Novosti
U SVIJETU DOMINIRA DELTA-VARIJANTA VIRUSA SARS-COV-2

Znanstvenici vjeruju da će sve buduće varijante biti deltine podvarijante
Objavljeno 22. studenog, 2021.
Delta-varijanta virusa SARS-CoV-2 trenutačno je odgovorna za gotovo sve infekcije koronavirusom globalno, potaknute nekontroliranim širenjem novog koronavirusa u mnogim dijelovima svijeta. Zasad su cjepiva još uvijek učinkovita i mogu nas zaštititi od težeg obolijevanja i smrtnog ishoda od posljedica zaraze delta-varijantom. Varijanta delta, koja je prvi put otkrivena u Indiji u prosincu 2020., i dalje je varijanta virusa SARS-CoV-2 koja najviše zabrinjava znanstvenike. Deltina "supermoć" njezina je prenosivost, kaže Shane Crotty, virolog s Instituta za imunologiju La Jolla u San Diegu. Studije upućuju na to kako je vjerojatnije da će osobe zaražene deltom završiti u bolnici u odnosu prema zaraženima prijašnjim oblicima virusa. Količina virusa u cijepljenih osoba koje se zaraze deltom jednaka je onoj koju imaju necijepljeni, no u cijepljenih osoba količina virusa brže opada, pa one šire virus puno kraće. Mnogi stručnjaci za cjepivo vjeruju da će sve buduće varijante biti deltine podvarijante.

Jedna od njih je poznata kao AY.4.2 i koncentrirana je uglavnom u Ujedinjenom Kraljevstvu, no preme WHO-u, proširila se na najmanje 42 zemlje, uključujući i Sjedinjene Države. Studija REACT-1 otkrila je da su booster doze cjepiva smanjile rizik od infekcije u odraslih za dvije trećine u usporedbi s onima koji su primili dvije doze.

Za potpunu pobjedu nad SARS-CoV-2 vjerojatno će biti potrebna nova generacija cjepiva, koja će spriječiti prijenos virusa, rekao je dr. Gregory Poland, jedan od znanstvenika koji na klinici Mayo rade na razvoju novih cjepiva. H