s nadmoćnijim neprijateljem na potezu južne obrambene linije grada Osijeka od 6. listopada do 22. studenoga 1991., uz Spomen-obilježje “Bijeli križ” kod pustare Seleš, otkriven u trajno sjećanje na 18 poginulih ili nestalih branitelja, u spomen-kapelici svetog Antuna u Antunovcu otvorena je i zanimljiva izložba radova “Sjećanja” učenika Osnovne škole Antunovac o Domovinskom ratu. Ideju za izložbu potaknula je profesorica povijesti u toj školi Natalija Bulić Kulić.



- U tome su nam, naravno, najviše pomogli članovi Udruge hrvatskih branitelja Antunovac Ivanovac i sudionici tih događaja koji su našim mladim povjesničarima strpljivo i sveobuhvatno govorili o svemu što se u to vrijeme zbivalo. Tri smo mjeseca istraživali, razgovarali i prikupljali priče naših branitelja. Dok je to radila jedna skupina, druga je prikupljala autentične fotografije ljudi iz tog vremena ljudi, ali i objekata iz našeg okruženja. Na kraju smo sve to kronološki posložili, a dio je naših kreativaca za izložbu izradio i makete osječkih noćnih lampi iz Tvrđe – priča nam profesorica Bulić Kulić.

Uz kronološki obrađena događanja tog sigurno najtežeg vremena u modernoj povijesti Antunovca, ali i svih okolnih mjesta, izložba pokazuje i fotografije naoružanja koje su tada koristili hrvatski branitelji u obrani svojih položaja.

Otvorenju izložbe nazočili su i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i osječko-baranjski župan Ivan Anušić, i sam sudionik svih ratnih događanja na ovom području istočnoslavonskog ratišta. Ministar Medved tom je prigodom autorima uručio knjigu “Najljepše priče djece iz Domovinskog rata”, kojom svake godine Ministarstvo promiče isticanje povijesnih istina o Domovinskom ratu.

- Izrazito je važno ono što čini Udruga hrvatskih branitelja Antunovac Ivanovac na čelu s predsjednikom Stjepanom Šerićem jer puno radi s mladima prenoseći im istinu o stvaranju i obrani Republike Hrvatske, istinu o Domovinskom ratu. To je na tragu aktivnosti koje provodi i Ministarstvo branitelja kako bi mladi znali na koji način i u kakvim je okolnostima Hrvatska stvarana i obranjena u Domovinskom ratu te da sloboda koju danas imamo nije darovana, već je krvlju plaćena. To pokazuje da su naši mladi upoznati s okolnostima u kojima smo živjeli 90-ih godina, a na nama ih je ohrabrivati i poticati – poručio je mladim povjesničarima ministar Medved.

Izložba je postavljena u spomen-kapelici svetog Antuna u Antunovcu i bit će otvorena svakog dana od 9 do 17 sati sve do 12. prosinca. T. Prusina
Izložba je postavljena u spomen-kapelici svetog Antuna u Antunovcu i bit će otvorena do 12. prosinca

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike