Autoglas
NESTAŠICA POLUVODIČA "DRMA" AUTOINDUSTRIJOM

Potražnja za autima u EU-u i u listopadu pala zbog čipova
Objavljeno 23. studenog, 2021.

Potražnja za automobilima u EU-u ponovno je snažno pala u listopadu pod utjecajem krize u opskrbi poluvodičima, a Hrvatska je među tri zemlje s najblažim padom, pokazalo je izvješće europske udruge proizvođača automobila ACEA. U listopadu je u 26 zemalja EU-a (bez Malte) registriran tek 665.001 novi automobil, što je 30,3 % manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu i najmanje u tom mjesecu otkada je ACEA počela objavljivati istraživanja.



Potražnja za automobilima pala je u listopadu četvrti mjesec zaredom, najsnažnije u ovoj godini, pokazuju podatci europske udruge. U rujnu broj registriranih novih automobila bio je 23,1 % manji nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Većina europskih tržišta bilježila je dvoznamenkasti pad, uključujući četiri najveća, pa je tako potražnja za novim automobilima u Italiji potonula za 35,7 %, a blizu je i Njemačka s 34,9-postotnim padom. Francuska je zabilježila 30,7 % manje registriranih novih automobila nego u prošlogodišnjem listopadu, a Španjolska 20,5 % manje.

Automobilski sektor teško je pogodila kriza u opskrbi poluvodičima koja je natjerala mnoge kompanije na privremeno zatvaranje pogona i smanjila prodaju. U Hrvatskoj je u listopadu registrirano 2812 novih automobila, 8,7 % manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Jednoznamenkastu stopu pada njihova broja bilježe još Grčka i Slovenija, gdje je potražnja za novim automobilima pala za 5,4 odnosno 7,2 %.

U razdoblju od siječnja do listopada broj registriranih novih automobila uvećan je u EU-u za 2,2 %, na gotovo 8,2 milijuna vozila, pokazalo je ACEA-ino izvješće. Među vodećim tržištima najsnažniji rast potražnje bilježila je Italija, za 12,7 %. Slijede Španjolska i Francuska, koje su u prvih 10 ovogodišnjih mjeseci bilježile 5,6, odnosno 3,1 % više registriranih novih automobila nego u istom razdoblju 2020. Njemačka je pak bilježila pad potražnje za 5,2 %.

U Hrvatskoj je u prvih deset ovogodišnjih mjeseci, prema podatcima ACEA-e, registrirano 39.947 novih automobila, 27,6 % više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Veći rast bilježila je samo Grčka, za 31,9 %, a blizu je Estonija s rastom potražnje za 25,9 %. H



Milan Bugarić