Novosti
KAKO MALE LOKALNE SAMOUPRAVE PROVODE COVID OBVEZU

Potvrde provjeravaju načelnici, savjetnici za financije, domari
Objavljeno 22. studenog, 2021.
Svi provjeravamo potvrde - ja, pročelnik ili referentica, kaže trnavačka načelnica

U skladu s odlukom Stožera civilne zaštite RH, za sve osobe koje ulaze u službene općinske prostorije vrijedi obveza predočenja EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza o cijepljenju, preboljenju bolesti COVID-19 ili testiranju - takav ili sličan tekst stoji na ulazima u urede svih devet općina Đakovštine, čime su se one uredno odazvale obvezi da za ulazak u državne i javne ustanove traže COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o preboljenju koronavirusa ili testiranju.



Obveza je to od početka prošlog tjedna, od kada se pamti i protivljenje načelnika Primoštena Stipe Petrine tim mjerama, a među obrazloženjima za to navodi i da “ne može to tehnički provesti jer nema osobu koja bi to kontrolirala”.

Za razliku od njega, koji je na čelu turističke općine s proračunom što je narastao na 32 milijuna kuna, znatno “mršavije” općine Đakovštine snašle su se u provedbi obveze u postojećim prilikama, pa potvrde provjeravaju svi, od načelnika do domara. Za razliku od gradskih uprava, tako i đakovačke, koja na ulazu ima vratara, te male lokalne samouprave nemaju portire, zaštitare, no našle su način kako udovoljiti obvezi.

- Svi koji radimo u Općini provjeravamo potvrde - kaže načelnica Trnave Irena Mikić Brezina. Općinska administracija ondje djeluje na katu, pa, kaže, svi koji moraju u Općinu pozvone u prizemlju.

- Dolje smo stavili svojevrsnu barijeru, da nam se pozvoni, i netko od nas troje zaposlenih – ja, pročelnik ili referentica, siđe dolje i traži potvrdu. Ovdje se svi poznajemo, svi su uglavnom disciplinirani. U zgradi Općine je i pošta, no nema vratara/domara, pa to sami odrađujemo. Kako bismo olakšali mještanima, na raspolaganju je mail, telefon, da sve što mogu obave tim putem - kaže Mikić Brezina.

U Općini Strizivojna, kaže načelnik Josip Jakobović, COVID potvrde provjerava pročelnik.

- Zasad nema nikakvih problema; netko donese potvrdu, netko dokaz o testiranju. Nema toliko dolazaka da bi to zahtijevalo puno vremena - kaže Jakobović. Poseban zaposlenik za provjeru ne treba ni u Općini Satnica Đakovačka, s četvero zaposlenih.

- Provjeru obavlja naš viši stručni savjetnik za financije i računovodstvo. Skeniraju se preko mobitela, nema toga puno tijekom radnog dana - kaže načelnik Željko Šimić.

I satnička općinska administracija radi na katu, pa i u njoj treba sići u prizemlje.

- Nemamo problema s provjerama potvrda. Nema nešto puno stranaka koje dolaze, a dio njih stvari obavi i telefonom, mailom, preko VAP-a… - kaže općinski viši stručni savjetnik za financije i računovodstvo Ivan Žulj. Uz telefonski dogovor, strankama potrebno znaju ostaviti i pred ulazom u zgradu.

- Zakon, odluke Stožera poštujemo, ne ulazimo u stavove drugih o cijepljenju. Mi, zaposleni u Općini, svi smo se cijepili još na početku, ocijenili smo da je to manja šteta od zaraze i zdravstvenih komplikacija - dodaje Žulj.

I Općina Drenje ureduje na katu. Provjeru potvrda na ulazu obavlja djelatnik na poslovima održavanja i dostave za potrebe Općine.

- Mještani uglavnom ne dolaze, a tko je došao u prostorije Općine, donio je COVID potvrdu. Zasad su to još početci njezine primjene; jer, bili su praznici, a kod nas nije bilo ni struje. Zasad njihova provjera nije neki posao, ne zahtijeva neko vrijeme - kaže o prvim danima primjene COVID potvrda načelnik Drenja Slavko Dešić.

U Općini Viškovci provjera je povjerena administratorici.

– Nema problema s tim, no ni dnevno nam ne dolazi puno stranaka; koji su bili, imali su potvrdu, a dio mještana poslove je riješio telefonom - kaže načelnik Petar Zorić. I pri toj općini djeluje program pomoći starijima i nemoćnima “Zaželi”.

- Imali smo u pretprošli petak s njegovim zaposlenicama sastanak; njih 90 posto je cijepljeno, a ostale, kada su vidjele svu ozbiljnost četvrtog vala pandemije, cijepe se sada. Mi zaposleni u Općini – nas šestero, te četvero u projektu “Aktivna starost” i jedan u “Zaželi” - svi smo cijepljeni - kaže Zorić.


Suzana Župan
PODATCI ZA SLAVONIJU I BARANJU
U nedjelju je u Osječko-baranjskoj županiji bilo 196 pozitivnih nalaza, hospitaliziranih je bilo 148 (112 u KBC-u Osijek, a 36 u OŽB-u Našice), od kojih 26 u Respiracijskom centru. Preminulo je osam osoba. U Virovitičko-podravskoj županiji zabilježeno je 13 novozaraženih, a jedna je osoba umrla. U Požeško-slavonskoj županiji bio je 51 novooboljeli, a 44 osobe na bolničkom su liječenju. U Brodsko-posavskoj županiji bilo je 145 novoboljelih - na bolničkom je liječenju 77 osoba, od kojih 10 na respiratoru. U Vukovarsko-srijemskoj županiji novozaražene su 102 osobe.

Možda ste propustili...

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost