Osijek
VELIKE OBLJETNICE GLAZBENE ŠKOLE FRANJE KUHAČA

Obilježili 100 godina škole
i 190 glazbenog školstva
Objavljeno 22. studenog, 2021.
Ova škola iznjedrila je brojne uspješne svirače, plesače i pjevače diljem Hrvatske

U Kulturnom centru Osijek danas je obilježena respektabilna, 100. obljetnica Glazbene škole Franje Kuhača Osijek, ali i 190. obljetnica javnog glazbenog školstva u Osijeku. Razumljivo i opravdano, ravnateljica Glazbene škole Franje Kuhača Sunčana Bašić nije krila ponos ne samo zbog duge tradicije glazbe, odnosno rada škole, nego i zbog činjenice da je ta ustanova iznjedrila brojne uspješne glazbenike, ali i da je interes za školu iz godine u godinu sve veći.



- Još jednom moram naglasiti da sam prije svega ponosna i čast mi je biti ravnateljicom ovako ugledne ustanove. Ona nije samo obrazovna nego je i kulturna ustanova s bogatom poviješću. Također, zadovoljna sam, zajedno s djelatnicima koji ondje rade, što je broj učenika sve veći, a naši su programi atraktivni jednako sad kao i prije stotinu, ali i prije 190 godina – naglasila je ravnateljica Bašić, rekavši da je ove godine upisano 450 učenika, uz još njih 30 koji se financiraju sami. Gledajući prvu godinu, kaže, kad je upisano 180 učenika, sad je broj više nego dvostruko veći. Učenici, rekla je nadalje, postižu izvrsne rezultate, a Glazbena škola Franje Kuhača prepoznata je među najizvrsnijima u Republici Hrvatskoj. Uz svoje glazbene razrede, kaže ravnateljica Bašić, škola ima i svoje općeobrazovne predmete, i to već od predškolske, preko osnovnoškolske, do srednoškolske dobi, a tu je i priprema za visoku školu odnosno akademiju. Valja naglasiti da su učenici škole uspijevali i kao profesionalni pedagozi, svirali su u orkestrima, ali i pjevali u operama, a u nacionalnim kazalištima u Hrvatskoj plesači suvremenoga plesa, kao i klasičnog baleta, nastavljali su svoje plesno obrazovanje, scenske nastupe i pedagoški rad. Ništa manje važna nije ni činjenica da su bivši učenici škole osnovali i druge glazbene škole u regiji te rade u većem dijelu kolektiva tih škola. Vrhunska postignuća, dodala je ravnateljica Bašić, trajno će čuvati i njegovati u novim mladim naraštajima kuhačevaca.

Sve prisutne u ime gradonačelnika Ivana Radića pozdravila je njegova zamjenica Jasenka Crnković, naglasivši da je i sama bila učenica Glazbene škole Franje Kuhača, a tradicija se, rekla je, nastavlja i u njezinoj obitelji.

- Grad Osijek, ali i Osječko-baranjska županija imaju komparativnu prednost, jer daju poznate glazbenike diljem svijeta. Upravo oni su najveći ambasadori kulturne scene Osijeka, županije, ali i Hrvatske. Uz čestitku, mogu samo poželjeti još bar toliko godina – rekla je Crnković.

Riječi hvale imao je i dožupan Josip Miletić, naglasivši ponos zbog kontinuiranog i uspješnog rada škole, ali i na sva eminentna imena koja su iz nje izišla. Škola je, rekao je Miletić, brend cijele Republike Hrvatske, a poznata glazbena imena promoviraju Osijek i županiju na najbolji mogući način. Uputio je i podršku učenicima za sljedeći rad, izrazivši uvjerenje da će i ove generacije iznjedriti uspješne mlade ljude.



Marija Mihelić
MATINEJA, KONCERTI...
Prigodom dviju važnih obljetnica tijekom tri dana održavali su se i svečani koncerti, pa je tako u subotu održan koncert učenika glazbenih škola iz Zagreba, Rijeke, Subotice i dakako iz Osijeka. Dan poslije održan je koncert Ansambla Oktos, a u ponedjeljak, pred izaslanicima Grada i Osječko-baranjske županije, održana je Podnevna matineja Kuhačevaca. Ondje su, među ostalima, nastupili Kiana Ljubojević, Tomislav Šubarić, Adrian Šubarić, Iva Milas, Lukas Valeri, Jakov Drozdek, Lucija Pejić, Marta Šteter, Maja Cvijanović, Dario Kovačić, Iva Bulić i klavirski trio. Proslava je zaključena u ponedjeljak predvečer koncertom učenika Glazbene škole Franje Kuhača, a nastupili su Gabriel Šubarić, Nora Gašparović, Alex Čapo, Iskra Kujundžić, Ivano Schneider, Petra Spahia i Gustav Kujundžić.

Možda ste propustili...

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike