Mozaik
NATJECANJE ZBOROVA I VOKALNIH SASTAVA

HPD "Lipa" osvojio zlato
Objavljeno 24. studenog, 2021.
Ove se godine natjecanje održavalo online zbog aktualnih pandemijskih mjera

Prošlog vikenda, 20. i 21. studenoga 2021., održano je četvrto Natjecanje zborova i vokalnih sastava u okviru Festivala glazbe Zagreb. Prvi put ove se godine natjecanje održavalo online zbog aktualnih pandemijskih mjera.



Zborovi i vokalni sastavi poslali su svoje videosnimke nastupa, a stručni ocjenjivački žiri, u sastavu mo. Zdravko Šljivac, mo. Robert Homen, mo. Luka Vukšić i umjetnički ravnatelj Festivala Goran Jerković te izvršna producentica Tihana Jokić, u dvorani Centra za kulturu i informacije Maksimir (koji je organizator tog natjecanja) vrijedno je preslušao i analizirao sve zaprimljene snimke zborova i vokalnih sastava te dodijelio nagrade u ukupno šest pjevačkih kategorija.

Hrvatsko pjevačko društvo "Lipa" na natjecanje je poslalo videosnimke na kojima izvodi tri skladbe: renesansnu pjesmu "El Grillo" Josquina des Preza, "Pjesmu uskrsnuća" iz suite "Faun" hrvatskog skladatelja Rudolfa Matza te zborsku obradu popularne teme "The Pink Panther" Henryja Mancinija, koje su snimljene krajem listopada ove godine u svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta u Osijeku. U A-kategoriji (mješoviti, muški, ženski zborovi) natjecalo se ukupno 13 zborova, a HPD "Lipa" jedini je osvojio Zlatnu plaketu i tako je pobijedio u svojoj kategoriji. Podsjetimo, HPD "Lipa" je 2018. također osvojio zlato, i to na natjecanju Croatia Cantat u Rijeci, a s ovom nagradom broj zlatnih "Lipinih" odličja povećao se na 22 (prvo je osvojeno 1993. godine također u Rijeci). COVID-19 uvelike je utjecao na rad amaterskih društava, pa tako i HPD-a "Lipa". Od ožujka 2020. godine zborovi rade u otežanim uvjetima, a zbog mjera zaštite, iz subjektivnih ili objektivnih razloga, aktivni broj članova se prepolovio. Također se prepolovila i količina proba i nastupa, no unatoč tomu nastavili su nizati uspjehe.

- Iz Zagreba nam je stigla sjajna vijest - HPD “Lipa” pobjednik je A-kategorije (mješoviti, muški, ženski zborovi); od ukupno 13 zborova jedini smo osvojili Zlatnu plaketu i zaslužili titulu pobjednika. Prošle su tri godine od našeg posljednjeg natjecanja (vrijeme zaista leti), koronamjere prepolovile su broj naših članova, kao i količinu proba i nastupa, no unatoč tomu nastavljamo zlatni niz! Čestitam i zahvaljujem Festivalu glazbe Zagreb na odličnoj organizaciji 4. Natjecanja pjevačkih zborova i vokalnih sastava online (preko snimaka). Također čestitam svim zborovima na sudjelovanju i rezultatima! U ovim teškim vremenima ovo nam puno znači! Nadamo se da se uskoro vidimo uživo! - poručila je dirigentica zbora HPD-a “Lipa” Valerija Fischbach.



Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

KONCERT ZA NAŠIČKO SKLONIŠTE ŽIVOTINJA

Odlični Damir, Kristijan i Stela pjevali za Farmicu

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

Najčitanije iz rubrike